Την παραίτησή του από την ηγεσία του ΔΝΤ ανακοίνωσε ο Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος αρνείται εκ νέου τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα συνεδριάσει το διοικητικό του συμβούλιο για τη διαδικασία επιλογής νέου γενικού διευθυντή.

Στην ανακοίνωσή του, ο Ντομινίκ Στρος Καν τονίζει ότι τώρα σκέπτεται τη σύζυγό του, τα παιδιά του και την οικογένειά του. Υπογραμμίζει επίσης ότι θέλει το προστατεύσει το ΔΝΤ το οποίο υπηρέτησε με τιμή και αφοσίωση.

H ανακοίνωση


“Με απέραντη θλίψη αναγκάζομαι σήμερα να υποβάλω στο Διοικητικό Συμβούλιο την παραίτησή μου από τη θέση του Γενικού Διευθυντή του ΔΝΤ. Αυτήν τη στιγμή η σκέψη μου είναι πρώτα στη σύζυγό μου, την οποία αγαπώ περισσότερο από οτιδήποτε, τα παιδιά μου, την οικογένειά μου, τους φίλους μου.Η σκέψη μου είναι επίσης στους συναδέλφους μου στο ΔΝΤ. Μαζί επιτύχαμε τόσα πολλά τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια. Σε όλους, θέλω να πω ότι αρνούμαι κατηγορηματικά όλους τους ισχυρισμούς σε βάρος μου. Θέλω να προστατεύσω αυτόν το θεσμό τον οποίο υπηρέτησα με τιμή και αφοσίωση και ιδιαιτέρως, θέλω να αφιερώσω όλη τη δύναμή μου, όλο το χρόνο μου και όλη την ενέργειά μου στο ν΄αποδείξω την αθωότητά μου”.

 

 

Νέο αίτημα αποφυλάκισης

Η παραίτηση έρχεται λίγες ώρες πριν εξεταστεί νέο αίτημα για αποφυλάκισή του με εγγύηση. Μάλιστα, ο Ντομινίκ Στρος Καν, στην προσπάθειά του να πείσει το Δικαστήριο να κάνει αποδεκτή την αίτηση αποφυλάκισης με καταβολή εγγύησης 1.000.000 δολαρίων, δεσμεύεται να μην εγκαταλείψει τις ΗΠΑ για τη Γαλλία, όσο χρονικό διάστημα θα βρίσκεται υπό δικαστική παρακολούθηση. Το στοιχείο αυτό που περιλαμβάνεται στο νέο αίτημα που κατέθεσαν οι δικηγόροι του αποκαλύπτουν με δημοσίευμά τους οι New York Times.
Οι δικηγόροι του Στρος Καν έχουν αρνηθεί τις απαγγελθείσες κατηγορίες, που αναφέρονται σε σεξουαλική επίθεση, απόπειρα βιασμού, σεξουαλική παρενόχληση,παράνομη κράτηση και εξαναγκασμό σε θωπείες.
Το προηγούμενο αίτημα κατάθεσης εγγύησης 1.000.000 δολαρίων απορρίφθηκε τη Δευτέρα και ο Στρος Καν προφυλακίστηκε στις διαβόητες φυλακές της Νήσου Ράικερς.

 

Αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φυλάκισης πάνω από 25 χρόνια αν καταδικαστεί.