Να συμβιβαστούν κάλεσε Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς ο Αμερικανός πρόεδρος, προκειμένου να επιλυθεί η κρίση που έχει δημιουργηθεί στο ζήτημα της αύξησης του ορίου δανεισμού, υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο που έχει παρουσιάσει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ «δεν λύνει το πρόβλημα».

«Αυτό που είναι ξεκάθαρο τώρα είναι ότι οποιαδήποτε λύση για την αποφυγή στάσης πληρωμών πρέπει να είναι διακομματική», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να εργαστεί το Σαββατοκύριακο με την ηγεσία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση.

Οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους επιχειρούν να διασώσουν το σχέδιο Μπένερ, μετά την «ανταρσία» συντηρητικών στους κόλπους του, που οδήγησε σε ματαίωση της προγραμματισμένης για χθες ψηφοφορίας επί του σχεδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο υψηλόβαθμος Ρεπουμπλικάνος Ντέιβιντ Ντρέιερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι σήμερα θα επιχειρήσουν να περάσουν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων αναθεωρημένη εκοδχή του σχεδίου Μπένερ, που φέρεται να συγκεντρώνει μεγαλύτερη στήριξη από τους συντηρητικούς.

Η αποτυχία του Μπένερ να εξασφαλίσει αρκετές ψήφους χθες για να περάσει το σχέδιό του από την ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων έφερε στο προσκήνιο το διχασμό εντός του κόμματος που εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας για την αύξηση του ορίου δανεισμού πριν τη λήξη της προθεσμίας την ερχόμενη Τρίτη.

Η δυστοκία οδήγησε το Δημοκρατικό πρόεδρο της Γερουσίας Χάρι Ρέιντ να προειδοποιήσει σήμερα ότι η χώρα δεν μπορεί να περιμένει άλλο και δεσμεύτηκε να κάνει βήματα για την προώθηση της νομοθεσίας στην ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία.

Παράλληλα, ζήτησε από τον ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ να συνεργαστεί μαζί του για την κατάρτιση ενός συμβιβαστικού νομοσχεδίου.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει προειδοποιήσει ότι αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, η κυβέρνηση θα στερέψει από ρευστό στις 2 Αυγούστου, μία προοπτική που ανησυχεί όλο και περισσότερο τις αγορές.

Στο θέμα παρενέβη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Με συνέντευξή της σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN εξέφρασε την ελπίδα «στις Ηνωμένες Πολιτείες να πρυτανεύσει περισσότερο η οικονομική λογική και (να μην συνεχιστεί) η πολιτική σύγκρουση» στις διαπραγματεύσεις για τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Ενίοτε πρέπει να αποφασίσουμε υπέρ της καλύτερης λύσης, της πλέον πρακτικής, της περισσότερο αποδεκτής από την πολιτική σκοπιά. Όμως οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να επικεντρωθούν μόνον στους πολιτικούς στόχους» επισήμανε με έμφαση η κα Λαγκάρντ.

«Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να γίνει ένας συνδυασμός του πολιτικώς εφικτού, στηριγμένου σε στέρεη οικονομική λογική. Σήμερα, η οικονομική λογική θέλει να αποδεσμευτεί το ανώτατο όριο του δημοσίου χρέους και να δοθεί η διαβεβαίωση ότι μεσοπρόθεσμα οι ΗΠΑ, όπως κι άλλα κράτη, θα διακανονίσουν τα θέματα της επανεξισορρόπησης του προϋπολογισμού τους, τα οποία χρήζουν διακανονισμού» πρόσθεσε.