Σε δημόσιο προβληματισμό για την κοινωνική αναφορά της διπλωματίας κατέληξε η παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Λαμπρίδη, αναπληρωτή μόνιμου αντιπροσώπου στο ΝΑΤΟ, «Μια στροφή πριν το τέλος» (εκδόσεις Λιβάνη), στο αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» στο υπουργείο Εξωτερικών. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα διπλωματικής φαντασίας που περιγράφει τη διαχείριση μια πρωτοφανούς ανθρωπιστικής κρίσης δέκα χρόνια μετά, λόγω της εφόδου παράνομων μεταναστών σε ευρωπαϊκό έδαφος. Προκαλούνται απανωτά κοινωνικά σοκ, αποδεικνύεται το πολιτικό έλλειμμα των διεθνών οργανισμών, η γραφειοκρατική αφασία των ελίτ, με αποτέλεσμα την ανατροπή κάθε βολικής βεβαιότητας και τη βίαιη αλλαγή του κόσμου που μοιραία προκαλεί την αλλαγή των ανθρώπων.

Πρωταγωνιστεί ένας πρέσβης ο οποίος άλλοτε αμήχανα, άλλοτε μαχητικά και κάποτε απελπισμένα προσπαθεί να ξετυλίξει το κουβάρι και να συμβάλει στην αναζήτηση εξόδου από ένα πραγματικά εφιαλτικό σύμπαν. Ο συντονιστής της εκδήλωσης και πρόεδρος της Ενωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων Θόδωρος Δασκαρόλης επεσήμανε τη δραματική επικαιρότητα αυτού του μυθιστορήματος που περιγράφει ένα μέλλον το οποίο είναι παρόν και αποδεικνύει ότι διπλωματία είναι μια υπόθεση πολύ πιο σύνθετη και ουσιαστική από την στενή υπηρεσιακή περιγραφή της.

Ο ίδιος ο συγγραφέας, Σπύρος Λαμπρίδης, θύμισε τη ρήση του Ναπολέοντα ότι το αδύνατο ανήκει στο λεξιλόγιο των ανόητων και εξήγησε ότι δεν θέλησε να κάνει προφητεία αλλά προβολή στο μέλλον μιας κατάρρευσης που ήδη συμβαίνει. Για το συγγραφέα, το βιβλίο και τις σύγχρονες προκλήσεις της διπλωματίας στο πολύπλοκο διεθνές περιβάλλον που διαμορφώνεται μίλησαν ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Σαββαϊδης, οι δημοσιογράφοι Σταύρος Λυγερός, Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, Αντώνης Φουρλής και Αγγελική Σπανού.