Συντακτική Ομάδα e-fylakas

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Κύπρο, μας προκάλεσε αρκετή απογοήτευση. Για την Κερύνεια όπου οι πολιτικές δυνάμεις που προκρίνουν τη λύση διζωνικής μετατροπής της Κερύνειας σε τουρκική επαρχία θριάμβευσαν επί του εκλογικού σώματος των Κερυνειωτών. Για τα πολλά άξια πρόσωπα από διάφορους πολιτικούς χώρους που έμειναν εκτός Κοινοβουλίου. Για τον εκλογικό θρίαμβο της  νοοτροπίας συνδιαλλαγής του «Εσύ ξέρεις γιατί» επί της επιμονής σε επίπεδο και αρχές. Για την παντοδυναμία και την ενίσχυση του πολιτικού διπολισμού. Για το ότι αποφεύχθηκε να σταλεί πολιτικό μήνυμα αποδοκιμασίας στις ανοίκειες πολιτικές συνδιαλλαγές και σε ανήθικες συμμαχίες που στηρίζονται σε προσωπικά συμφέροντα αντί σε πολιτικές αρχές.

 

Και εκεί που ετοιμαζόμασταν να γυρίσουμε για λίγο την πλάτη στην κυπριακή επικαιρότητα λόγω απαισιοδοξίας, είδαμε να σηκώνεται ένα μοναχικό λάβαρο ελπίδας και αντίστασης στην πολιτική κατρακύλα, από το βουλευτή ΔΗΚΟ Αμμοχώστου Ζαχαρία Κουλία. Ο οποίος δήλωσε ότι παραμερίζει το πολιτικό και κομματικό συμφέρον για το εθνικό. Ο Ζαχαρίας Κουλίας, ετοιμάζεται να προβεί στην πιο επαναστατική και πιο ριζοσπαστική πολιτική κίνηση στην ιστορία του Κοινοβουλίου. Να καταψηφίσει τον ίδιο τον Πρόεδρο του κόμματός του, να ρισκάρει τη διαγραφή του από ένα κόμμα στο οποίο βρίσκεται για δεκαετίες, γιατί νιώθει να μην ανέχεται άλλο την πολιτική σύζευξη του κόμματός του με το κυβερνών ΑΚΕΛ. Και επιμένει να αντιστέκεται, παρά τις πιέσεις συναγωνιστών του από τον πολιτικό του χώρο [‘Σημερινή’ 25/05/2011], τις οποίες δεν αναμέναμε και οι οποίες μας εξέπληξαν δυσσάρεστα.

Με βάση τις καταληφθείσες έδρες του κάθε κόμματος στη Βουλή, φαίνεται ότι η εκλογή του Προέδρου της Βουλής, θα κριθεί οριακά από τις ψήφους του Ζαχαρία Κουλία και των Οικολόγων. Η στάση του Ζαχαρία Κουλία και η επιμονή του να εξυπηρετήσει τις αρχές και τη συνείδησή του, δίνει ένα μήνυμα ελπίδας στο εκλογικό σώμα και στους πολίτες που αποστρέφονται την πολιτική. Ελπίζουμε ότι θα αντέξει στις πιέσεις που του ασκούνται φορτικά μέχρι τέλους.

Θυμίζουμε εδώ την υπόσχεση του Μ.Κάρογιαν, προς τον Α.Ντάουνερ, ότι θα αντιμετωπίσει την πρόκληση των απορριπτικών του ΔΗΚΟ. Με δεδομένο το εκλογικό αποτέλεσμα, το μόνο εμπόδιο για την υλοποίηση αυτής της υπόσχεσης εντός του ΔΗΚΟ, είναι σήμερα ο Ζαχαρίας Κουλίας. Το χελιδόνι του Ριζοκαρπάσου (και ας μας επιτραπεί ο μελοδραματισμός), που ελπίζουμε πως θα φέρει την άνοιξη σε ένα θλιβερό, μίζερο και γκρίζο πολιτικό σκηνικό.