Ο νορβηγός φερόμενος ως δράστης είναι ο 32χρονος Anders Behring Breivik. Η φωτογραφία του είναι από την σελίδα του στο Facebook, η οποία πλέον έχει μπλοκαριστεί. Ο Breivik έχει χαρακτηριστεί ως “χριστιανός φονταμενταλιστής με ακροδεξιές διασυνδέσεις” σύμφωνα με τους Times, ενώ από διάφορες πηγές χαρακτηρίζεται για τα έντονες αντι-μουσουλμανικές του απόψεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, το προφίλ που σχηματίζεται για τον φερόμενο ως δράστη Anders Behring Breivik έχει ως εξής:

Θρησκευτικές του απόψεις: Σύμφωνα με το BBC, ο Breivik διατηρεί λογαριασμό στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter, τις οποίες και άνοιξε λίγες μέρες πριν στις 17 Ιουλίου, όπου και χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως χριστιανό, και συντηρητικό.  Υπάρχουν αρκετές αναφορές για τις αντιμουσουλμανικές του απόψεις. Σε ένα Post του σε νορβηγικό διαδικτυακό forum τον Δεκέμβριο του 2009, χρήστης με το όνομα Anders Behring Breivik ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει καμία χώρα, όπου οι μουσουλμάνοι ζουν ειρηνικά με μη-μουσουλμάνους, τονίζοντας ότι αυτό είχε “καταστροφικές συνέπειες” για τους μη μουσουλμάνους.

 

Πολιτικές απόψεις: Η Daily Mail αναφέρει ότι ο αρχηγός της νορβηγικής αστυνομίας Sveinung Sponheim δήλωσε στο νορβηγικό κρατικό NRK ότι ο φερόμενος ως δράστης στα post του στο διαδίκτυο δείχνουν ότι “διαθέτει κάποια πολιτικά χαρακτηριστικά που δείχνουν κατεύθυνση προς τη δεξιά, και κάποιες αντι-μουσουλμανικές απόψεις, αλλά αναμένεται να απαντηθεί αν αυτά ήταν τα πραγματικά κίνητρά του για τις επιθέσεις”.  Επίσης, η καθημερινή νορβηγική εφημερίδα Verdens Gang αναφέρει ότι φίλος του είπε ότι ο Breivik έγινε ακροδεξιός εξτρεμιστής λίγο πριν τα 30 του.

Ο Frank Mersland, δημοσιογράφος στο FVN TV, λέει ότι ο Breivik συνδεόταν και με το κόμμα Προόδου. Σε e-mail προς την εφημερίδα Guardian έγραψε τα εξής:

Ο ύποπτος, Anders Behring Breivik έχει την ετικέτα πρώην μέλους του κόμματος της Δεξιάς (Κόμμα Προόδου). Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στην Νορβηγία και τα βασικά θέματα του είναι η μείωση της φορολογίας και η αυστηρότερη πολιτική σε θέματα μετανάστευσης. Ο ηγέτης του κόμματος, Siv Jensen, επιβεβαίωσε ότι ήταν φερόμενος ως δράστης ήταν μέλος του κόμματος στο νορβηγικό κανάλι TV2.

Πέρα από τις θέσεις του για την μετανάστευση η Daily Mail και το Fox News αναφέρουν ότι ο Breivik επίσης υποστήριζε ότι ο σοσιαλισμός κατέστρεφε τις παραδόσεις, τον πολιτισμό, την εθνική ταυτότητα, και άλλες κοινωνικές δομές, γεγονός που μετέτρεπε την κοινωνία αδύναμη και μπερδεμένη.

Ενδιαφέροντα: Το Fox αναφέρει ότι σύμφωνα με την σελίδα του στο Facebook, την οποία είχε ανοίξει πρόσφατα, ο Brevik υποστήξε ότι ήταν πολυδιαβασμένος και θαυμαστής του νορβηγού ήρωα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, Max Manus. Στα αγαπημένα του βιβλία κατέτασσε την «Δίκη» του Κάφκα και το «1984» του Όργουελ, ενώ το αγαπημένο του τηλεοπτικό show ήταν το “Dexter” (ιστορία με serial killer). Ανάμεσα στα ενδιαφέροντά του, τοποθετούσε την ίδρυση και την ανάπτυξη των οργανώσεων, τον τεκτονισμό, εργασία, παιχνίδια, πάρτι, και γυμναστήριο.

Ο Guardian επίσης σημειώνει ότι του άρεσαν τα παιχνίδια βίας (video-games), ενώ όπως όπως πρώην γείτονές του ανέφεραν στα νορβηγικά ΜΜΕ, πολλές φορές το ντύσιμό του ήταν στρατιωτικού τύπου. Η μόνη του ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Twitter ήταν αυτό που είπε ο φιλόσοφος John Stuart Mill: “ένας άνθρωπος με πίστη ισούται με την δύναμη των 100.000 που έχουν μόνο συμφέροντα”

Εκπαίδευση/εργασία: Το BBC αναφέρει ότι ο Breivik πιστεύεται ότι μεγάλωσε στο Oslo, φοίτησε στην σχολή Management του Όσλο. Στη συνέχεια εμφανίζεται να έχει φύγει από το Όσλο και να ιδρύει την εταιρία Breivik Geofarm, για την οποία τα νορβηγικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ήταν μια ατομική επιχείρηση καλλιέργειας λαχανικών, πεπονιών, ριζών. Ωστόσο, ο Guardian αναφέρει ότι οι προηγούμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες του Breivik δεν ήταν επιτυχημένες, προχωρώντας ο Breivik στην διάλυση της εταιρίας λίγο μετά αφού σημείωνε απώλειες, μέχρι και την ίδρυση το 2009 της τελευταίας εταιρίας για τις καλλιέργειες, οπότε και έφυγε από το Όσλο.

Προσωπική Ζωή: Ο Breivik περιγράφει τον εαυτό του ως εργένη, σύμφωνα με το Fox. Η Daily Mail γράφει ότι αναφορές στα νορβηγικά media περιγράφουν τον Breivik ως μοναχικό τύπο που ζούσε με την μητέρα του σε πλούσιο προάστιο στα δυτικά του Όσλο.

Η σχέση του με τα όπλα και εκπαίδευση: Σύμφωνα με τον Guardian, ο Breivik ήταν κυνηγός με δυο όπλα καταγεγραμμένα, ένα τύπου Glock και ένα αυτόματο, παρά το γεγονός ότι το ειδησεογραφικό CNN αναφέρει ότι είχε και ένα κυνηγετικό όπλο. Το BBC προσθέτει  ότι εταιρεία λιπασμάτων ανακοίνωσε ότι είχε παραδώσει τον έξι τόνους λιπάσματος στον Breivik τον Μάιο, συστατικό για την κατασκευή βομβών. Αναφορικά με την εκπαίδευση, ο Breivik δεν είχε καταγεγραμμένο κάτι στο παρελθόν του, πέρα από την στρατιωτική του θητεία. Σύμφωνα με το CNN, είχε απαλλαχθεί από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία της Νορβηγίας και δεν είχε καμία ειδική στρατιωτική εκπαίδευση. Επιπλέον, δεν έχει ποινικό μητρώο, εκτός από παραβιάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Κίνητρο και μέθοδος: Αυτό που δεν γνωρίζει κανείς για τον Breivik είναι το κίνητρό του. Ο  Guardian αναφέρει ότι στόχος του θυμού του Breivik ήταν ο πρώην νορβηγός πρωθυπουργός, Gro Harlem Brundtland – μέλος του εργατικού κόμματος της Νορβηγίας – ο οποίος είχε κάνει ομιλία μια μέρα πριν το μακελειό Ουτόγια. Ωστόσο, είναι άγνωστο αν αυτό ήταν που οδήγησαν τον Breivik στις κατασκηνώσεις. Αναφορές λένε ότι ο Breivik συνεργάζεται με την νορβηγική αστυνομία και επιθυμεί να εξηγήσει τα κίνητρά του.

Άγνωστο επίσης παραμένει αν είχε συνεργούς. Η καθημερινή νορβηγική εφημερίδα VG φιλοξενεί τις συνεντεύξεις μαρτύρων του μακελειού της Ουτόγια, οι οποίοι θεωρούν ότι είδαν και δεύτερο να οπλοφορεί. Σύμφωνα με πηγές στα νορβηγικά media, ένας δεύτερος άνδρας συνελήφθη με μαχαίρι επάνω του. Ο Guardian αναφέρει ότι μεταφράζεται ότι όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους γιατί ήταν οπλισμένος, ο άντρας είπε, «επειδή υπάρχουν πάρα πολλοί παράξενοι άνθρωποι εδώ. Δεν εμπιστεύομαι κανέναν.” Είχε σκούρα μαλλιά και χαμογέλασε, και οδηγήθηκε στο αυτοκίνητο της αστυνομίας, σύμφωνα με το νορβηγικό TV2.