Η μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε σήμερα έκθεση στην οποία αναλύει επεισόδια στη Συρία τα οποία θεωρεί ότι αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από μέρους των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας στην διάρκεια της βίαιης καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Η ΜΚΟ, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παραπέμψει τις συριακές υπηρεσίες ασφαλείας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης, να επιβάλει εμπάργκο όπλων και να προχωρήσει στην δέσμευση πόρων του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και κορυφαίων συμβούλων του και στελεχών της κυβέρνησής του.

«Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι ο συριακός στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας διέπραξαν εγκλήματα και άλλες παραβιάσεις στην διάρκεια της επιχείρησης στην Τελ Κάλαχ που, μαζί με άλλα εγκλήματα και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλού στη Συρία, αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ανέφερε.

 

Την 15η Μαΐου — μια αξιοσημείωτη ημερομηνία στην εκστρατεία καταστολής που εξαπέλυσε η κυβέρνηση της Συρίας από την 15η Μαρτίου — ο συριακός στρατός σφυροκόπησε με πυροβολικό το χωριό Τελ Κάλαχ, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους και συλλαμβάνοντας δεκάδες άλλους, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε μια 24σέλιδη έκθεση η Αμνηστία αναφέρει ότι ο κατάλογος των εγκλημάτων που καταγγέλλεται ότι διαπράχθηκαν στη Συρία συμπεριλαμβάνει φόνους, βασανισμούς και αυθαίρετες συλλήψεις.

Η έκθεση κάνει λόγο για πυρά εναντίον ασθενοφόρων, παιδιών που τέθηκαν υπό κράτηση και βασανισμούς τραυματιών κατά τις αφίξεις τους σε νοσοκομεία.

«Ενώ μεταφερόμουν στο νοσοκομείο αλ Μπάσελ, άνδρες και γυναίκες νοσοκόμοι, με πράσινες και λευκές στολές, με καθύβρισαν και με κτύπησαν. Θυμάμαι ότι μια γυναίκα που φορούσε λευκή στολή έβγαλε το παπούτσι της και με κτύπησε τόσο δυνατά με αυτό στο κεφάλι που άρχισε να τρέχει αίμα», είπε ο Ουάσιμ, ένας σύρος 21 ετών ο οποίος συνελήφθη στο Τελ Κάλαχ την 17η Μαΐου. «Με πήγαν σε ένα δωμάτιο και κάποιος έχυσε ένα χειρουργικό διάλυμα στο πρόσωπό μου. . . κάποιος άλλος μου έκανε ράμματα χωρίς αναισθητικό. . . κατόπιν ήρθε ένας άνδρας κι άρχισε να με κτυπά στις πληγές μου», πρόσθεσε.

Ο Ουάσιμ, σύμφωνα με την έκθεση, απελευθερώθηκε την 13η Ιουνίου αφού υπέγραψε ένα έγγραφο που δεν του επιτράπηκε να διαβάσει.

Η έκθεση αναφέρει ότι σημειώθηκαν πολλοί θάνατοι στην διάρκεια κράτησης πολιτών από την αστυνομία και για μέλη οικογενειών που προπηλακίστηκαν όταν πήγαιναν να παραλάβουν τις σορούς των παιδιών τους.

«Είσαστε σκυλιά που έρχονται να μαζέψουν άλλα σκυλιά», φέρονται να είπαν μέλη των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας σε οικογένειες θανόντων σε νεκροτομείο, σύμφωνα με την έκθεση.

Ορισμένοι από τους συλληφθέντες με τους οποίους μίλησαν άνθρωποι της Αμνηστίας είπαν ότι ανακριτές προέβησαν σε ηλεκτροσόκ στην διάρκεια ανακρίσεων και βασανιστηρίων.

Η Συρία έχει κλείσει τα σύνορά της σε οργανώσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, και στα διεθνή ΜΜΕ και σε διεθνείς παρατηρητές.

Πηγή