Ο διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR), ναύαρχος Τζέημς Σταυρίδης, έφθασε αργά χθες στην Άγκυρα, όπου σήμερα θα έχει συνομιλίες με τον Α/ΓΕΕΘΑ, τον υπουργό Άμυνας και τον πρωθυπουργό Ερντογάν. Πριν την Τουρκία, ο αμερικανός ναύαρχος, που έχει ελληνικές ρίζες, είχε επισκεφθεί το Ισραήλ. 

Επισήμως η επίσκεψη χαρακτηρίζεται ως “ρουτίνας” και προγραμματισμένη, αλλά είναι δύσκολο να μη συνδεθεί με την αυξημένη ένταση που παρατηρείται στην Αν. Μεσόγειο μεταξύ Τουρκίας, Ισραήλ και Κύπρου (η Ελλάδα δε φαίνεται να υπολογίζεται πια από κανέναν ως στρατηγικός παίκτης). Θεωρείται πιθανό ότι ο ναύαρχος Σταυρίδης μεταφέρει την “ανησυχία” της Ουάσιγκτον για την ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ και παραινέσεις για κατέβασμα των τόνων.

Ένα άλλο θέμα που αναμένεται να συζητήσει ο ναύαρχος Σταυρίδης με τους Τούρκους αξιωματούχους είναι το ζήτημα της αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ, που εγκρίθηκε ω σχέδιο πέρυσι και καλύπτει την Ευρώπη από απειλές βαλιστικών πυραύλων, προερχόμενων κυρίως από τη Μ. Ανατολή και ειδικότερα από το Ιράν. Πρόσφατα η Τουρκία συμφώνησε να φιλοξενήσει στο έδαφός της (στη νοτιοανατολική Τουρκία κοντά στη Μαλάτυα) ένα ραντάρ που θα αποτελέσει τμήμα του συστήματος.