Στις εργασίες του 12ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας συμμετείχε η Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου.

Παρουσία αξιωματούχων της Ελληνικής και Κυπριακής κυβέρνησης, η κ. Σαραντοπούλου, απηύθυνε χαιρετισμό κατά την τελετή έναρξης των εργασιών.

Η Γραμματέας του ΣΑΕ, συνεχάρη τον πρόεδρο της ΟΚΟΕ κ. Κ. Σταματάρη και το προεδρείο της οργάνωσης για την δράση και τα επιτεύγματα της οργάνωσης, ενώ επεσήμανε την δική τους συμβολή στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος.

Η Δρ. Σαραντοπούλου επανέλαβε, την πάγια θέση ότι «η Μεγαλόνησος ως ισότιμο μέλος της ΕΕ, δικαιούται μία ενιαία και επανενωμένη πατρίδα, δικαιούται μία δίκαιη και λειτουργική λύση που να διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της, την ισότητα των νομίμων πολιτών της και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών του ευρωπαϊκού δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Τόνισε ότι η διεθνής πολιτικοοικονομική συγκυρία επιβάλει επαγρύπνηση και συντονισμό, αλλά και επανεξέταση της στρατηγικής που ακολουθείται για την επίλυσή του Κυπριακού ζητήματος, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα, τις διεθνείς προοπτικές και τις γεωπολιτικές ισορροπίες που υπάρχουν.

Αναφέρθηκε δε στην αδιάλλακτη στάση που εξακολουθεί να τηρεί η Τουρκία, αψηφώντας τις αρχές, τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας και των διεθνών οργανισμών, οδηγώντας σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις.

Η Γραμματέας του ΣΑΕ υπογράμμισε ότι το Κυπριακό είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής και αφορά όλον τον Ελληνισμό.

«Ο Ελληνισμός όπου γης δηλώνει παρόν, όλοι εμείς είμαστε στο πλάι των αδελφών μας Κυπρίων. Όποιες διαφορές κι αν μας χωρίζουν, οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και με ομοψυχία και τόλμη ν΄αγωνιστούμε για τον ίδιο στόχο και το μοναδικό όραμα, για μία επανενωμένη, ειρηνική, δημοκρατική, ευρωπαϊκή και ελεύθερη Κύπρο.» είπε.