Εκκληση υπέρ της εθνικής ενότητας της Αιγύπτου έκανε χθες ο στρατός -που κυβερνά τη χώρα μετά την πτώση του Μουμπάρακ- με αφορμή τις αιματηρές συγκρούσεις χριστιανών – μουσουλμάνων τη νύχτα του Σαββάτου στο Κάιρο.«Καλούμε όλες τις κοινότητες της Αιγύπτου, τη νεολαία της επανάστασης, τις εθνικές δυνάμεις, χριστιανούς και μουσουλμάνους θεολόγους να υψώσουν τείχος σε κάθε προσπάθεια των δυνάμεων του σκότους να διαλύσουν τον εθνικό ιστό», ανέφερε η δραματική ανακοίνωση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου.Οι 190 συλληφθέντες των επεισοδίων παραπέμφθηκαν σε στρατοδικείο, ενώ ο πρωθυπουργός Εσάμ Σαράφ ανέβαλε το ταξίδι του σε χώρες του Κόλπου.

 

Εκτάκτως συνεδρίασαν χθες το υπουργικό συμβούλιο και η ανώτατη θρησκευτική Αρχή της Αιγύπτου, Αλ Αζάρ, σε μια προσπάθεια να προλάβουν την κλιμάκωση ενός διαλυτικού εμφυλίου.

Η ένταση μεταξύ Κοπτών χριστιανών (10% του πληθυσμού) και μουσουλμάνων είχε ανέβει στο κατακόρυφο με την πολύνεκρη επίθεση σε εκκλησία της Αλεξάνδρειας πριν από την πτώση του Μουμπάρακ (εκ των υστέρων αποδείχθηκε στημένη προβοκάτσια του υπουργείου Εσωτερικών!).

Χθες, παρά την παρουσία ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων, εξακολουθούσαν να ακούγονταν πυροβολισμοί στο προάστιο Ιμπάμπα του Καΐρου, όπου τη νύχτα του Σαββάτου σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι (μουσουλμάνοι στην πλειονότητά τους, κατά την αιγυπτιακή τηλεόραση) και τραυματίστηκαν 232.

Oλα ξεκίνησαν όταν περίπου 500 φανατικοί μουσουλμάνοι της σέχτας των Σαλαφιστών συνεπλάκησαν με χριστιανούς έξω από την κοπτική εκκλησία της Αγίας Μίνας, στην συνοικία Ιμπάμπα του Καΐρου. Τους κατηγορούσαν ότι κρατούσαν αιχμάλωτη στον ναό μία ομόθρησκή τους που ήθελε να παντρευτεί μουσουλμάνο και να ασπαστεί το Ισλάμ.

Σύντομα οι αλληλοκατηγορίες εκτράπηκαν σε ανταλλαγή πυρών, μολότοφ και πετρών, με αποτέλεσμα να μπει φωτιά στην εκκλησία και να ξεκινήσει μακελειό. Στην πορεία κάηκαν και γειτονικά σπίτια, όπως και μια άλλη χριστιανική εκκλησία της περιοχής, ενώ στη συνέχεια επενέβη ο στρατός.

Οι Σαλαφιστές υποστηρίζουν ότι οι χριστιανοί Κόπτες τους προκάλεσαν πρώτοι, ενώ οι αιγυπτιακές Αρχές απέφυγαν να πάρουν θέση.

Ενταση και συμπλοκές ομάδων χριστιανών και μουσουλμάνων σημειώνονταν ως αργά χθες σε διάφορα σημεία του Καΐρου, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις γύρω από χώρους λατρείας. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μετατροπή σε ιδιώνυμο αδίκημα (στα όρια της τρομοκρατίας) των επιθέσεων σε θρησκευτικές τοποθεσίες, εξουσιοδοτώντας τις δυνάμεις ασφαλείας να τις καταστέλλουν αυστηρότερα.