Της ΑΝΝΗΣ ΚΑΡΟΛΙΔΟΥ

Σχεδόν διπλάσια κέρδη προ φόρων είχε στο 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2011 ο ΟΛΘ Α.Ε., έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, όταν η προ φόρων κερδοφορία είχε διαμορφωθεί σε 4,9 εκατ. ευρώ.

Η αυξητική αυτή τάση αναμένεται να συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς και στο υπόλοιπο της χρονιάς με αποτέλεσμα η χρήση να κλείσει κοντά στα 18 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών προ φόρων 9,2 εκατ. ευρώ του 2011.

Την ανωτέρω πρόβλεψη έκανε ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος του ΟΛΘ Α.Ε., Στ. Αγγελούδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία ανακοίνωσε την απόφαση της διοίκησης να προχωρήσει άμεσα σε επένδυση περίπου 30 εκατ. ευρώ για την επέκταση, εκβάθυνση και μετατροπή του κρηπιδώματος «24» του 6ου προβλήτα, σε κρηπίδωμα υποδοχής συμβατικού φορτίου από πλοία δυναμικότητας άνω των 50.000 tn.

Ο κ. Αγγελούδης είπε ότι επιλέγεται η εκβάθυνση του συγκεκριμένου κρηπιδώματος από τα 11,5 μ. στα 14 μ., καθώς μπορεί να αξιοποιηθεί, έπειτα από επικαιροποίηση, υπάρχουσα μελέτη του ΟΛΘ, η οποία αφορούσε το σύνολο του 6ου προβλήτα.

Οσον αφορά την αξιοποίηση μόνο μέρους του 6ου προβλήτα για τη διακίνηση containers, o πρόεδρος του ΟΛΘ εξήγησε ότι βάσει εκτιμήσεων η Θεσσαλονίκη θα μπορεί να δεχθεί maximum εμπορευματοκιβώτια 1-1,2 εκατ. Teu’s, φορτία που μπορούν να εξυπηρετηθούν με το υπό εκτέλεση έργο της επέκτασης του κρηπιδώματος «26» του 6ου προβλήτα και τη διαμόρφωση χερσαίας έκτασης 30 στρεμμάτων για τη φιλοξενία και διαχείριση containers, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Σ.ΕΜΠΟ.

Δημοπράτηση το 2012

Ο ΟΛΘ, με την επικαιροποίηση της μελέτης, πιθανώς θα είναι έτοιμος στις αρχές του 2012 να προχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου για το συμβατικό λιμάνι.

Οσον αφορά την κάλυψη της επένδυσης, αυτή μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τα κεφάλαια που εξοικονομήθηκαν από τη μεγάλη έκπτωση (περίπου 60 εκατ. ευρώ) που δόθηκε από το μειοδότη της επέκτασης του 6ου προβλήτα, ενώ ο ΟΛΘ Α.Ε. διαθέτει 74 εκατ. ευρώ αδιάθετα κεφάλαια και άλλα 50 εκατ. ευρώ από δάνειο της ΕΤΕπ

Πέραν αυτού, εάν βάσει του Μεσοπρόθεσμου προχωρήσει το 2012 η πώληση του 23% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ο ιδιώτης επενδυτής θα συμμετάσχει στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος του ΟΛΘ.

Ο κ. Αγγελούδης τόνισε ότι το λιμάνι παραμένει κάτω από τον έλεγχο και το μάνατζμεντ του βασικού μετόχου, δηλαδή του Ελληνικού Δημοσίου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε ότι ενώ υποστηρίζει την παραχώρηση δραστηριοτήτων, λιμενικών και μη, σε ιδιώτες, είναι της άποψης ότι το συμβατικό λιμάνι, για λόγους άσκησης οικονομικής και πολιτικής διπλωματίας, δεν θα πρέπει να παραχωρηθεί σε ιδιώτη.

Παραχώρηση του Σ.ΕΜΠΟ.

Από τη στιγμή που 51% του ΟΛΘ θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, η διοίκηση της εταιρείας θέλει άμεσα να προχωρήσει η παραχώρηση του Σ.ΕΜΠΟ. σε ιδιώτη, ενώ παράλληλα θα κινήσει τις διαδικασίες για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για τη δημιουργία logistics center.

Ο κ. Αγγελούδης έχει ήδη υποβάλει το αίτημα στο μεγαλομέτοχο για την παραχώρηση του Σ.ΕΜΠΟ. και εφόσον εξασφαλίσει την έγκριση θα προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού.

Τέλος να σημειωθεί ότι στην περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2011 η αύξηση της διακίνησης των containers από το Σ.EMΠΟ. ήταν +8,2%. Σε ό,τι αφορά τη διακίνηση επιβατών, οι προσπάθειες προσέλκυσης κρουαζιερόπλοιων απέδωσαν αφού οι αφίξεις ξένων πλοίων κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 37,5%.