Επίσημη επίσκεψη στην Αμερικανική πρωτεύουσα, η οποία ξεκινά αύριο, πραγματοποιεί η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, την οποία θα υποδεχτεί στον Λευκό Οίκο το προεδρικό ζεύγος. Το αυριανό πρόγραμμα περιλαμβάνει την τελετή για την επίσημη άφιξη της Γερμανίδας Καγκελαρίου, στην συνέχεια θα έχουν διμερή συνάντηση και κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο Ομπάμα, ενώ το βράδυ θα τιμηθεί με το βραβείο ελευθερίας, την μεγαλύτερη διάκριση που μπορεί να δοθεί εκ μέρους των ΗΠΑ, σε ειδική τελετή στον Λευκό Οίκο.

 

Η ατζέντα της συνάντησης, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, πάντα στο πλαίσιο των ισχυρών δεσμών μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας, περιλαμβάνει θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας, και φυσικά την οικονομία. Μεταξύ των θεμάτων, θα τεθούν οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην Λιβύη και στο Αφγανιστάν, η δημοκρατική μετάβαση στην Αίγυπτο και την Τυνησία, οι ειρήνευση στην Μέση Ανατολή, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, και η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Σύμφωνα με αναλυτές, η υποδοχή που ετοιμάζεται από τον λευκό οίκο υπογραμμίζει τον αυξημένο και σημαντικό ρόλο της Γερμανίας στις παγκόσμια πολιτική σκηνή, ξεκινώντας από τα ζητήματα της παγκόσμιας οικονομίας, και ειδικότερα της κρίσης χρέους της ΕΕ, μέχρι τα ζητήματα της αραβοϊσραηλινής διένεξης και στον πόλεμο στο Αφγανιστάν.