«Θεωρώ βρώμικο σκουλήκι όποιον ξανατολμήσει να με προσβάλει στο πιο ευαίσθητο σημείο του χαρακτήρα μου», ξέσπασε ο Μίκης Θεοδωράκης, σε ανοιχτή επιστολή-απάντηση στην πρόεδρο της αυστριακής Βουλής Μπάρμπαρα Πράμερ, μετά την απόφασή της να ματαιώσει την παρουσίαση του έργου του Μαουτχάουζεν στην τελετή μνήμης των θυμάτων του Ναζισμού στην αυστριακή Εθνοσυνέλευση.

Ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρεται στη δράση του ΕΑΜ και στον τρόπο με τον οποίο τα μέλη του συνέβαλαν στη διάσωση των εβραϊκών οικογενειών.

Υπογραμμίζει ότι ο αντιρατσισμός και η αντίθεση στον αντισημιτισμό υπήρξαν «βασικά στοιχεία της αγωγής μας, αλλά και αντικείμενο της δράσης μας» και επισημαίνει ότι την ίδια στάση κράτησε σε όλη του τη ζωή, δηλώνοντας ότι μισεί όσους εμφορούνται από τέτοιες ιδέες.

Ο σιωνισμός

 

Ωστόσο, κατηγορεί τον σιωνισμό ότι «όχι μόνο σηκώνει κεφάλι, αλλά διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστικό στις διεθνείς εξελίξεις, χρησιμοποιεί σαν άλλοθι το Ολοκαύτωμα για πράξεις καθαρά αντιδραστικού χαρακτήρα, όπως είναι η κρατική πολιτική του Ισραήλ και ο ρόλος ορισμένων σπουδαίων παραγόντων του εβραιοαμερικανικού λόμπι στη διαμόρφωση της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ».

Ο Έλληνας συνθέτης τονίζει πως «κάθε κριτική εναντίον τους χαρακτηρίζεται έντεχνα αντισημιτισμός, με αποτέλεσμα να μην τολμά πια κανένας να καταδικάσει πράξεις επαχθείς, από φόβο μήπως στιγματιστεί ως ρατσιστής».

 

Κατηγορεί το Ισραήλ «για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και καταδικάζει «ορισμένους σπουδαίους παράγοντες από το εβραιοαμερικανικό λόμπι, τόσο για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξαν στα εγκλήματα της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ στο Ιράκ».
Αναφέρει ότι στόχος τους είναι «η άλωση των εθνών-κρατών με στόχο την παγκόσμια κυριαρχία των τραπεζιτικοπιστωτικών κολοσσών που ελέγχουν εξ ολοκλήρου».

 

Ο Μίκης Θεοδωράκης καταλήγει: «Είναι από τα παράδοξα της Ιστορίας, τα κατ’ εξοχήν θύματα του χιτλερισμού να μιμούνται απόλυτα τις μεθόδους που χρησιμοποίησε για την παγκόσμια επικράτησή του».

TA NEA