εν αναμονή της συμφωνίας

Νέες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας ξέσπασαν το πρωί της Παρασκευής στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, την ώρα που η ουκρανική προεδρία κάνει λόγο για "συμφωνία" μετά τις ολονύκτιες διαβουλεύσεις στο Κίεβο μεταξύ του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και της αντιπολίτευσης υπό τη διαμεσολάβηση των ευρωπαίων ΥΠΕΞ.

Στην πλατεία η κατάσταση θυμίζει εμπόλεμη ζώνη.

Το πρωί, ακούστηκαν πυροβολισμοί κοντά στην πλατεία, όπου έχουν κατασκηνώσει οι διαδηλωτές. Σύμφωνα με το Associated Press. τα πυρά έπεσαν από "αγνώστους".

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας κατηγόρησε με ανακοίνωσή του τους διαδηλωτές ότι άνοιξαν πυρ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, προσπαθώντας να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να προχωρήσουν προς το κτίριο του Κοινοβουλίου.

"Τα πυρά συνεχίζονται", αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία κατηγορούνται οι διαδηλωτές για παραβίαση της εκεχειρίας.

Η ουκρανική αστυνομία ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι ανταπέδωσε τα πυρά των διαδηλωτών στον δρόμο ανάμεσα στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας και το Κοινοβούλιο, χωρίς να διευκρινίσει εάν υπάρχουν θύματα.

Στην αστυνομική ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι επιτόπου έχουν αναπτυχθεί ένοπλες αστυνομικές δυνάμεις για να επιτρέψουν την υποχώρηση των αστυνομικών που έχουν αποκλείσει τον δρόμο προς το Κοινοβούλιο, εάν δεχθούν επίθεση.

Ταυτόχρονα, συμπλοκές ανάμεσα στους βουλευτές ξέσπασαν στον ουκρανικό κοινοβούλιο κατά την ανάπαυλα των εργασιών, καθυστερώντας τη συζήτηση για ενδεχόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα περιορίζει τις εξουσίες του προέδρου της χώρας.

Χάος επικράτησε στην αίθουσα των συνεδριάσεων όταν βουλευτές πιάστηκαν στα χέρια για αρκετή ώρα. Μετά την αποχώρηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ρίμπακ συνεχίστηκαν οι διαπληκτισμοί.

"Συμφωνία" λέει ο Γιανουκόβιτς – Σιωπά η αντιπολίτευση

Σε σύντομη ανακοίνωσή της, η ουκρανική προεδρία ανέφερε ότι "οι πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για επίλυση της κρίσης" και ότι η συμφωνία θα υπογραφεί το μεσημέρι, χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

Η αντιπολίτευση και οι υπουργοί της ΕΕ ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιώσει την επίτευξη συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι το σχέδιο συμφωνίας ανάμεσα στην ουκρανική ηγεσία και την αντιπολίτευση είναι έτοιμο, αλλά δεν έχει επιτευχθεί η τελική συμφωνία.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι δήλωσε την Παρασκευή ότι "οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ δύσκολες και συνεχίστηκαν όλη τη νύκτα. Τώρα γίνεται ένα διάλειμμα. Οι συμμετέχοντες θα συναντηθούν και πάλι πριν από το μεσημέρι".

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς ανέφερε, από την πλευρά του, ότι το σχέδιο συμφωνίας αποτελεί ακόμη αντικείμενο διαβουλεύσεων και "δεν μπορούμε να πούμε τίποτε μέχρι το μεσημέρι".

"Ιδιαίτερα η αντιπολίτευση θέλει να έχει τη δυνατότητα να διαβουλευθεί με ορισμένους από τους εντολείς της, πράγμα που είναι απολύτως κατανοητό", πρόσθεσε.

"Συμφωνήσαμε να μην ανακοινώσουμε τίποτε πριν από το μεσημέρι", είπε, προειδοποιώντας ότι όσο οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, "πρέπει να παραμείνουμε επιφυλακτικοί".

"Διαπραγματευτήκαμε όλη τη μέρα και τη νύκτα, περισσότερες από πέντε ώρες με τον Γιανουκόβιτς, πολλές ώρες με την αντιπολίτευση, στη συνέχεια οι δύο πλευρές μεταξύ τους", εξήγησε ο Φαμπιούς, ο οποίος διαδραμάτισε μαζί με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγερ και Σικόρσκι ρόλο μεσολαβητή.

"Συζητήθηκαν όλα τα θέματα: τρόποι για τον τερματισμό της βίας, αυτό που ονομάζεται Σύνταγμα του 2004, εκλογές, και όλα αυτά σε μία εξαιρετικά δύσκολη ατμόσφαιρα, διότι χθες υπήρξαν δεκάδες και δεκάδες νεκροί και η χώρα είναι ή ήταν – δεν ξέρω τι πρέπει να πω- στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου", είπε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας είχε δηλώσει ότι οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατάφεραν να λάβουν τη διαβεβαίωση από τον Γιανουκόβιτς ότι θα γίνουν πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές εντός του 2014.

Λουτρό αίματος στο Κίεβο

Στα όρια του εμφυλίου βρίσκεται η Ουκρανία, καθώς το πρωί της Πέμπτης θρυμματίστηκε η εκεχειρία, μετά από σφοδρές συγκρούσεις, που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς.

Πολλές είναι οι καταγγελίες ότι άνδρες των αρχών άνοιξαν πυρ με πραγματικά πυρά, σκορπώντας το θάνατο.

Οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών, μόνο για την Πέμπτη, είναι αντικρουόμενες, καθώς η μακάβρια λίστα όλο και μεγαλώνει. Πρακτορεία ειδήσεων μετέδιδαν ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 100.

Στέλεχος των ιατρικών υπηρεσιών της αντιπολίτευσης είπε ότι πάνω από 60 διαδηλωτές σκοτώθηκαν μόνον σήμερα από σφαίρες.

Οι εικόνες προκαλούν σοκ: Ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν τυφλά, νεκροί κείτονται στο οδόστρωμα, διαδηλωτές μεταφέρουν στα χέρια νεκρούς και τραυματίες, διαδηλωτές έχουν αρπάξει φωτιά.

Η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου με τη διεθνή κοινότητα να επιχειρεί να βρει επειγόντως μία λύση για να μπει τέλος στο χάος.

Η ΕΕ επέβαλε "στοχευμένες κυρώσεις" στην Ουκρανία, ενώ ΗΠΑ και Ρωσία ανταλλάσσουν αιχμές με ψυχροπολεμικό άρωμα.

"Να βρεθεί μια πολιτική λύση"

Συνομιλίες διεξήχθησαν επίσης ανάμεσα στη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και το ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι τρεις "συμφωνούν ότι πρέπει να βρεθεί μια πολιτική λύση στην κρίση στην Ουκρανία το ταχύτερο δυνατόν και πως το λουτρό αίματος πρέπει να σταματήσει", ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση.

Ενώ οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι η Ρωσία είναι απαραίτητη για να υπάρξει έξοδος από την κρίση, η Μόσχα επιμένει προς το παρόν σε μια πολύ αυστηρή θέση, καθώς ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξήγησε πως η χώρα του δεν θα συνεργαστεί παρά μόνο με μια εξουσία που πάνω της "δεν σκουπίζει κανείς τα πόδια του".

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε το απόγευμα πως έστειλε τον αντιπρόσωπό του, τον επιτετραμμένο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρώην διπλωμάτη Βλαντίμιρ Λούκιν έπειτα από αίτημα της ουκρανικής προεδρίας, για να συμμετάσχει σε μια μεσολαβητική προσπάθεια. 

Πολωνός πρωθυπουργός για Ουκρανία: Έτοιμο το σχέδιο αλλά δεν