Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Danny Ayalon, ο οποίος πρόσκειται στο κόμμα του Ισραέλ Μπεϊτένου του υπουργού Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν, δήλωσε σήμερα στο κρατικό ισραηλινό ραδιόφωνο πως ελπίζει ότι η Τουρκία δεν εξετάζει πραγματικά το ενδεχόμενο να διακόψει τις σχέσεις της με την χώρα του. Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, στην ίδια συνέντευξη τόνισε πως «δε θα δεχθούμε να υποκύψουμε στα τουρκικά “καπρίτσια”, τα οποία δεν έχουν καμία ηθική ή πολιτική βάση», αναφερόμενος στο θέμα που εγείρει η Άγκυρα για έκφραση συγγνώμης για το επεισόδιο του «Μαβή Μαρμαρά» τον Ιούνιο του 2010. Μάλιστα, ανεβάζοντας τους τόνους, δήλωσε πως «αυτή η φάρσα πρέπει να σταματήσει, δεν υπάρχει λόγος να ζητήσουμε συγγνώμη συγγνώμη».

 

Πρόσθεσε ότι δεν φοβάται τις απειλές και ότι το Ισραήλ θα ακολουθήσει πολιτική αμοιβαιότητας. «Αν δεν πάψει να υπάρχει Τούρκος πρέσβης στο Ισραήλ, δεν θα υπάρχει και Ισραηλινός πρέσβης στην Τουρκία, αλλά ελπίζουμε να μη γίνει κάτι τέτοιο», τόνισε ο Ισραηλινός υφυπουργός, σχολιάζοντας πληροφορίες από την Τουρκία σύμφωνα με τις οποίες ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα πρυτανεύσει η λογική και το συμφέρον στην Άγκυρα, ώστε να αποκατασταθούν εκ νέου οι σχέσεις των δύο χωρών, που έχουν διαταραχθεί μετά το περυσινό επεισόδιο του Μαβή Μαρμαρά και την γενικότερη ψύχρανσης των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ, εξαιτίας της «νέο-οθωμανικής» πολιτικής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρόσθεσε, μάλιστα, ο κ. Ayalon ότι η γεωπολιτική κατάσταση της Τουρκίας απαιτεί όπως η τελευταία επιδείξει ιδιαίτερη μετριοπάθεια και σεμνότητα, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της ισραηλινής Jerusalem Post.

Πηγή