Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Συρία, Ρόμπερτ Φορντ μετέβη απροειδοποίητα στην πόλη Τζάσεμ, στη νότια επαρχία Ντεράα, νωρίτερα σήμερα, Τρίτη, όπως δήλωσαν κάτοικοί της, πραγματοποιώντας την δεύτερη επίσκεψή του στην περιοχή η οποία συνταράσσεται από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

«Ήλθε με αυτοκίνητο το πρωί, αν και η Τζάσεμ είναι γεμάτη με άνδρες της μυστικής αστυνομίας. Βγήκε και περπάτησε αρκετή ώρα. Ήταν προσεκτικός και δεν θεάθηκε να συνομιλεί με ανθρώπους, προφανώς για να μην τους κάνουν κακό», είπε ένας κάτοικος.

Εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «ο πρεσβευτής Φορντ μετέβη το πρωί στην Τζάσεμ», προσθέτοντας πως έκανε μια «διπλωματική επίσκεψη ρουτίνας» στην πόλη. «Επέστρεψε κατόπιν στην πρεσβεία», ανέφερε.

Η επίσκεψη διαδέχεται το ταξίδι που είχε κάνει ο Φορντ στη Χάμα τον Ιούλιο σε μια χειρονομία σχεδιασμένη να επιδείξει διεθνή αλληλεγγύη για τους σύρους που διαδηλώνουν εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, δύο εβδομάδες προτού η πόλη -που αποτέλεσε θέατρο μιας τεράστιας κλίμακας σφαγής το 1982 από το συριακό στρατό- δεχθεί επιδρομή από άρματα μάχης και πεζικό.

Οι συριακές αρχές είχαν θεωρήσει την επίσκεψη του Φορντ ανάμιξη στα εσωτερικά της χώρας και απαγόρευσαν στους Αμερικανούς διπλωμάτες να βγαίνουν από την Δαμασκό και τα προάστιά της.

Ο Φορντ, ο πρώτος πρεσβευτής που διορίστηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στην Δαμασκό μετά την δολοφονία του Λιβανέζου πολιτικού Ραφίκ αλ Χαρίρι το 2005, επέκρινε ανοικτά τις συριακές αρχές για το ότι ανοίγουν πυρ εναντίον διαδηλωτών. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο ΟΗΕ εκτιμούν ότι πάνω από 2.200 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από το ξέσπασμα των διαδηλώσεων.

Δυνάμεις του Άσαντ επιτέθηκαν στην Τζάσεμ, 30 χλμ. ανατολικά των κατεχόμενων Υψωμάτων του Γκολάν, τον Μάιο, σκοτώνοντας 12 κατοίκους της μετά από μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Κάτοικοι της Τζάσεμ εξέδωσαν ένα ανακοινωθέν μετά την επίθεση διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς των αρχών πως είχαν ζητήσει από τις ένοπλες δυνάμεις να επέμβουν στην πόλη, που έχει πληθυσμό 40.000, προκειμένου να την «αποκαθάρουν από ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις» και δίνοντας έμφαση στο δικαίωμά τους να διαδηλώνουν ειρηνικά.

Στο μεταξύ στην Κωνσταντινούπολη ανακοινώθηκε ότι τα στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης συνέστησαν ένα «Εθνικό Συμβούλιο» αρμόδιο για το συντονισμό των κινητοποιήσεων εναντίον του καθεστώτος στην Δαμασκό. Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε μετά από τέσσερις ημέρες συνομιλιών στην τουρκική μητρόπολη.

«Έχουμε χιλιάδες μάρτυρες και χιλιάδες από εμάς τραυματίστηκαν, αλλά οι προσπάθειες αυτές και οι θυσίες αυτές κατέστησαν εφικτό να επιτύχουμε ενότητα», είπε ένας από τους αντικαθεστωτικούς, ο Άχμαντ Ραμαντάν, ανακοινώνοντας το σχηματισμό του «Εθνικού Συμβουλίου».

Οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη αρχικά σχεδιαζόταν να διαρκέσουν δύο ημέρες -το Σάββατο και την Κυριακή- αλλά τελικά παρατάθηκαν ως και σήμερα.

«Το Συμβούλιο θα συγκληθεί σε περίπου δύο εβδομάδες για να εκλέξει τα μέλη της διεύθυνσής του και της γραμματείας του», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λουάι Σάφι, πολιτειολόγος ο οποίος ζει στις ΗΠΑ. «Όταν συναντηθεί θα υιοθετήσει τους καταστατικούς του κανόνες», πρόσθεσε.

Κατά των διεθνών πιέσεων στη Συρία η Κίνα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επέκρινε σήμερα, Τρίτη, την διεθνή πίεση η οποία ασκείται στη Συρία μετά τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να παραιτηθεί, επισημαίνοντας ότι το μέλλον της χώρας θα πρέπει να αποφασιστεί από το λαό της χώρας.

Όλες οι πλευρές στη Συρία πρέπει να επιδείξουν την μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να σταματήσουν τη βία, τόνισε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μα Ζιαοσού, σε ανακοινωθέν που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του υπουργείου (www.mfa.gov.cn), επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Πεκίνου και τονίζοντας ότι «παρακολουθεί προσεκτικά» τις εξελίξεις στη χώρα.

«Το μέλλον της Συρίας πρέπει να αποφασιστεί από την ίδια τη Συρία», πρόσθεσε ο Μα.

«Οι ενέργειες της διεθνούς κοινότητας για το θέμα θα πρέπει να συμβάλλουν στο να πιεστεί η κυβέρνηση της Συρίας να εφαρμόσει τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις και να ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να λάβουν μέρος με εποικοδομητικό τρόπο στην πολιτική διαδικασία ώστε να συμβάλλουν σε μια ταχεία επιστροφή στη σταθερότητα».

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έλαβε νωρίτερα σήμερα την απόφαση να συστήσει μια διεθνή επιτροπή έρευνας για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη Συρία και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί, παρά τις αντιρρήσεις της Ρωσίας, της Κίνας, του Ισημερινού και της Κούβας.

Η κλιμάκωση της αιματοχυσίας στη Συρία οδήγησε αραβικά κράτη να σπάσουν την πολύμηνη σιωπή τους και να καλέσουν να τερματιστεί η βία, ενώ οι ΗΠΑ και η ΕΕ κλιμάκωσαν τις κυρώσεις που επιβάλλουν σε βάρος της Συρίας και αξίωσαν ο Άσαντ να παραιτηθεί.

Αν και η Κίνα γενικά αποφεύγει να προβαίνει σε τοποθετήσεις που μπορούν να θεωρηθούν ανάμιξη στα εσωτερικά κρατών, συμμετέχει ενεργά σε συνομιλίες τόσο με τους εξεγερμένους όσο και με την κυβέρνηση Καντάφι στη Λιβύη. Αλλά στην περίπτωση της Συρίας, το Πεκίνο σε πολλές περιπτώσεις κάλεσε την διεθνή κοινότητα να μην αναμιχθεί.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον είχε δηλώσει από την πλευρά της την 11η Αυγούστου ότι «θα θέλαμε η Κίνα να συνεργαστεί μαζί μας» σε ό,τι αφορά την άσκηση πιέσεων στη Συρία, «όπως και η Ινδία», καθώς οι δύο χώρες «έχουν κάνει σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας στη Συρία». «Θα θέλαμε», είχε προσθέσει η Κλίντον, «η Ρωσία να σταματήσει να προμηθεύει με όπλα το καθεστώς Άσαντ».

Πηγή