Ο αρμόδιος Αμερικανός δικαστής, Μάικλ Όμπους, αποφάσισε σήμερα να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του Ντομινίκ Στρος-Καν για σεξουαλικά εγκλήματα, μετά από αίτηση του εισαγγελέα, ο οποίος διαπίστωσε ότι υπήρχαν ψεύδη στις κατηγορίες της καμαριέρας του ξενοδοχείου Sofitel στη Νέα Υόρκη.

«Δεν βλέπω κανένα λόγο για να αρνηθώ» το αίτημα για την απόσυρση των κατηγοριών, είπε ο δικαστής κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, που κράτησε περίπου δεκαπέντε λεπτά, στο Ποινικό Δικαστήριο του Μανχάταν.

Η απόφαση του δικαστή θέτει τέρμα σε ένα απίστευτο τρίμηνο δικαστικό σίριαλ που ανάγκασε το Στρος-Καν να παραιτηθεί από τη θέση του Γενικού Διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ έχει καταφέρει σοβαρό πλήγμα στις πιθανότητές του να θέσει υποψηφιότητα για τη γαλλική προεδρία.

 

Ο δικαστής ανέφερε τη δυνατότητα άσκησης έφεσης από τους δικηγόρους της γυναίκας που κατήγγειλε ότι υπέστη επίθεση από τον κ. Στρος-Καν. Δεν κατέστη αμέσως σαφές αν ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ ήταν ή όχι σε θέση να πάρει αμέσως το διαβατήριό του και να αναχωρήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο εισαγγελέας Σάιρους Βανς, ο οποίος είχε πετύχει την προφυλάκιση του Στρος-Καν, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι ζήτησε από τον δικαστή να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του. Ακόμη και αν διαπιστωθεί ότι ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ είχε σεξουαλική επαφή με την ενάγουσα, δεν μπορεί να αποδειχτεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αυτή η επαφή έγινε με την χρήση βίας, τόνισε ο Βανς.

Ο γάλλος πρώην υπουργός αντιμετώπιζε επτά κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της απόπειρας βιασμού, της σεξουαλικής κακοποίησης και της αναγκαστικής απομόνωσης.

Ο Σάιρους Βανς εξήγησε στην μακροσκελή –25σέλιδη– επιχειρηματολογία του ότι η Ναφισάτου Ντιαλό, η καμαριέρα που κατηγόρησε τον DSK ότι την ανάγκασε να του κάνει στοματικό σεξ σε μια σουίτα στο Sofitel στις 14 Μαΐου, είπε ψέματα στους ανακριτές επανειλημμένα.

Η Ντιαλό, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, έδωσε «τρεις αντιφατικές εκδοχές» για το τι συνέβη μετά τη συνάντησή της με τον DSK. Αντιμέτωπη με αυτές τις αντιφάσεις, είπε ότι ποτέ δεν έκανε τις δηλώσεις που τις αποδίδονται.

Τα ψέματα της έχουν «υπονομεύσει σοβαρά την αξιοπιστία της ως μάρτυρος» στην υπόθεση αυτή, τόνισε ο εισαγγελέας, αρνούμενος να αναλάβει τον κίνδυνο της ήττας στην δίκη. Μια ποινική καταδίκη στη Νέα Υόρκη μπορεί να ληφθεί μόνο με την ομόφωνη γνώμη του Σώματος των Ενόρκων, που θα έχει πειστεί «πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας».

Η εισήγηση του εισαγγελέα καταγγέλθηκε ως αρνησιδικία από τον συνήγορο της καμαριέρας. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο εισαγγελέας «αρνήθηκε το δικαίωμα μιας γυναίκας να της αποδοθεί δικαιοσύνη σε μια υπόθεση βιασμού» και ότι την άφησε «ανυπεράσπιστη».

Οι δικηγόροι του DSK, ο οποίοι είχαν δηλώσει ότι είναι αθώος στις 6 Ιουνίου, ανέφεραν ότι ο πελάτης τους είναι «ευγνώμων» για την απόφαση του εισαγγελέα. «Εμείς είπαμε από την αρχή ότι ο πελάτης μας είναι αθώος», αναφέρουν σε μια σύντομη δήλωση.

Οι δικηγόροι της Ντιαλό άρχισαν στις αρχές του μήνα μια διαδικασία σε αστικό δικαστήριο του Μπρονξ της Νέας Υόρκης, για την επιδίκαση αποζημίωσης για την βλάβη που υπέστη η πελάτης τους από την «βίαιη και σαδιστική» σε βάρος της επίθεση.

Στη Γαλλία, η πρόταση του εισαγγελέα να κλείσει την υπόθεση έγινε δεκτή με ανακούφιση από τους Σοσιαλιστές, συμπεριλαμβανομένων και των υποψηφίων για τις προκριματικές εκλογές του κόμματος. Ωστόσο, το πολιτικό μέλλον του Ντομινίκ Στρος-Καν στη γαλλική σκηνή παραμένει αβέβαιο και κανείς δεν διακινδυνεύει ακόμα να συζητήσει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την προεδρία το 2012.

Πηγή : kathimerini.gr