Του Νικολάου-Κυριάκου Ζωντανού, ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό της Κυβέρνησης, με τους περισσότερους υπουργούς να κοιτούν το λιγότερο με… καχυποψία τους υπόλοιπους, είναι η υπόγεια κόντρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, ανάμεσα στον Γιάννη Ραγκούση και τον Χρήστο Παπουτσή.

Μια κόντρα με μακρύ παρελθόν, ιδιαίτερα ζωηρό παρόν και σχετικά… μακρινό μέλλον. Ο Υπουργός Εσωτερικών, πριν ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και γίνει δήμαρχος Πάρου, βρισκόταν ωςσυνεργάτης στο γραφείο του Χρήστου Παπουτσή, τότε που ο τελευταίος ήταν Επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και κρατούσε στάση… διακριτικών αποστάσεων από την κυβέρνηση του εκσυγχρονιστή Κώστα Σημίτη.

Εκείνη η πολιτική σχέση των δυο ανδρών, φαίνεται ότι καθόρισε δια βίου τις μεταξύ τους ισορροπίες. Μόνο που η ζωή τα έφερε έτσι, ώστε μετά το 2007, ο Γιώργος Παπανδρέου να επιλέξει τον τότε δήμαρχο Πάρου ως «δεξί χέρι», καθ’ οδόν προς την επάνοδο στην εξουσία, που ήρθε το 2009.

Μετά τις νικηφόρες εκλογές του Οκτωβρίου, ο Γιάννης Ραγκούσης έγινε πανίσχυρος Υπουργός Εσωτερικών, υπό προϋποθέσεις αντ’ αυτού του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ ο Χρήστος Παπουτσής περιορίστηκε σε κοινοβουλευτικά γαλόνια, ως Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. Ενίοτε απέναντι στην Κυβέρνηση, μέχρι τη στιγμή που, σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2010, ο Γιώργος Παπανδρέου τον ενέταξε στο κυβερνητικό σχήμα, και μάλιστα στο κάθε άλλο παρά… προσιτό για έναν πρώην πρόεδρο της ΕΦΕΕ, υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Έκτοτε, οι σχέσεις των δυο πολιτικών έγιναν πιο θερμές ως προς τις… αποστάσεις μεταξύ τους. Οι διαφορές του παρελθόντος επέστρεψαν δριμύτερες. Και εσχάτως, έγιναν ακόμη πιο διακριτές.

Στην υπόθεση της Κερατέας, ο Χρήστος Παπουτσής εμφανίστηκε ως εκείνος που δρομολόγησε την αποκλιμάκωση της έντασης, και επέτρεψε στην Τίνα Μπιρμπίλη να πάρει τη σκυτάλη για τα υπόλοιπα. Ο Γιάννης Ραγκούσης έμεινε στο περιθώριο, με τη ρετσινιά του «αδιάλλακτου», ως προς τη διάθεσή του να μην υποχωρήσει από την κεντρική θέση της Κυβέρνησης.

Μετά τον τραγικό χαμό του 44χρονου στο κέντρο της Αθήνας, ο Χρήστος Παπουτσής βρέθηκε να απολογείται για το κατά πόσο η πρωτεύουσα αστυνομεύεται επαρκώς. Και ενώ επιχειρούσε να αρθρώσει πολιτικά επιχειρήματα, είδε να προβάλλει απέναντί του ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Που εκλέχτηκε μεν με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, θεωρείται ωστόσο στέλεχος σε ανοιχτή γραμμή με τον Γιάννη Ραγκούση.

Πριν από το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, ο Χρήστος Παπουτσής ήταν ένας από τους «7» που είδε ο Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να ανιχνεύσει κλίμα, ενδεχομένως και να επιχειρήσει να… τιθασεύσει πολιτικά. Ο Γιάννης Ραγκούσης, ως πολιτικός σύμμαχος του Πρωθυπουργού, δεν ήταν εκεί. Και σήμερα, διάβαζε στις εφημερίδες για την ανάδειξη του άσπονδου φίλου του, σε μέλος της εκλεκτής ομάδας των «δελφίνων»…