Βαρθολομαίος: “Η Κωνσταντινούπολη εξακολουθεί να είναι η πνευματική πρωτεύουσα του Γένους”

Στούς ιστορικούς και ακατάλυτους δεσμούς μεταξύ Κωνσταντινουπόλεως και Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά την Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστάτησε στον Ναό του Αγίου Νικολάου στο Βόσπορο. Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο πόλεων με την ευκαιρία της έκδοσης και παράδοσης του χαριστήριου τόμου από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προς τιμήν του με αφορμή την συμπλήρωση είκοσι χρόνων απο της εκλογής του στον Οικουμενικό Θρόνο.

19/12/2011

Μεινότητες και Θρησκευτική Ελευθερία

Ευλογούντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, με την οργανωτική ευθύνη της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων (ΕΔΥ) του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ), και την συμμετοχή συνέδρων προερχομένων από εκκλησιαστικούς, ακαδημαϊκούς, πολιτικούς και νομικούς κύκλους της Αφρικής, Ασίας, Μέσης Ανατολής, Ευρώπης, Βορείου και Νοτίου Αμερικής, πραγματοποιήθηκε στην Πόλη, από 28ης Νοεμβρίου έως 2ας Δεκεμβρίου λ. έ., Διεθνής Διάσκεψη υπό το θέμα «Θρησκευτική Ελευθερία και Δικαιώματα των Θρησκευτικών Μειονοτήτων».

19/12/2011

Στο Ενιαίο Νέο Μισθολόγιο και οι Κληρικοί

Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ενημερώσει τα μέλη του και όλους τούς αγαπητούς εν Χριστώ αδελφούς ότι, ένα πάγιο και χρόνιο αίτημα των κληρικών πλέον εκπληρώθηκε, ή υπαγωγή τους δηλαδή, στο Ενιαίο Νέο Μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων.

19/12/2011

Νέος κληρικός στη Μητρόπολη Φθιώτιδος

Ένας νέος θεολόγος προσήλθε στις τάξεις του αγάμου ιερού Κλήρου και προσετέθη στον αριθμό των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος. Πρόκειται για τον κ. Αθανάσιο Αναστασίου από την επαρχία Δομοκού, ο οποίος την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου το απόγευμα στην Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου Στυλίδος εκάρη Μοναχός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νικόλαο και την Κυριακή στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας χειροτονήθηκε Διάκονος με το όνομα Αμβρόσιος εις μνήμην του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος Αμβροσίου Νικολαΐδου, ο οποίος εποίμανε την Ιερά Μητρόπολη επί 26 έτη.

19/12/2011

«Άλας, άναλον»

Άλας άναλον, λοιπόν θέλουν να προσφέρουν στους Νέους μας οι νέοι Θεολόγοι. Και μάλιστα αυτό θέλουν να το κάνουν εκ πεποιθήσεως. Τουλάχιστον, αν το αποδέχονταν σαν συμβιβασμό, κάτω από το βάρος των κυβερνητικών πιέσεων και των οικογενειακών τους αναγκών, αν αυτό το αποδέχονταν σαν αβαρία – προκειμένου να μη χάσουν τη θέσι -που ωστόσο τους βάραινε την συνείδησι, θα λέγαμε: «άντε, δεν πειράζει ,ας μπαίνη ο Θεολόγος στην τάξι κι ας κάνη αυτή την ύλη. Μας αρκεί που αυτός θα βρίσκη τρόπο να μιλάη για την πίστι μας στα παιδιά μας». Να βγαίνουν όμως και να υποστηρίζουν με πάθος αυτό το δεινό, αυτή τη συμφορά που μας επιβάλλεται, είναι πόνος. Είναι καϋμός για μας τους μεγάλους. Είναι ξεπεσμός γι’ αυτούς. Λυπούμαι ειλικρινά που τα γράφω αυτά. Αλλά δεν θα μπορούσα να κοιμηθώ ως Ορθόδοξος Επίσκοπος, αν δεν έβγαινα να πω τον πόνο μου.

19/12/2011

«Τετράδιο βιογραφίας» στην Αγιορειτική Εστία

Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011, στις 7 το απόγευμα, παρουσιάζεται στο Βιβλιοπωλείο της Αγιορειτικής Εστίας το έργο του Γιώργου Ξεινού, Προέδρου της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης «Τετράδιο βιογραφίας» των εκδόσεων ParkerStergis, μία μυθιστορηματική ανάπλαση της ζωής και της δράσης του Βαρθολομαίου Κουτλουμουσιανού του Ίμβριου, ενός από τους μεγάλους Δασκάλους του Γένους και της αναγέννησης της λειτουργικής παράδοσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

19/12/2011

Η Χριστουγεννιάτικη εορτή των καητηχητικών Αίγινας και Αγκιστρίου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, στην κατάμεστη από παιδιά και γονείς αίθουσα εκδηλώσεων του Λεουσείου Ιδρύματος στην Αίγινα, η χριστουγεννιάτικη εορτή των κατηχητικών σχολείων Αιγίνης και Αγκιστρίου.

19/12/2011

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Να φύγουμε από την επιφάνεια και να προχωρήσουμε στο Μυστήριο»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στο Πν. Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως η ετήσια εορταστική εκδήλωση του Συλλόγου Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Ο Εσταυρωμένος», που είναι αφιερωμένη στην «Ημέρα του Φυλακισμένου», η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Δεκεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Ελευθερίου.

19/12/2011

Η Χριστουγεννιάτικη εορτή των κατηχητικών της Μητρόπολης Λαρίσης

Με πολύ ζωντάνεια και ιερό ενθουσιασμό έδωσαν φέτος τα παιδιά των  Κατηχητικών μας Σχολείων τη δική τους μαρτυρία, ότι ζει Κύριος ο Θεός και ότι της Εκκλησίας οι πύργοι δεν θα πέσουν ποτέ, αφού ολοένα και νέοι βλαστοί οικοδομούνται πάνω σʼ Αυτήν. Χορωδίες παιδικές, υπό την διεύθυνση της κ. Μαρίας Παπακαλούση, Βυζαντινά άσματα, Χριστουγεννιάτικοι ύμνοι και παραδοσιακά κάλαντα από πολλές περιοχές της πατρίδος μας, στόλισαν τη θαυμάσια Χριστουγεννιάτικη εορτή των παιδιών μας.

19/12/2011

Ο Υπουργός Εξωτερικών στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών (VIDEO)

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο είχε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας. Στο επίκεντρό της βρέθηκαν θέματα που αφορούν την συνεργασία Εκκλησίας-Πολιτείας για την στήριξη των δοκιμαζόμενων πολιτών από την οικονομική κρίση ενώ συζήτησαν και για τα ζητήματα που σχετίζονται με την χριστιανική παρουσία στη Μεσόγειο.

19/12/2011

Οι “νεόπτωχοι”

Η τελευταία οικονομική κρίση έχει αρχίσει να εμφανίζει και τις κοινωνικές της συνέπειες. Η ύφεση στην οικονομία και στην ανάπτυξη οδηγεί σε νέες μορφές κοινωνικών ομάδων, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως “νεόπτωχοι”, και οι οποίες ομάδες αποτελούν επίσης μία νέα πρόκληση για την ποιμαίνουσα Ορθόδοξη Εκκλησία, στα πλαίσια του ελλαδικού χώρου. Ο όρος “νεόπτωχοι” δεν προσδιορίζει τον χρονικόν ορίζοντα εμφάνισης μιας μορφής πτώχειας, η οποία προηγείται χρονικά κάποιας άλλης, και γι’ αυτό είναι “νέα…”, αλλά με τον όρο αυτό προσδιορίζεται μία άλλη νέα μορφή πτώχειας

18/12/2011

Την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου ζητά ο Δωδώνης Χρυσόστομος

Την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου ζητά ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος υποστηρίζοντας ότι «αποδείχθηκε άβουλος, ανίκανος και επικίνδυνος πλέον». Ο κ.Χρυσόστομος, απαντώντας σε χθεσινό παραπολιτικό σχόλιο της εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, που τον εμφάνιζε να ενδιαφέρεται για την θέση του Προέδρου της Δ.Ε. της ΕΚΥΟ, κάνει λόγο για «νέα Τρόικα της Εκκλησίας, που γνωρίζει από την εποχή του μακαριστού Χριστοδούλου να εφαρμόζει κολοσούσειες τακτικές».

18/12/2011

Μήνυμα Χριστουγέννων του καθηγουμένου της Ι.Μ.Γρηγορίου Αγ. Ορους Αρχιμ. Γεωργίου Καψάνη

«Προσκυνούμεν σου την Γένναν Χριστέ».
Με τους Ορθοδόξους Χριστιανούς όλου του κόσμου θα κληθούμε από την Αγία Εκκλησία να προσκυνήσουμε ως «παιδίον» εις τας αγκάλας της αγίας Μητρός Του Αυτόν που είναι «ο ων και ο ην και ο ερχόμενος» (Αποκ. α 8), ο «μεγάλης βουλής άγγελος», ο «εξουσιαστής», ο «άρχων της ειρήνης», ο «πατήρ του μέλλοντος αιώνος» (Ησ. θ 6).

18/12/2011

Εκδήλωση για την 20ετία του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ιταλία

Προσκεκλημένος της Καθολικής Αρχιεπισκοπής του Αλησίου (Lecce) και με την άδεια της Ιεράς Μητροπόλεως Ιταλίας και Μελίτης, ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης κ. Παντελεήμων Μανουσάκης, καθηγητής φιλοσοφίας του Κολλεγίου του Τιμίου Σταυρού της Μασαχουσέτης, προσέφερε ομιλία με τίτλο «Χριστιανισμός σε Ανατολή και Δύση: Ελπίδες και Υποσχέσεις» (La Cristianità Oriente ed Occidente: Speranze e Promesse: In occasione del XX anniversario dell’elezione a Patriarca Ecumenico di S.S. Bartolomeo I) σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν της συμπληρώσεως 20ετίας Πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

18/12/2011

Η εορτή του Κατηχητικού Σχολείου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως

«Αστήρ μηνύει..» Αυτόν τον τίτλο επέλεξε το Κατηχητικό Σχολείο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, για την Χριστουγεννιάτικη γιορτή του,  η οποία    πραγματοποιήθηκε με μεγάλη  επιτυχία τις παραμονές των Χριστουγέννων και συγκεκριμένα το πρωί της Κυριακής   18ης  Δεκεμβρίου  2011, η γιορτή που προετοίμασαν με πολύ μεράκι τα παιδιά του Κατηχητικού Σχολείου της Ενορίας του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως,  με την βοήθεια των Ιερέων και των Κατηχητών τους.

18/12/2011

Η χορωδία Τριπόλεως τίμησε τον προστάτη της Άγιο Διονύσιο

Στον απόηχο των επιτυχημένων παρουσιάσεων του 20ου φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Χορωδιακής Μουσικής στο οποίο έλαβαν μέρος Χορωδίες από όλη την Ελλάδα και των δύο Κονσέρτων ( 49ο και 50 ο) που πραγματοποιήθηκαν στην Πόλη μας,  με μεγάλη επιτυχία τις προηγούμενες ημέρες, η Χορωδία Τριπόλεως,  έκλεισε τις καλλιτεχνικές υποχρεώσεις δια το έτος 2011 με  την εορτή του Αγίου Διονυσίου Επισκόπου Αιγίνης και πολιούχου  της Ζακύνθου του Θαυματουργού.

18/12/2011

Ευχές Αρχιεπισκόπου για ένωση της διαιρεμένης Κύπρου (VIDEO+Photos)

«Επιτέλους ΤΕΛΟΣ στην κατοχή της Κύπρου», διαμήνυσε γι’ άλλη μια φορά προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως προς τους ισχυρούς της γης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο οποίος εν τω μέσω θερμών χειροκροτημάτων, ευχήθηκε σύντομα να ενωθεί και πάλι η διαιρεμένη νήσος των Αγίων.

18/12/2011

Κουρά Μοναχού στην Ιερά Μονή Κύκκου (VIDEO+Photos)

Στο Καθολικό της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Κύκκου τελέστηκε χθες το βράδυ η μοναχική κουρά του νεαρού θεολόγου Αλεξάνδρου Κοπτίδη που έλαβε το όνομα Διονύσιος. Τον δόκιμο μοναχό προσήγαγε ο Αρχιμανδρίτης Αγαθόνικος, Έφορος της Ιεράς Μονής και Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κύκκου και την μοναχική κουρά τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, παρουσία των Μητροπολιτών Εδέσσης Ιωήλ, Γλυφάδας Παύλου και Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα, ο οποίος στις 24 Δεκεμβρίου θα τελέσει την εις διάκονο χειροτονία του π. Διονυσίου.

18/12/2011

Ο εορτασμός της μνήμης της Αγίας Θεοφανούς στο Φανάρι

Είναι γνωστό ότι στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι φυλάσσονται άφθρτα τα λείψανα τριών αγίων γυναικών: της Αγίας Σολομονής, της Αγίας Ευφημίας και της Αγίας Θεφανούς της Βασίλισσας. Στις 16 Δεκεμβρίου, επί τη μνήμη της της Αγίας Θεοφανούς, στον Πατριαρχικό Ναό τελέστηκε Θ. Λειτουργία από τον Μητροπολίτη Μιλήτου Απόστολο, συλλειτουργούντων του Μ. Αρχιμανδρίτη Αθηναγόρα, του πρωτοπρεβυτέρου Θωμά Χρυσικού από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, και των διακόνων Θεοδώρου (τριτεύων) και Νήφωνος.

18/12/2011

Η Γέννηση του Χριστού και η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση

Η Ευαγγελική Περικοπή της Κυριακής πριν από τα Χριστούγεννα αναφέρεται στο ιστορικό γεγονός της Γεννήσεως του Χριστού και μάλιστα στο σκοπό του Μεγάλου αυτού Μυστηρίου που διαχώρησε για πάντα την παγκόσμια Ιστορία της Ανθρωπότητας σε προ Χριστού εποχήν και μετά Χριστόν. Σκοπός της Γεννήσεως του Χριστού είναι να μας σώσει ο Θεός από τις αμαρτίες μας και να μας ανοίξει την οδόν της κατά χάριν θεώσεως μας. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κορυφαίος Πατέρας της Εκκλησίας μας, ο άγιος Αθανάσιος ο Μέγας, ο Ορθόδοξος Πατριάρχης της Αλεξάνδρειας κι ολόκληρης της Οικουμένης, “ο Θεός ενηνθρώπησεν ίνα ημείς θεοποιηθώμεν”.

18/12/2011

 

Η εορτή της μνήμης των προστατών του Πυροσβεστικού Σώματος στην Τρίπολη

Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011, το Πυροσβεστικό Σώμα εόρτασε με κάθε λαμπρότητα  την μνήμη των προστατών του Αγίων, Δανιήλ του Προφήτου και των  Τριών εν Καμίνω  Παίδων στην Τρίπολη. Την Παρασκευή το εσπέρας τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός ενώ ανήμερα της Εορτής, το πρωί  του Σαββάτου τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία  και εν συνεχεία Δοξολογία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας  & Κυνουρίας  κ.κ. Αλεξάνδρου.Οι ως άνω λατρευτικές εκδηλώσεις   στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, έλαβαν χώρα   στον Μητροπολιτικό Ιερό  Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως.

17/12/2011

Το ετήσιο συνέδριο νεολαίας της Μητρόπολης Φθιώτιδος

Το Σάββατο 17  Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το ετήσιο Συνέδριο Νεολαίας της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος. Το συνέδριο έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Νέας Άμπλιανης Λαμίας. Το κεντρικό θέμα περιστράφηκε γύρω από τον πολύ ενδιαφέροντα άξονα «Εκκλησία και Πατρίδα». Ως βασικός ομιλητής είχε προσκληθεί από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Νικόλαο ο πολυγραφώτατος συγγραφέας και αρθρογράφος κ. Κωνσταντίνος Ι. Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμονας και συνεργάτης της Ιεράς Συνόδου και  Αρχισυντάκτης του Περιοδικού «Εκκλησία».

17/12/2011

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Να πέσουν τα συρματοπλέγματα από την Αμμόχωστο» (VIDEO+Photo

«Να πέσουν τα συρματοπλέγματα από την Αμμόχωστο», ευχήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος από το Παραλίμνι, τελευταία πόλη πριν την σιωπηλή και έρημη Αμμόχωστο, τη πόλη που ο κατακτητής μετέτρεψε σε «φάντασμα». Πρώτος σταθμός του Αρχιεπισκόπου το Πολιτιστικό Κέντρο το οποίο βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα από το φυλάκιο όπου δολοφονήθηκε από τουρκικά πυρά ο Σολωμός Σολωμού και πολύ κοντά από το σημείο όπου σκότωσαν τον Τάσο Ισαάκ. Εκεί τον υποδέχθηκαν με θέρμη ο επιχώριος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος και οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής της πόλης –«ομήρου», Αμμοχώστου

17/12/2011

Υποδοχή των πρωτοετών Μεταπτυχιακών φοιτητών της Θεολογικής Σχολής

Ο Μεταπτυχιακός Φοιτητικός Θεολογικός Σύνδεσμος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποίησε την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011 την τελετή υποδοχής των νέων Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Τμήματος Θεολογίας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παλαιού Πανεπιστημίου (Θόλου 5, Πλάκα).

17/12/2011

 

Εκδήλωση υπό τον τίτλο “Χριστιανισμός και Επιστήμη” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών παρουσιάζει την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα Δ. Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής η εκδήλωση “Χριστιανισμός και Επιστήμη” με την ευκαιρία της έκδοσης του τόμου “Ο Ιπποκράτης στην Πολιτεία του Θεού” του Ομοτ. Καθηγητή της Αγγειοχειρουργικής κ. Παν. Β. Δημακάκου. Στο πρώτο μέρος (19.00-19.15) θα παρουσιαστούν Εκκλησιαστικοί Βυζαντινοί Ύμνοι εορτής Χριστουγέννων από τη Βυζαντινή Χορωδία του Καθεδρικού Ναού των Αθηνών ενώ στο δεύτερο μέρος (19.15-20.50) θα γίνει η Στρογγυλή τράπεζα με θέμα “Χριστιανισμός και Επιστήμη”με τη συμμετοχή:

16/12/2011

Το ποιμαντικό έργο στο χωριό των Ποιμένων

Ἀνατολικά ἀπό τή Βηθλεέμ τῆς Ἰουδαίας (τοῦ δεύτερου, κατά σειρά, μεγαλύτερου προσκυνηματικοῦ τόπου τοῦ Χριστιανισμοῦ) καί σέ ἀπόσταση δύο μόλις χιλιομέτρων ἀπό τήν πόλη, βρίσκεται τό χωριό τῶν Ποιμένων, τό ὁποῖο εἶναι γνωστό καί μέ τό ἀραβικό του ὄνομα, Beit Sahοur (=Μπέτ Σαχούρ).

16/12/2011

Ο Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας στο Άγιον Όρος

Άρχισε το προσκύνημα του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, Προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας στο Άγιο Όρος.

16/12/2011

Tιμή προσωπικοτήτων – Εγκαίνια έκθεσης – Κρητική βραδιά

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου η εκκλησιαστική κοινότητα της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως με ομόφωνη απόφαση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της και θέλοντας να τιμήσει πρόσωπα που συνδέθηκαν με την ιστορία της, μετά τον Πανηγυρικό Εσπερινό επί τη εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος, στον οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, τίμησε τον πρόσφατα συνταξιοδοτηθέντα εφημέριο του Ναού Πρωτοπρεσβύτερο Σπυρίδωνα Μανταδάκη και την σύζυγο του Πρεσβυτέρα Μαρίκα Μανταδάκη, τον απερχόμενο πρέσβη της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Μιχαήλ Κλίγκερ και τον πρώην Δήμαρχο Ηλιουπόλεως Ιωάννη Αναγνώστου.

16/12/2011

Ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ

Ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα ο καθηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτης Εφραίμ καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του Amen.gr, έγινε δεκτό το αίτημά του για την αυτοπρόσωπη παρουσία του προκειμένου να εξηγήσει ο ίδιος του λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι δεν είναι ύποπτος  φυγής στο εξωτερικό.

16/12/2011

Οι ηγεσίες των μειονοτήτων στην Τουρκία συζητούν για το νέο Σύνταγμα

Με στόχο τη συμβολή στο προετοιμαζόμενο νέο Σύνταγμα της Τουρκίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση των θρησκευτικών ταγών των μειονοτήτων και λαϊκών εκπροσώπων τους στο Αρμενικό Πατριαρχείο της Πόλης το απόγευμα Πέμπτης.

16/12/2011

Ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε για την οικονομική κρίση

Η παγκόσμια οικονομική κρίση είναι πλέον ένα γεγονός που βιώνουμε σε όλες τις χώρες του κόσμου. Η Κύπρος αναπόφευκτα, όπως όλες οι χώρες του κόσμου, έπρεπε επιτέλους να πάρει κάποια μέτρα προτού να φθάσουμε στα χειρότερα και να μη μπορούμε να πληρώνουμε τους δημόσιους υπαλλήλους μας.

16/12/2011

Εγκαινιάστηκε το πρώτο “Ενοριακό Παντοπωλείο” στα Τρίκαλα

Εγκαινιάστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιο το πρώτο «Ενοριακό Παντοπωλείο» των Τρικάλων, στην ενορία του Αγίου Κωνσταντίνου. Σε πρώτη φάση το «παντοπωλείο» θα εξυπηρετεί τις ανάγκες 130 οικογενειών, ενώ στις προθέσεις των εφημερίων του Ναού, Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίου Ιατρίδη και των πατέρων Αθανασίου Γκιουλέκα και Παναγιώτου Καλαμπάκα, είναι να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν ακόμη περισσότερο κόσμο.

16/12/2011

 

Ιερώνυμος: “Ήρθε η ώρα να πούμε ΤΕΛΟΣ στην κατοχή της Κύπρου”(VIDEO)

“Ήρθε η ώρα να πούμε όλοι μαζί ΤΕΛΟΣ στην κατοχή της Κύπρου”, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε δηλώσεις του μετά την ωριαία συνάντησή του με τον Πρόεδρο της μαρτυρικής νήσου Δημήτρη Χριστόφια. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών επισήμανε ότι υπάρχει έντονη υποκρισία για την Κύπρο. Πολλοί χυνούν κροκοδείλια δάκρυα και φωνές ακούγονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είπε ο κ.Ιερώνυμος και πρόσθεσε με νόημα: “Υπάρχουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Όλοι όμως κάνουν πως δεν ακούν και πως δεν καταλαβαίνουν”.

15/12/2011

40ημερο Μνημόσυνο Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως κυρού Δαμασκηνού

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011 τελέσθηκε 40ημερο ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως κυρού Δαμασκηνού Παπανδρέου, στην γενέτειρά του Κάτω Χρυσοβίτσα Θέρμου. Ο μακαριστός είχε διατελέσει Μητροπολίτης Ελβετίας από το έτος 1982 έως το έτος 2003.

15/12/2011

Πλήθη πιστών στην εξόδιο ακολουθία της καθηγουμένης Χριστονύμφης

Με ιερά συγκίνηση και δάκρυα στα μάτια αποχαιρέτισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιγνάτιος την ενάρετη και ασκητικότατη μοναχή Χριστονύμφη, Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της ορεινής Ραψάνης τα τελευταία 25 χρόνια.Από την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου το απόγευμα τελούνταν στο καθολικό της Ιεράς Μονής οι ιερές ακολουθίες ενώπιον του σεπτού σκηνώματος της μεταστάσης, ενώ ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Ιγνάτιος αργά το βράδυ τέλεσε την εις μεγαλόσχημον νεκρώσιμη ακολουθία, παρουσία πολλών μοναχών και πιστών.

15/12/2011

Δείτε σε VIDEO τις ομιλίες των Αρχιεπισκόπων Κύπρου και Αθηνών

Παρακολουθείστε την Προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου και την Αντιφώνηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, μετά τη Δοξολογία στον ιστορικό Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Λευκωσίας, κατά την υποδοχή του Προέδρου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και της τιμίας συνοδείας του στο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου.

15/12/2011

Ο Αντώνης Σαμαράς στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων

Την Τρίτην, 30ην Νοεμβρίου /13ην Δεκεμβρίου 2011, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως κ. Αντώνιος Σαμαράς, ευρισκόμενος δι’ επίσκεψιν εις το κράτος του Ισραήλ, επεσκέφθη το Πατριαρχείον.Τον κ. Σαμαράν, συνοδευόμενον υπό κλιμακίου πολιτικών συνεργατών αυτού και υπό του Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Σωτηρίου Αθανασίου, υπεδέχθη εις την Πύλην του Δαβίδ ο Γέρων Αρχιγραμματεύς Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχος και ο Τελετάρχης του Πατριαρχείου Αρχιμανδρίτης π. Πορφύριος, εν συνεχεία δε οι Αγιοταφίται Πατέρες παρά την πύλην του Πατριαρχείου και εις την αίθουσαν του Θρόνου η Α.Θ.Μ. ο Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, ο Οποίος και τον προσεφώνησε δια της κάτωθι προσφωνήσεως Αυτού.

15/12/2011

Η εορτή του Αγίου Ελευθερίου στο Άργος

Με μεγάλη λαμπρότητα τιμούν οι κάτοικοι της Αργολίδας τον ιερομάρτυρα Άγιο Ελευθέριο. Πιο συγκεκριμένα στο δημοτικό διαμέρισμα Πυργέλας του δήμου Άργους Μυκηνών ,εορτάζει ο κοιμητιριακός ναός που είναι
αφιερωμένος στον Άγιο Ελευθέριο. Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος πλαισιωμένος από ιερείς από Την επαρχία Άργους και Ναυπλίας. Στο τέλος του αρχιερατικού εσπερινού ο θεοφιλέστατος μίλησε για την ζωή και το έργο του Αγίου Ελευθερίου.

15/12/2011

Ανακοίνωση Μητρόπολης Λαρίσης για αιρετική δραστηριότητα

Είδε τη δημοσιότητα αυτές τις ημέρες στον τοπικό μας Τύπο, κείμενο των λεγομένων «Μαρτύρων του Ιεχωβά», που μάλιστα τώρα τολμούν να χρησιμοποιούν και τον τίτλο «Χριστιανοί Μάρτυρες του Ιεχωβά», με στόχο την παραπλάνηση των Χριστιανών. Φτάνει κανείς να αναζητήσει και να μελετήσει τα αναγραφόμενα σ’  αυτό χωρία της Αγίας Γραφής, στα οποία παραπέμπουν, για να διαπιστώσει, ότι, ως συνήθως, είτε είναι διαστρεβλωμένα είτε δεν έχουν καμμία σχέση με τα υποστηριζόμενα.

15/12/2011

«Δωρο χριστουγεννων για το πτωχο αδελφο μας»

Η Ιερά μας Μητρόπολις Μαντινείας και Κυνουρίας συνεχίζοντας τον καθημερινό αγώνα και τη μέριμνά της υπέρ του ευλογημένου Λαού μας, που ως μάνα διακονεί φιλανθρώπως, και ιδίως το τελευταίο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο οι οικονομικές δυσκολίες αυξάνονται επικίνδυνα και χτυπούν την πόρτα μεγάλης μερίδος συνανθρώπων μας, απεφάσισε στον Πρόναο κάθε Ιερού Ναού της Τριπόλεως να τοποθετηθή «το καλάθι του πτωχού αδελφού», για να μπορούν να προσφέρουν και να τοποθετούν σ’ αυτό, όσοι από τους Χριστιανούς μας θέλουν να διαθέσουν τρόφιμα, όπως ρύζι, μακαρόνια, όσπρια, γάλα, κονσέρβες και ο,τι άλλο η αγάπη τους επινοήσει, για να στηρίξουμε ανθρώπους της περιφερείας μας, που έχουν πραγματική ανάγκη. Οι Ενορίες μας θα αναλάβουν να μοιράζουν τα προσφερόμενα στις οικογένειες που έχουν ανάγκη στην δύσκολη εποχή που διερχόμαστε.

15/12/2011

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: “Προσευχόμαστε να εδραιωθεί η ειρηνική συμβίωση” (VIDEO+Photo

«Προσευχόμαστε και ευχόμαστε, ώστε όλες οι θρησκευτικές κοινότητες της Κύπρου να ζουν σε κλίμα ειρήνης και αλληλοκατανοήσεως, για να εδραιωθεί η ειρηνική συμβίωση και να αποφευχθούν στο μέλλον τα θλιβερά γεγονότα του προσφάτου παρελθόντος». Με τα λόγια αυτά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, στην ομιλία του μετά την Δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, εκτός από την πνευματική στήριξη της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τον επί 37 χρόνια δοκιμαζόμενο Κυπριακό ελληνισμό, έστειλε και ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προς όφελος της ειρηνικής συμβιώσεως όλων των κατοίκων της νήσου.

15/12/2011

 

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Στην Κύπρο αισθανόμαστε ότι είμαστε στην πατρίδα μας»

Στην μαρτυρική Κύπρο βρίσκεται από το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος πραγματοποιώντας την πρώτη ειρηνική επίσκεψή του στη νήσο που ευλόγησε και ευλογήθηκε από τον Απόστολο Βαρνάβα. «Δεν αισθανόμαστε ότι πηγαίνουμε σε μία χώρα ξένη, ως εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδας», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αμέσως μετά την άφιξή του στην Κύπρο.

14/12/2011

Η δυναμική επιστροφή της θρησκείας στην Ευρώπη

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια επισημαίνεται όλο και περισσότερο μια ορατή μείωση της πίστης στις περισσότερες θρησκείες στην Ευρώπη. Πολλοί μιλούν μάλιστα για μια πίστη των «τεσσάρων τροχών»: η άφιξη στην Εκκλησία με καροτσάκι την ημέρα του Βαπτίσματος, η άφιξη με τη λιμουζίνα την ημέρα του Γάμου, καθώς και στα ‘τέσσερα’ την ημέρα της εκκλησιαστικής Κηδείας. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της IFOP (Βλ. Institut Franşais d’ Opinion Publique, Le Monde des Religions, no 49 (septembre-octobre, 2011) φαίνεται ότι παρακλάδια του Προτεσταντισμού κερδίζουν συνεχώς έδαφος. 2,5-2,8% του πληθυσμού της Γαλλίας ανήκει στην κατηγορία των Προτεσταντών.

14/12/2011

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας στο Φανάρι

Συνάντηση σε εγκάρδιο κλίμα είχαν ο πρόεδρος της Ρουμανίας Traian Basescou με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο το μεσημέρι της Τρίτης στο Φανάρι.Τον Ρουμάνο Πρόεδρο υποδέχθηκε στην είσοδο του Πατριαρχείου η Πατριαρχική αυλή, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανο, πρωτοσυγκελλεύοντα.

14/12/2011

Με τον Ελύτη στο Γυμνάσιο Βανάτου η 6η δράση του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου «Αληθώς»

Με νεανική πνοή και φρεσκάδα ήταν η σημερινή 6η κατά σειράν εκδήλωση του «Αληθώς», του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου της Ενορίας Μπανάτου Ζακύνθου στο Γυμνάσιο Βανάτου. Ο φιλοπρόοδος Διευθυντής του Σχολείου Γιάννης Αγαλιανός αποδέχτηκε με θέρμη την πρόταση του Κέντρου για παρουσίαση του έργου του Οδυσσέα Ελύτη στους μαθητές και με την συνεργασία τους, στο πλαίσιο μάλιστα των εορτασμών για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την γέννησή του.

14/12/2011

Μητροπολίτης Διονύσιος: Στόχος της Μητρόπολης να μην υπάρξει κανένας πεινασμένος στην Κορίνθια

Με αφορμή την πρωτοβουλία της Μητρόπολης σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς για την καταγραφή τυχόν περιστατικών υποσιτισμού σε μαθητές σχολείων, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κορίνθου αναφέρθηκε στο σκεπτικό της κίνησής του αυτής τονίζοντας ότι «Θεώρησα πως πρέπει να ψάξουμε και εμείς εδώ στην περιοχή μας, αν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις στα σχολεία, ώστε να επιληφθούμε μέσω της ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑΣ και των γευμάτων αγάπης σε περιπτώσεις που το έχουν ανάγκη. Ήδη 1600 άτομα δέχονται τη «φροντίδα» της εκκλησίας με το καθημερινό συσσίτιο και συνεχίζουμε… Μέσα από τη δράση που υλοποιείται στην Κορινθία, ο σκοπός είναι ένας: Να μην υπάρχει κανένας πεινασμένος στην Κορινθία και πόσο μάλλον όταν πρόκειται για παιδί».

14/12/2011

Παρουσίαση της μελέτης για το Θρησκευτικό Τουρισμό στην Ελλάδα

Από την Παναγία την Κοσμοσώτειρα των Φερών Έβρου, που χτίστηκε την περίοδο της δυναστείας  των Κομνηνών, μέχρι τον περίτεχνο Βυζαντινό ναό του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία – κόσμημα της Αρχιτεκτονικής της Μεσοβυζαντινής περιόδου – και από τη Μονή του Αγίου Ιωάννου στην Πάτμο και τα μοναστήρια των Μετεώρων, μέχρι τις 20 μονές του Αγίου Όρους, η Ελλάδα είναι κατάστικτη από εκατοντάδες μνημεία ιδιαίτερου ιστορικού και θρησκευτικού, ενδιαφέροντος, που πολλές φορές συνδυάζονται με τοποθεσίες εξαιρετικού φυσικού κάλλους, δημιουργώντας ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν.

14/12/2011

Εκοιμήθη η ηγουμένη της Ι.Μ.Μεταμορφώσως του Σωτήρος Ραψάνης Λαρίσης

Εκοιμήθη εν Κυρίω την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, το πρωΐ, ύστερα από τη δύσκολη μάχη με την επάρατο ασθένεια και ήδη πορεύεται προς το Νυμφίο Χριστό, τον οποίο εκ νεότητός της επόθησε, η οσιωτάτη μοναχή ΧΡΙΣΤΟΝΥΜΦΗ, Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ραψάνης. Η αείμνηστος Γερόντισσα Χριστονύμφη, κατά κόσμον Χριστίνα Μανωλοπούλου, γεννήθηκε στον Αλμυρό το 1949 από ευσεβείς γονείς, τον Ιωάννη και τη Γεωργία Μανωλοπούλου.

14/12/2011

Τα αδιέξοδα της συνάντησης κορυφής για τις κλιματικές αλλαγές

Όσοι βρεθήκαμε στο Ντέρπαν της Νοτίου Αφρικής για την ετήσια συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές αλλαγές τις δύο τελευταίες εβδομάδες είχαμε πολλές ελπίδες ότι επιτέλους οι Κυβερνήσεις των 194 Κρατών που συμμετείχαν στις διαπραυματεύσεις θα έπαιρναν από κοινού δυναμικά μέτρα για το περιορισμό των ραγδαίων αυξήσεων των ρύπων στην ατμόσφαιρα, που απειλούν πλέον επικίνδυνα τη φυσική επιβίωση μας, και σίγουρα αν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς στο απώτερον μέλλον τον αφανισμό της ζωής στο Πλανήτη μας. Δυστυχώς για τις μελλούμενες γεννιές η δική μας γεννιά θα χαρακτηρισθεί ως η γεννιά των δολοφόνων.

14/12/2011

Η εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος σε Σύρο και Σίφνο

Το απόγευμα της Κυριακής 11 Δεκεμβρίου,ο Μητροπολίτης Σύρου χοροστάτησε κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, στα Χρούσσα της Σύρου, όπου και εναπόθεσε “παντόφλα” του Αγ. Σπυρίδωνος.

14/12/2011

Η επέτειος του μαρτυρικού ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων

Mε ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκαν και φέτος  τα θύματα της  θλιβερής επετείου  του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων. Ως γνωστόν στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 τα γερμανικά στρατεύματα εκτέλεσαν εν ψυχρώ  800 άνδρες  από 14 ετών και άνω.

14/12/2011

 

Επίσκεψη Μητροπολίτη Αυλώνος Χριστοδούλου στα Σχολεία της Αργιθέας

Ο Μητροπολίτης Αυλώνος κ.κ. Χριστόδουλος επισκέφτηκε στην Αργιθέα,την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011, τα σχολεία που λειτουργούν σήμερα και μοίρασε δώρα στους 25 μαθητές τών σχολείων του Αργυρίου, του Πετρωτού, του Ανθηρού και του Μεσοβουνίου κατόπιν αδείας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Κυρίλλου και εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων . Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυλώνος κ.κ. Χριστόδουλος συνδέεται με την περιοχη της αργιθέας και μαλιστα με τα σχολέια διοτι διετέλεσε καθηγητής στα Βραγκιανα και στο Ανθηρό. Στην  περιοδεια του αυτή παρεβρέθηκε και ο Δήμαρχος Αργιθεας κ. Χρήστος Καναβός.

13/12/2011

Ο Διδυμοτείχου Δαμασκηνός στο Ράδιο Έβρος

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Ορεστιάδας Δαμασκηνός Σουφλίου είχε σήμερα η Σούλα Καπετανίδου μέσα από την εκπομπή της ,στο Ράδιο Έβρος, Ματιές στην Ενημέρωση(καθημερινά 9-12).

13/12/2011

Τηλεφωνική επικοινωνία Υπεξ – Οικουμενικού Πατριάρχη

Ο Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Ο Υπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Παναγιότατο για την πορεία ζητημάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου καθώς και γενικότερα του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης και να εκφράσει την αμέριστη συμπαράσταση της ελληνικής Πολιτείας στο πολύ σημαντικό έργο του.

13/12/2011

Σοκ για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Τραγικές στιγμές περνάει το  πατριαρχείο Ιεροσολύμων τις τελευταίες ώρες. Από χθές το βράδυ 13 εξτρεμιστές εβραίοι μπήκαν στο μοναστήρι του Προδρόμου, στον Ιορδάνη ποταμό που βρίσκεται στην Ιεριχώ και κατέστρεψαν εικόνες και σταυρούς . Βεβήλωναν ότι έβρισκαν μπροστά τους με αποτέλεσμα να ειδοποιηθούν οι αρχές και να μεταβούν στην περιοχή για να εκτιμήσουν τις ζημιές. Στην περιοχή έφτασε αμέσως και ο πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος μαζί με τον Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος Ησύχιο και τη συνοδεία του. Αμέσως μετά έφτασε και ο έλληνας πρόξενος  για να αντικρίσει καμμένη την ελληνική σημαία και κατεστραμμένες εικόνες και σταυρούς.

13/12/2011

«Η Ενανθρώπιση του Θεού και η αυτοθέωση του ανθρώπου»

Ένας από τους πλέον διαπρεπείς Κληρικούς της Εκκλησίας της Ελλάδος ομίλησε στην 3η κατά σειρά, Γενική Ιερατική Σύναξη Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για τον Αρχιμ. Χρυσόστομο Παπαθανασίου Δρα Θεολογίας και Νομικής, Ιεροκήρυκα του Καθεδρικού Ναού των Αθηνών και Δ/ντή του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου του Β΄. Ο π. Χρυσόστομος μίλησε με θέμα «Η Ενανθρώπιση του Θεού και η αυτοθέωση του ανθρώπου: Το κήρυγμα της Εκκλησίας περί της εν Χριστώ Σωτηρίας έναντι του κηρύγματος της πανθρησκείας για αυτοσωτηρία και αυτολύτρωση»

13/12/2011

Εορτή εθελοντρίων Ι. Μ. Λαρίσης: Δυναμικότερα τώρα στη βοήθεια του πλησίον

Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011, ημέρα της εορτής της Παναγίας της Ορφανοτρόφου τιμήθηκαν στην Λάρισα, οι Ευεργέτες της τοπικής Εκκλησίας και συνάμα οι εθελόντριες κυρίες του φιλανθρωπικού έργου του καθημερινού Συσσιτίου Απόρων της Ιεράς Μητροπόλεως «Ο Επιούσιος» και του Κρικκείου Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Θηλέων, μέσα σε ένα πολύ πανηγυρικό κλίμα.

13/12/2011

Αγρυπνία «υπέρ των εν ασθενεία και εν περιστάσεσι ευρισκομένων αδελφών ημών»

Με την πατρική ευχή και ευλογία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νεοφύτου θα τελεσθεί, την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου στις 8:00 μ.μ., στον Ιερό Ναό Παναγίας στην κοινότητα Ακακίου, ιερή αγρυπνία «υπέρ των εν ασθενεία και εν περιστάσεσι ευρισκομένων αδελφών ημών».

13/12/2011

Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στην Κύπρο

Επίσημη ειρηνική Επίσκεψη στην Εκκλησία της Κύπρου θα πραγματοποιήσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, από 14 έως 18 Δεκεμβρίου 2011.Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου ε.ε. θα γίνει η επίσημη υποδοχή στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, θα τελεσθεί Δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πανηγυρική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου.

13/12/2011

Παρουσίαση βιβλίου του Πατριάρχη Μόσχας στην Αθήνα (VIDEO)

To βιβλίο «Ελευθερία και Ευθύνη» του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου, μια συλλογή ομιλιών και κειμένων του από την περίοδο που ήταν Μητροπολίτης Σμόλενσκ, παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής. Για το βιβλίο και τον συγγραφέα μίλησαν οι Μητροπολίτες Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, Μεσογαίας Νικόλαος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος και ο Καθηγητής Βλάσης Φειδάς.

13/12/2011

40 ημέρες χωρίς τον Αδριανουπόλεως Δαμασκηνό

Το τεσσαρακονθήμερον μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως κυρού Δαμασκηνού, πρώτου Ποιμενάρχου της Ιεράς Μητροπόλεως Ελβετίας, τελέστηκε χθες, στον Σταυροπηγιακό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ. Προηγουμένως είχε τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του οικείου Μητροπολίτη Ελβετίας Ιερεμία και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Μιλήτου Αποστόλου, Εμέσσης (Χόμς) Γεωργίου, του Πατριαρχείου Αντιοχείας, και του Επισκόπου Λαμψάκου Μακαρίου.

13/12/2011

 

Θερμή συνάντηση ΥπΕξ-Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ (VIDEO)

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα είχε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, στις 4 το απόγευμα, στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο υπουργός Εξωτερικών υποδέχθηκε με θέρμη τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα και τη συνοδεία του και ακολούθησε ιδιαίτερη συνάντηση στο γραφείο του υπουργού.

12/12/2011

Επιστολή προς τους εκπαιδευτικούς για την ενίσχυση μαθητών, που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση

Τη συμπαράσταση και τη συνεργασία των εκπαιδευτικών της περιοχής για την αντιμετώπιση όποιων φαινομένων υποσιτισμού μαθητών παρατηρηθούν ζητάει με επιστολή του ο ιερός ναός Φανερωμένης του Χολαργού.

12/12/2011

Νέος Αρχιδιάκονος για τη Μητρόπολη Διδυμοτείχου

Σε Αρχιδιάκονο της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου χειροθέτησε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας τον Διάκονο Ανδρέα Αϊντινίδη στο Σουφλί, όπου ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου την Κυριακή των Αγίων Προπατόρων, 11 Δεκεμβρίου 2011.

12/12/2011

Επιστολή των Μητροπολιτών Διδυμοτείχου και Αλεξανδρουπόλεως στον Πρωθυπουργό

Κοινή επιστολή στον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο απέστειλαν οι Μητροπολίτες Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός και Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος σε μια προσπάθειά τους να του μεταφέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Έβρου, ιδιαιτέρως στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.

12/12/2011

Συνάντηση ΥπΕξ με Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ

Συνάντηση με το Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, Πρόεδρο του τμήματος των Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας θα έχει στις 4 το απόγευμα ο Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας.

12/12/2011

Το όνειρο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας γίνεται πραγματικότητα

Ιστορική ημέρα ήταν η 10η Δεκεμβρίου ε.ε. για το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, καθώς υπεγράφη επίσημα, παρουσία της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου κ.κ. Θεόδωρου Β΄, η σύμβαση για το έργο της ανακαίνισης της περιωνύμου Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, γνωστής και ως «Ροτόντα» της Μέσης Ανατολής.

12/12/2011

Συνελήφθη για άλλη μια φορά…από τις Αρχές της FYROM ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης

Σήμερα Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2011, στις 13:30, στην προσπάθειά του να εισέλθει στην ΠΓΔΜ, από τον μεθοριακό σταθμό Νίκης στα Ελληνοσκοπιανά σύνορα,συνελήφθη στο Σκοπιανό φυλάκειο Medzitlijia, ο μαρτυρικός Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μητροπολίτης Σκοπίων, Μακαριώτατος κ.κ.Ιωάννης, από τις Αρχές της FYROM και οδηγήθηκε στις φυλακές, υψίστης ασφαλείας, IDRIZOVO, στα προάστεια των Σκοπίων.

12/12/2011

Μεγαλειώδης η χριστουγεννιάτικη 5η Σύναξη του «Αληθώς»

Εξαιρετική επιτυχία γνώρισε η εορταστική εκδήλωση του «Αληθώς», του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου της Ενορίας Μπανάτου Ζακύνθου, το βράδυ της Κυριακής, 11 Δεκεμβρίου 2011. Ο ναός της Παναγούλας σε όλη του την λαμπρότητα -σημειωτέον, πολύ πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο καλλιτεχνικός διάκοσμος σε στιλ επτανησιακού μπαρόκ από τον εικαστικό Διονύση Πάλμα- γέμισε ασφυκτικά μέχρι και τον εξώστη από ανθρώπους που υπολήπτονται την πρωτοποριακή πολιτιστική προσπάθεια της Ενορίας.

12/12/2011

H Ομάδα Εργασίας για Εκπαιδευτικά θέματα του ΚΕΚ στο Στρασβούργο

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (KEK) για την Εκπαίδευση, με θέμα: «Εκπαίδευση και Κατάρτιση για την Ευρώπη του 2020». Οι εργασίες διεξήχθησαν στο Στρασβούργο από 09-11 Δεκεμβρίου 2011. Στην συνεδρίαση έλαβαν μέρος 10 εκπρόσωποι διαφόρων Εκκλησιών-μελών του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, Μεγάλη Βρετανία, Δανία και Γερμανία). Την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσώπησε ο Δρ Κων/νος Β. Ζορμπάς, Σύμβουλος της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην παραπάνω συνάντηση εξελέγει ο κ. Peter Schreiner ως Πρόεδρος (Moderator) της Ομάδας Εργασίας και ο Κων. Ζορμπάς ως Συν-Πρόεδρος (Co-moderator), ο οποίος και θα επικουρεί το όλο έργο της Ομάδας.

12/12/2011

Ένας τόμος αναιρετικός του «Νεοπανρωσισμού»

Οι σύγχρονοι πονηροί λογισμοί όσων δεν εγκαταλείπουν παρωχημένα κοσμικά ιδεολογήματα παρώξυναν την σκέψη μου να αναμνηστεί ιστορικά γεγονότα που μελέτησα και έζησα μόλις έλαβα ένα σπουδαιότατο τόμο με τίτλο: «Η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως κατά τον 19ο αιώνα » του διαπρεπούς Ρώσου ιστορικού της χριστιανικής Ανατολής καθηγητή Ιβάν Σοκολώφ. Ο πρώτος τόμος του συγγράμματος αυτού εκδόθηκε το 1904 και στάθηκε πολύτιμος στους μελετητές για την αμερόληπτη κατάθεση της ιστορίας του Οικουμενικού Θρόνου, χωρίς να μολυνθεί από το φυλετικό ιδεολόγημα του Πανσλαβισμού, που ακούονται τα σκιρτήματά του και πάλι στην εκκλησιαστική ζωή μας. Μερίδα σύγχρονων εκκλησιαστικών της Ρωσίας φαίνεται δεν εδιδάχθηκε τίποτα από τα ογδόντα χρόνια της Βαβυλώνιας αιχμαλωσία της.

12/12/2011

 

Χειροτονίες κληρικών και κουρά Μοναχού από τον Μητροπολίτη Μαντινείας Αλέξανδρο

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, εν μέσω πολλών Κληρικών της Ιεράς μας Μητροπόλεως και λοιπών φιλοξενουμένων από άλλες Εκκλησιαστικές Επαρχίες, με την αρωγή καλλικέλαδων Ιεροψαλτών και μεγάλου αριθμού εκκλησιάσματος, τοπικών Αρχόντων, φίλων και προσκυνητών της Ιεράς Μονής Υπεραγίας Θεοτόκου Αρτοκωστάς Κυνουρίας, χοροστάτησε στον Όρθρο και Προεξήρχε στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Σεβασμίας Ιεράς Μονής.

11/12/2011

Χειροτονία Ιερομονάχου και χειροθεσία Αναγνώστου από τον Μητροπολίτη Χαλκίδος

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος προέστη της Θείας Ευχαριστίας στον Ι. Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Χαλκίδος, συλλειτουργούντων Κληρικών της Τοπικής Εκκλησίας και άλλων Ιερών Μητροπόλεων, με την συμμετοχή πυκνού εκκλησιάσματος.

11/12/2011

Η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία παρουσιάζει τρία έργα του Οσίου Ιωάννη του Κουκουζέλη του Mαίστορος (ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ)

Η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία παρουσιάζει, για πρώτη φορά στην εποχή μας, την ερμηνεία τριών έργων του Οσίου Ιωάννη του Κουκουζέλη του Mαίστορος (14ος αι.) στην εξήγηση του Διδασκάλου Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας (+1840).

11/12/2011

Διάγγελμα Ανθίμου… προς Πολιτικούς ! (VIDEO)

Να διατηρήσουν  την συνοχή του λαού και να ακολουθήσουν μια ευφυή πολιτική προκειμένου να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας έναντι της Ευρωπαϊκής οικογένειας ζήτησε από τους πολιτικούς ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, στην ομιλία του, κατά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Θεράποντα. Ο Μητροπολίτης Άνθιμος προέτρεψε την πολιτική ηγεσία να είναι φιλολαϊκή προκειμένου να στηρίξει τον λαό που δοκιμάζεται αλλά και διαφυλάξει την εθνική κυριαρχία. Δεν παρέλειψε δε, να σχολιάσει και την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σημειώνοντας ότι οι Σκοπιανοί ύστερα από τρία χρόνια δικαστικής μάχης πέτυχαν να επαληθεύσουν το αρχαιοελληνικό, «Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν»!

11/12/2011

Οι τέσσερις κάρες του αγίου Γεωργίου

Παρ’ όλες τις λιτανείες, δεν τον βοήθησε τελικά τον Βλαντιμίρ Πούτιν η Αγία Ζώνη, με την περιφορά τns στη Ρωσία, μια περιφορά που είχε γνωρίσματα κομματικοπολιτικής περιοδείας. Στην περιοδεία αυτή εξαναγκάστηκε το ιερό κειμήλιο από τους φερομένους σαν ιδιοκτήτες του, και συγκεκριμένα από τον άγιο Εφραίμ, έναν από τous λίγους θνητούς που είχε τη χαρά να απολαύσει πλούσια τα ελέη της πολιτικής Κολυμβήθρας του Σιλωάμ.

11/12/2011

H Βασιλεία των Ουρανών

Η σημερινή Ευαγγελική περικοπή αποτελεί για όλους μας ευκαιρία να προβληματισθούμε αν έχουμε ανταποκριθεί στη κλήση του Θεού να μετάσχουμε στη Βασιλεία των Ουρανών. Όπως μας λέει ο Απόστολος των Εθνών σοφός Παύλος «Ο Θεός πάντας ανθρώπους θέλει σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν». Το θέλημα του Θεού είναι η δική μας σωτηρία, η οποία όμως για να πραγματοποιηθεί χρειάζεται κι η δική μας ελεύθερη συγκατάθεση να ανταποκριθούμε με συνέπεια στη τήρηση των εντολών του Θεού.

11/12/2011

Αιτωλίας Κοσμάς : «Η Εκκλησία δεν θέλει να διαφημιστεί» (video)

Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου από τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά τα εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου στο κτίριο της Ευαγγελιστρίας. Σε αυτό με τις χορηγίες φορέων και εταιρειών της περιοχής αλλά και με την εθελοντική εργασία 165 γυναικών θα προσφέρεται συσσίτιο υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως σε άπορες οικογένειες της πόλης του Αγρινίου. Αξίζει να αναφέρουμε πως ο Μητροπολίτης Κοσμάς, μετά την τελετή του αγιασμού, έλαβε το λόγο και αφού ευχαρίστησε θερμά όλους όσους συμμετείχαν στο να υλοποιηθεί αυτή η προσπάθεια, προανήγγειλε πως στο σχεδιασμό της Μητρόπολης είναι σύντομα να λειτουργήσουν συσσίτια σε Μεσολόγγι, Αμφιλοχία και Βόνιτσα.

11/12/2011

Οικουμενικός Πατριάρχης: Είναι αναγκαία η στενότερη συνεργασία για την αντιμετώπιση των κρίσεων (ΦΩΤΟ)

Για τη διακονία του Πρώτου Θρόνου της Ορθοδοξίας δια μέσω των αιώνων και ιδιαιτέρως στον σύγχρονο κόσμο αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, το απόγευμα του Σαββάτου, ενώπιον της ολομέλειας της Δ’ Διεθνούς Διασκέψεως «World Policy Conference» που πραγματοποιείται στο Παλάτι Hofburg, στην Βιέννη. Αυτή τη συσσωρευμένη εμπειρία των 17 αιώνων ζωής δύναται να προσφέρει ο Οικουμενικός Θρόνος στην ανθρωπότητα, σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρουσία ηγετών κρατών και κορυφαίων προσωπικοτήτων από κάθε γωνιά του πλανήτη.

11/12/2011

 

 

Ενθρόνιση στην προσφυγιά για τον Κυρηνείας Χρυσόστομο

Με τις μνήμες και τις αναμνήσεις να ταξιδεύουν στην κατεχόμενη Κυρήνεια τελέστηκε το απόγευμα στην προσφυγιά η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρυσόστομου. Η τελετή της ενθρόνισης, σε ατμόσφαιρα φορτισμένη από έντονη συγκίνηση , έγινε στον ιερό ναό Αποστόλου Βαρνάβα στην Κοκκινοτριμιθιά της Λευκωσίας, όπου θα είναι η προσωρινή έδρα της Μητρόπολης. Από τις Μητροπόλεις Μόρφου και Αμμοχώστου μόνο η Κυρηνείας είναι εξ ολοκλήρου κατεχόμενη και σύμφωνα με όλα τα μέχρι σήμερα σχέδια λύσης του κυπριακού προβλέπεται ότι και μετά από ενδεχόμενη λύση η πόλη και επαρχία Κυρηνείας θα βρίσκονται στην τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία.

10/12/2011

Τρισάγιο στον Αυστρίας Μιχαήλ από τον Οικουμενικό Πατριάρχη (ΦΩΤΟ)

Σε ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε, το πρωί του Σαββάτου, τρισάγιο στη μνήμη του Μητροπολίτη Αυστρίας κυρού Μιχαήλ, στον τάφο του μακαριστού Ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου, στο Α’ Νεκροταφείο της Βιέννης. Στο Τρισάγιο παρέστησαν οι Μητροπολίτες Γαλλίας Εμμανουήλ και Αυστρίας Αρσένιος, ο Τριτεύων Διάκονος Θεόδωρος, ο Μέγας Αρχιμανδρίτης του Θρόνου Αθηναγόρας και οι συγγενείς του μακαριστού Μητροπολίτη Μιχαήλ.

10/12/2011

Κυρηνείας Χρυσόστομος: «H γη της Κυρηνείας δεν τεμαχίζεται, ούτε διχοτομείται»

Εγκόλπιο, δώρο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, έφερε σήμερα επί του στήθους του ο νεοχειροτονηθείς το πρωί Μητροπολίτης της κατεχόμενης Μητρόπολης Κυρηνείας Χρυσόστομος. Στο πίσω μέρος του εγκολπίου ήταν το έμβλημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την υπογραφή του κ. Βαρθολομαίου, τον οποίο εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος.

10/12/2011

Σε κλίμα συγκίνησης η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Κυρηνείας

Σε ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης τελέστηκε το πρωί στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Παλουριωτίσσσης, στη Λευκωσία η χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτη της κατεχόμενης Μητρόπολης Κυρηνείας Χρυσόστομου.Την χειροτονία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος συλλειτουργούντων του Μητροπολίτη Ρόδου και των μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου.

10/12/2011

1000 Πατρινούς ταΐζει η Εκκλησία

Με στόχο να προσφέρουν ό,τι δυνατόν καλύτερο στους εμπερίστατους συνανθρώπους μας εργάζονται τις ημέρες αυτές οι ιερείς που είναι υπεύθυνοι για τα φιλόπτωχα ταμεία των ενοριών. Ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος έχει δώσει σαφείς οδηγίες στους ιερείς των ενοριακών φιλόπτωχων και τους π. Παναγιώτη Ταρσινό και π. Κωνσταντίνο Αθανασόπουλο του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Μητροπόλεως, ώστε να ετοιμαστούν τα δέματα με τα τρόφιμα, τα γλυκίσματα, τα παιχνίδια και τα άλλα αγαθά που θα προσφέρουν στους αναξιοπαθούντες οικογένειες, ζευγάρια και μοναχικά άτομα για να μπορέσουν να γιορτάσουν και αυτοί τα Χριστούγεννα.

10/12/2011

Τα Θρησκευτικά ως μάθημα πολιτισμού

Τα Θρησκευτικά θα πρέπει να μετεξελιχθούν σε ένα «πολιτιστικό μάθημα» το οποίο έχοντας περιεχόμενο γνωσιολογικό και επίκεντρο την ορθόδοξη παράδοση, θα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές, ανεξαρτήτως θρησκευτικής ή ομολογιακής ταυτότητας, τόνισε ο πρόεδρος του τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Χρυσόστομος Σταμούλης μιλώντας χθές βράδυ σε εκδήλωση που διοργάνωσε το 14ο Γυμνάσιο Λάρισας στο πατάρι του βιβλιοπωλείου “Παιδεία”.

10/12/2011

 

Σημαντικές επαφές του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Βιέννη

Στο Διεθνές Συνέδριο «World Policy Conference», οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν την Παρασκευή στην Αυστρία, συμμετέχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Η εναρκτήρια τελετή της Διάσκεψης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Παλάτι Hofburg παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, ηγετών Κρατών, προσωπικοτήτων από κάθε γωνιά του πλανήτη. Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Thierry De Montbrial, Πρόεδρος και Ιδρυτής του «World Policy Conference» ενώ ακολούθησε χαιρετισμός του Προέδρου της Αυστρίας Ηeinz Fischer καθώς και ομιλία του Προέδρου της Τουρκίας Abdullah Gul, επιτίμου προσκεκλημένου κατά την Δ’ Συνάντηση του Διεθνούς Οργανισμού.

09/12/2011

«Βιοηθικά Διλήμματα. Η διαχείριση του πόνου και το τέλος της ζωής»

Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011, στην Ενοριακή αίθουσα Αγ. Ιωάννη Ψυχικού, θα πραγματοποιηθεί η τρίτη συνάντηση προετοιμασίας και επιμόρφωσης για το Β΄ Μέρος του Συμποσίου: «Βιοηθικά Διλήμματα. Η διαχείριση του πόνου και το τέλος της ζωής».

09/12/2011

Εκδήλωση του Ινστιτούτου «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός»

Το Ινστιτούτο Έρευνας Διάσωσης και Προβολής Πνευματικών και Πολιτιστικών Παραδόσεων «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός» διοργανώνει Συναυλία με τον τίτλο «Φως στην οικουμένη» την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 7:00 μ.μ. στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Αθηναΐς» στον Βοτανικό.

09/12/2011

Ευχές Αρχιεπισκόπου στην εορτάζουσα υπουργό Παιδείας

Τις θερμές ευχές του για τα ονομαστήριά της, έδωσε στην υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος ο οποίος την επισκέφθηκε στο γραφείο της, στο υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι.

09/12/2011

Ευθύνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας για το Περιβάλλον

Τα μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Παγκόσμια Κοινωνία υπερβαίνουν τα τρακόσια εκατομμύρια, γι’ αυτό κι ο ρόλος τους στη προστασία του Περιβάλλοντος είναι σημαντικός και πολύτιμος.

09/12/2011

Δωροέκθεση Αγάπης στο Μεσολόγγι

Για τέταρτη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκαν τα Εγκαίνια της Δωροέκθεσης της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. ΚΟΣΜΑ. Για ένα μήνα θα εκτίθενται πρός πώληση χειροποίητα κεντήματα, γλυκά και είδη δώρων, προσφορά ιδιωτών και καταστημάτων της πόλεως.

09/12/2011

Ανακοινωθέν τρίτης Συνεδρίας ΔΙΣ

Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2011, στην τρίτη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Κατά την σημερινή Συνεδρία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

09/12/2011

Δεν μας τα λέει καλά η κυρία Αρβελέρ…

Από το Βόλο μας έστειλε το άστοχο και ανούσιο μήνυμά της η μεγάλη κυρία των Ελληνικών Γραμμάτων. Λυπούμαστε ειλικρινά, διότι κι αυτή η μεγάλη Καθηγήτρια, η Επιστήμων του παγκοσμίου βεληνεκούς, έπεσε στο ίδιο ολίσθημα. Ειλικρινά δεν το περιμέναμε απ’ αυτήν να μασήση την ίδια μονότονη κι ανούσια καραμέλα. Την καραμέλα της θρυλουμένης «Εκκλησιαστικής περιουσίας». Ποιάς Εκκλησιαστικής περιουσίας, κυρία μου; Επιτρέπεται να πιάνεσαι αδιάβαστη εσύ σήμερα και να εγκαλής την Εκκλησία στους τόσο δύσκολους καιρούς της; Αυτή είναι η βοήθειά σου στο Γένος και την Εκκλησία του;

09/12/2011

Πρόγραμμα εορτασμού της μνήμης του Αγίου Σπυρίδωνος

Με την δέουσα μεγαλοπρέπεια θα πραγματοποιηθούν και φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις για την μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος, επισκόπου Τριμυθούντος του Θαυματουργού και προστάτη του Νησιού μας.

09/12/2011

Η Γεν.Γραμμ.του Υπουργείου Πολιτισμού στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Την 8η Δεκεμβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Βʼ υπεδέχθη στην Πατριαρχική Καθέδρα την Εριτ.κ.Λίνα Μενδώνη, Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, συνοδευομένη από τους αρχαιολόγους του ΥΠ.ΠΟ.Τ κα.Ευγενία Γερούση, Διευθύντρια Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, κ.Αλέξανδρο Ξενάκη, Προϊστάμενο του Τμήματος Νεωτέρων Μνημείων της Διευθύνσεως Νεωτέρας και Συγχρόνου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και κα. Μαρία-Ξένη Γαρέζου.

09/12/2011

 

Η Πανήγυρις της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια σήμερα 8 Δεκεμβρίου (25 Νοεμβρίου ιουλιανού ημερολογίου) τιμήθηκε η ετήσια μνήμη της προστάτιδος και εφόρου του Σιναίου όρους αγίας μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της πανσόφου. Χθες στον πανηγυρικό εσπερινό προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ιορδάνου κ. Θεοφύλακτος, εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου συγχοροστατούντων του Θεοφιλ. Επισκόπου Νιτρίας κ. Νικοδήμου, εκπροσώπου του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου και του Πατρός και Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανού.

08/12/2011

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε διεθνές συνέδριο στη Βιέννη

Στη Διεθνή Διάσκεψη «World Policy Conference», που θα πραγματοποιηθεί από αύριο στη Βιέννη, θα συμμετάσχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ύστερα από πρόσκληση του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (I.F.R.I.). Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θα απευθύνει ομιλία προς τους συνέδρους με θέμα, «Η Ευρώπη ως εργαστήριο δια την παγκόσμιον Κυβερνητικήν».

08/12/2011

Να πληρώσει και το Βατικανό φόρο ακινήτων ζητούν οι Ιταλοί

Μπροστά στην οικονομική κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» και τις θυσίες που καλούνται οι ίδιοι να κάνουν, όλο και περισσότεροι Ιταλοί ζητούν τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας αντιδρώντας στην εξαίρεση του Βατικανού από την καταβολή του φόρου ακινήτων έστω και αν τα κτίρια ιδιοκτησίας του -115.000 κατ’ εκτίμηση των μέσων ενημέρωσης- βρίσκονται στην ιταλική επικράτεια.

08/12/2011

Με λαμπρότητα η εορτή του Αποστόλου Κρίσπου στην Αίγινα

Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος στην Αγιοβάδιστο νησο της Αίγινας η μνήμη του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Κρίσπου πρώτου επισκόπου Αιγίνης. Κατά την παραμόνη αλλα και ανήμερα της Ιεράς πανηγύρεως προεξήρχε ο σεβασμιώτατος Μητροπόλιτης Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ .Το παρόν έδωσε ολος ο κλήρος της νήσου αλλα και πλήθος πιστών που με μεγάλη ευλάβεια προσκύνησαν την Ιερά εικόνα του Αποστόλου και συμμετείχαν νοερά στις Ιερές ακολουθιές.

08/12/2011

Πανηγυρικός εορτασμός του Οσίου Παταπίου στο Λουτράκι

Πανηγυρικά εορτάστηκε η μνήμη του όσιου Παταπίου στο ομώνυμο μοναστήρι του Αγίου στο Λουτράκι Κορινθίας όπου τελέσθηκε Αρχιερατικός εσπερινός χοροστατώντας του θεοφιλέστατου Επισκόπου Θεουπόλεως Παντελεήμονος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, συγχοροστατούντων των μητροπολιτών Ιλιού Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρα και του Μητροπολίτη Κορινθίας Διονυσίου.

08/12/2011

Ανακοινωθέν δεύτερης Συνεδρίασης ΔΙΣ

Συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2011, στην δεύτερη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Κατά την σημερινή Συνεδρία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

08/12/2011

To Μέγα Μήνυμα του Επισκόπου Ζήλων Σεβαστιανού

To Μέγα Μήνυμα επί τη εκλογή του ως Επισκόπου Ζήλων έδωσε ο Θεοφιλέστατος Εψηφισμένος κ.Σεβαστιανός στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Παρουσία Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου ο Μέγας Εκκλησιάρχης Βενιαμίν διάβασε το Μέγα Μήνυμα και ακολούθησε η αποδοχή και ευχαριστία του Εψηφισμένου Επισκόπου Ζήλων.

08/12/2011

Το Σάββατο η χειροτονία του εψηφισμένου Κυρηνείας Χρυσοστόμου

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου ανακοινοί προς το Χριστεπώνυμον πλήρωμα ότι, το Σάββατον, 10ην Δεκεμβρίου 2011, κατά την διάρκειαν Συνοδικού Αρχιερατικού Συλλειτούργου, θα τελεσθή, εις τον Ιερόν Ναόν Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Παλουριωτίσσης, η χειροτονία του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Κυρηνείας, κ. Χρυσοστόμου.

08/12/2011

Πατριαρχική χοροστασία στον Ι.Ν.Αγίου Νικολάου Τζιμπαλή

Στον κατάμεστο από πιστούς πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου της Κοινότητας Τζιμπαλή, χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε ανήμερα του εορτασμού της μνήμης του Αγίου Προστάτη των Ναυτικών.

08/12/2011

Γραφείο Ψυχολογικής Υποστήριξης ιδρύει η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος

Γραφείο ψυχολογικής στήριξης συνανθρώπων μας που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, όπως άνεργοι, ανασφάλιστοι, αναξιοπαθούντες και μετανάστες, πρόκειται να λειτουργήσει η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος.

08/12/2011

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαντά στην επιστολή της Εκκλησίας της Ελλάδος

Το Συνοδικό Μέγαρο θα επισκεφθεί την Πέμπτη στις δέκα το πρωί ο Διευθυντής του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, Πάνος Καρβουνής. Αντικείμενο της παρουσίας του εν Ελλάδι εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι η επίδοση στον πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και στα μέλη της ΔΙΣ, της απαντητικής επιστολής των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρεμπέι και Τζέρσι Μπούζεκ, αντίστοιχα στην επιστολή της ΔΙΣ της 13 Οκτωβρίου, όπου ζητούσε την παρέμβαση των Ευρωπαϊκών θεσμών για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

 

07/12/2011

Εισήγηση να παραμείνει ελεύθερος ο Εφραίμ

Τη μη προφυλάκιση του ηγούμενου της μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο όποιος κατηγορείται για την υπόθεση των «ιερών» ανταλλαγών, εισηγήθηκε προς το δικαστικό συμβούλιο ο αρμόδιος εισαγγελέας Εφετών

07/12/2011

Μεγαλοπρεπής εορτασμός του Προστάτη των Ναυτικών στην Καλαμάτα

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και εκκλησιαστική τάξη, πανηγύρισε η πόλη της Καλαμάτας, τον προστάτη και πολιούχο της ενορίας Φλαρίου, Άγιο Νικόλαο Αρχιεπίσκοπο Μύρων της Λυκίας. Την παραμονή τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός εσπερινός, προεξάρχοντος του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, π. Θεοκλήτου Λαμπρινάκου, ο οποίος με γλαφυρότητα σκιαγράφησε την προσωπικότητα του Αγίου Νικολάου, έτσι όπως μας την προβάλλει το Απολυτίκιο του Αγίου. Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία πλειάδος κληρικών, όχι μόνο από την Καλαμάτα, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας , αλλά και από άλλα μέρη της επικράτειας.

07/12/2011

Επιστολή Κορίνθου Διονύσιου προς τους εκπαιδευτικούς του Νομού για τα φαινόμενα υποσιτιμού μαθητών

Τη συνεργασία των εκπαιδευτικών της περιοχής με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Μητρόπολης Κορίνθου για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων υποσιτισμού μαθητών προτείνει ο Επιχώριος Επίσκοπος. Ο Μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος σε επιστολή προς τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στο Νομό Κορινθίας σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «η  Μητρόπολή μας με τη συμπαράστασή σας αλλά και με διακριτικότητα και σεβασμό στο τεράστιο πρόβλημα κάθε  τέτοιας οικογένειας, μέσω  της Τράπεζας Τροφίμων και Ενδυμάτων «Η ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ» μπορεί να προσφέρει, να ενισχύσει και να συνδράμει, εξασφαλίζοντάς τους τα απαραίτητα υλικά εφόδια σε τρόφιμα και ρουχισμό».

07/12/2011

“Σιγή Ασυρμάτου” για το Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας;

Σε «Σιγή Ασυρμάτου» φαίνεται να οδηγείται ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος ύστερα από τις σημερινές δραματικές αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Συγκεκριμένα η ΔΙΣ αποφάσισε να θέσει υπό εκκαθάριση το Νομικό Πρόσωπο του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος της Εκκλησίας της Ελλάδος (θυγατρικό Ν.Π. της Ε.Ε.) που έχει στην ιδιοκτησία του τον Ρ/Σ, κάτι που αν δεν υπάρξει συγκεκριμένη μέριμνα θα οδηγήσει στην ανεργία τους 34 δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους που εργάζονται στο εκκλησιαστικό Μέσο Ενημέρωσης. Έτσι, ύστερα από 20 και πλέον χρόνια στα ερτζιανά και μετά αλλεπάλληλους και μοιραίους ερασιτεχνισμούς από τους εκάστοτε διοικητές του Σταθμού – που στην συντριπτική πλειοψηφία τους ήταν άσχετοι με την Ενημέρωση και τον χώρο των ΜΜΕ

07/12/2011

Τα ονομαστήρια του Αιγιαλείας Αμβρόσιου

Την Τετάρτην 7ην Δεκεμβρίου ε.ε. η  Εκκλησία μας τελεί την ιερά μνήμη του αγίου πατρός ημών Αμβροσίου, Επισκόπου Μεδιολάνων,  δηλ. του σημερινού Μιλάνου. Ο άγιος υπήρξε μια ηρωϊκή μορφη των πρώϊμων χρόνων του Χριστιανισμού. Έζησε το δεύτερο ήμισυ του 4ου αιώνος, εκοιμήθη δε το 401 μ.Χ.

07/12/2011

Πρώτη συνεδρίαση της ΔΙΣ για το Δεκέμβριο

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2011, στην πρώτη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος όρισε τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες και τα εκκλησιαστικά πρόσωπα που θα συνοδεύσουν τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κατά την Ειρηνική του Επίσκεψη στην Εκκλησία της Κύπρου, από 14 έως 18 Δεκεμβρίου 2011 και ασχολήθηκε με υπηρεσιακά θέματα.

07/12/2011

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ στην Σλοβακία

Με ευλογία του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου και πρόσκληση του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Τσεχίας και Σλοβακίας Χριστοφόρου ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας αφίχθη στις 6 Δεκεμβρίου 2011 στη Σλοβακία. Εκεί ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ θα συμμετάσχει στους εορτασμούς με αφορμή την 60η επέτειο της παροχής αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία Τσεχίας και Σλοβακίας.

07/12/2011

Ύδρας Εφραίμ:”Έξοδος από την κρίση είναι η επιστροφή στις παραδόσεις”

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εόρτασε το νησί των Σπετσών την μνήμη του πολιούχου και εφόρου του Αγίου Νικολάου. Επίκεντρο των εορτασμών ο ιστορικός Μητροπολιτικός Ναός, εκεί όπου στις 3 Απριλίου 1821 οι πρόγονοι μας ύψωσαν την σημαία της Επανάστασης και ξεκίνησαν τον κατά θάλασσα ιερό αγώνα για την απελευθέρωση του Έθνους. Των ιερών ακολουθιών προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ.

07/12/2011

Τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Νικολάου, στον Μητροπολιτικό Ναό των Τρικάλων

Πανηγυρικώς ετελέσθη ο Αρχιερατικός Εσπερινός και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης & Σταγών κ. Αλεξίου, πλήθους ιερέων της Μητροπόλεως και εκατοντάδων πιστών.

07/12/2011

 

Κινητοποίηση Αρχιεπισκοπής για το “Ορατόριο” του Ιλαρίωνα

Σε κινητοποίηση όλων των δυνάμεών της, για την επιτυχία της συναυλίας κατά την οποία θα παρουσιαστεί το «Ορατόριο των Χριστουγέννων», έργο του μουσικολογιωτάτου Ρώσου Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, φαίνεται να έχει προχωρήσει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Είναι χαρακτηριστικό ότι με εγκύκλιό σημείωμα της, που απευθύνεται «προς άπαντα τον Ιερόν Κλήρον της καθ’ημάς Ιεράς Αρχιεπισκοπής», ενημερώνει για την πραγματοποίηση – στις 12 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – δυο πολιτιστικών εκδηλώσεων με έντονο ρωσικό “άρωμα” παρακαλώντας (!) «δια την προσωπικήν σας συμμετοχήν (σ.σ. των κληρικών) καθώς και δια την μέριμναν της ενημερώσεως των ενοριτών σας δια τας ως άνω εκδηλώσεις ως και την έγκαιρον εξασφάλισιν εισιτηρίων».

06/12/2011

Εκδήλωση για το Δαμασκηνό Παπανδρέου στην Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών

Στο  πλαίσιο της πραγματοποίησης σειράς διαλέξεων από επιστήμονες διεθνούς κύρους (Έλληνες και ξένους), στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία της Αθήνας  θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη της κ. Maria Brunn, Καθηγήτριας του Κολλεγίου της Γενεύης με θέμα: “Δαμασκηνός Παπανδρέου, πρώτος μητροπολίτης Ελβετίας: Η συμβολή του στους διορθόδοξους, διαχριστιανικούς και διαθρησκειακούς διαλόγους”. H διάλεξη της κας Brunn θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9-12-11 και από ώρα 12:00. Πριν τη διάλεξη  θα τελεσθεί Τρισάγιο στη μνήμη του εκλιπόντος κυρού Δαμασκηνού στο Παρεκκλήσιο της ΑΕΑΑ (Ι. Ν. Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού).

06/12/2011

Mε λαμπρότητα ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου στον Λαγκαδά

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 5 Δεκεμβρίου, ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός επί τη εορτή του Αγίου Νικολάου, Επισκόπου Μύρων Λυκίας, του Θαυματουργού στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

06/12/2011

Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Φθιώτιδος Νικόλαου (φώτο)

Τήν Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011, ἑορτήν τοῦ ἐν Ἁγίοις πατρός ἡμῶν Νικολάου Ἀρχιεπισκόπου Μύρων τῆς Λυκίας τοῦ Θαυματουργοῦ, κατά τήν ὁποίαν ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος ἄγει τά ὀνομαστήριά του ἱερούργησε καί ὁμίλησε εἰς τόν Μητροπο­λι­τι­κόν ἱερόν Ναόν τοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Λαμίας.

06/12/2011

Λαμπρό συλλείτουργο για την εορτή του Αγίου Νικολάου στο Βόλο

Με την δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια γιορτάστηκε στον Βόλο η μνήμη του Αγίου Νικολάου, Πολιούχου και προστάτου της πόλης και της Τοπικής Εκκλησίας της Δημητριάδος, με επίκεντρο τον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ναό και με την συμμετοχή πλήθους πιστού λαού.

06/12/2011

Κοινή δήλωση Αρχιεπισκόπου Κύπρου και Αρχιραβίνου του Κράτους του Ισραήλ

Κοινή δήλωση με την οποία αναλαμβάνουν τη δέσμευση  να εργαστούν από κοινού για την προώθηση των άριστων σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, δίνοντας παράλληλα και την υπόσχεση να εργαστούν μαζί για την προώθηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης μεταξύ όλων των λαών καλώντας όλους τους θρησκευτικούς αρχηγούς καθώς και όλους τους ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες, καλής θελήσεως να ενωθούν μαζί τους στην ανάληψη αυτής της ευθύνης υπέγραψαν την Τρίτη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος και ο Αρχιραβίνος του Ισραήλ Yona Metzger.

06/12/2011

Η εορτή του Οσίου Παταπίου στο Λουτράκι

Την 8η Δεκεμβρίου 2011, ημέρα Τετάρτη πανηγυρίζει η Ιερά Μονή του Οσίου Παταπίου στο Λουτράκι. Το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου ε.ε. και ώρα 6.00 μ.μ. ο Θεοφιλέστατος Ἐπίσκοπος Θεουπόλεως κ. κ.  Παντελεήμων θα προεξάρχει του Μεγάλου Εσπερινού και θα κηρύξει τον Θ. Λόγο, συγχοροστατούντων του προσκεκλημένου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. κ. Αθηναγόρα και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. κ. Διονυσίου.

06/12/2011

Η εορτή του Αγίου Νικολάου στη Λάρισα

Πανηγυρικά τελέσθηκε η ιερά μνήμη του Προστάτου των πτωχών και των αδυνάτων Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, του Θαυματουργού στη Λάρισα, με επίκεντρο τον μεγαλώνυμο και πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του, στο κέντρο της πόλης.

06/12/2011

Λαμπροί εορτασμοί για τα δεκαπέντε χρόνια της Ιεράς Μονής της Αγίας Βαρβάρας στο Μοντανέρ της Ιταλίας

Στο Μοντανέρ της Βορείου Ιταλίας, όπου από τη δεκαετία του 1960 υπήρχε αντικανονική Ορθόδοξη εκκλησία, με γηγενείς  Ιταλούς Ορθοδόξους, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιταλίας και Μελίτης Γεννάδιος, πριν από δεκαπέντε χρόνια, λίγες μόνο εβδομάδες μετά την Ενθρόνισή του ως Ποιμενάρχης της Μητροπόλεως Ιταλίας, επισκέφθηκε την εκκλησία και τους υπάρχοντες χώρους, συνοδευόμενος από τον Αρχιμανδρίτη π. Αθηναγόρα Φασίολο, και αφού τη δέχθηκε στους κόλπους της Ιεράς Μητροπόλεως, έπειτα από διάλογο με τους γηγενείς Ορθοδόξους της περιοχής, αποφάσισε τη μετατροπή της σε Γυναικεία Μονή, αφιερωμένης στη Μεγαλομάρτυρα Βαρβάρα.

06/12/2011

Το Λιμενικό του Ναυπλίου τιμά τον προστάτη του Άγιο Νικόλαο

Με κάθε μεγαλοπρέπεια εορτάζει το λιμενικό της πόλης Ναυπλίου  τον προστάτη του Άγιο  Νικόλαο στην φερώνυμη εκκλησία στο λιμάνι της πόλης . Πρόκειται για έναν μεγαλοπρεπή ναό που οικοδομήθηκε το 1713 από τον προβλέπτη του ενετικού στόλου, τον Αυγουστίνο Σαγρέδο, όπως μαρτυρά και η επιγραφή στην είσοδο του ναού. Σύμφωνα με διάφορα στοιχεία από την απογραφή που έκαναν οι Ενετοί, το 1696,υπήρχαν τρεις εκκλησίες αφιερωμένες στον Άγιο Νικόλαο, που πιθανόν καταστράφηκαν κατά τον πόλεμο των Ενετών με τους Τούρκους για την διεκδίκηση της πόλης του Ναυπλίου. Τότε η εκκλησία του Αγίου Νικολάου ξαναφτιάχτηκε και πάλι από τον Σαγρέδο εκεί που είναι μέχρι και σήμερα.

06/12/2011

 

Από την Ιορδανία της συνύπαρξης στον Έβρο της ειρήνης! (VIDEO)

Η ζωή είναι ένα ταξίδι. Γεμάτο εμπειρίες, πολλά όνειρα, πρόσωπα και γεγονότα. Έχει και πολλούς σταθμούς. Ένας τέτοιος σταθμός ήταν και η περασμένη Κυριακή για τον νεαρό κληρικό, π.Δαμασκηνό Αλαζράι. Την ημέρα εκείνη που εόρταζε τα ονομαστήριά του χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον επίσης εορτάζοντα Γεροντά του, Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Δαμασκηνό και έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη, κατά παραχώρηση του οικείου επισκόπου, από τον Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομο, παρουσία των Αρχιεπισκόπων Μπελοτσερκόφσκι Μητροφάνη και Ουμάνσκι Παντελεήμονα εκ της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

05/12/2011

Χωράει τους χριστιανούς η αραβική άνοιξη;

Η Αραβική Άνοιξη προβληματίζει τους Ορθοδόξους Προκαθημένους. Η πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ στην οποία πρωτοστάτησαν οι κόπτες χριστιανοί διαδηλώνοντας επί ημέρες στην πλατεία Ταχρίρ και οι επιθέσεις που δέχθηκαν στην συνέχεια από τις στρατιωτικές δυνάμεις που κυριαρχούν σήμερα στην Αίγυπτο αποτελούν για πολλούς την απόδειξη ότι η «επόμενη ημέρα στην Μέση Ανατολή» μπορεί να οδηγήσει στην μεγάλη φυγή των χριστιανών από τους τόπους όπου γεννήθηκε ο Χριστός.

05/12/2011

Αλεξανδρείας Θεόδωρος: “Η καταστροφή της Δημιουργίας του Θεού θεωρείται σοβαρότατη αμαρτία”

Συνεχίζονται και ολοκληρώνονται αυτή την εβδομάδα στο Ντέρπαν της Νοτίου Αφρικής με τη συμμετοχή των Υπουργών Περιβάλλοντος και Αρχηγών Κρατών από 194 χώρες οι εργασίες της ετήσιας Συνδιάσκεψης Κορυφής για τις Κλιματικές Αλλαγές των Ηνωμένων Εθνών. Τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας τόσο για το μέλλον του Πρωτόκολλου του Κιότο, όσο και για την οργάνωση και λειτουργία του ειδικού Πράσινου Ταμείου για να στηριχθούν Χώρες που υποφέρουν οικονομικά από το πρόβλημα της Φτώχειας να υιοθετήσουν πολιτικές επιλογές για τον περιορισμό των ρύπων.

05/12/2011

Εκδήλωση για το γέροντα Πορφύριο στα Τρίκαλα

Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από την εκδημία του μακαριστού οσίου γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου η αδελφότητα του Ελεήμονος Σαμαρείτη, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης & Σταγών κ. Αλεξίου, διοργάνωσε εκδήλωση-ομιλία με σκέ­ψεις και αναμνήσεις από τα βιβλία του. Νωρίτερα, το βράδυ της Παρασκευής τελέστηκε στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής ιερά αγρυπνία και το μνημόσυνο του γέροντος.

05/12/2011

Επίσκεψη του Αρχιραβίνου του Ισραήλ στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος συναντήθηκε με τον Αρχιραβίνο του Ισραήλ Yona Metzger στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011.

05/12/2011

Τα ονομαστήρια του Φθιώτιδος Νικόλαου

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως ἀνακοινοῦται, ὅτι τήν 6ην Δεκεμβρίου, ἡμέραν Τρίτην, ἑορτήν τοῦ ἐν Ἁγίοις πατρός ἡμῶν Νικολάου Ἀρχιεπισκόπου Μύρων τῆς Λυκίας τοῦ Θαυματουργοῦ, κατά τήν ὁποίαν ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος ἄγει τά ὀνομαστήριά του θά ἱερουργήσει εἰς τόν Μητροπο­λι­τι­κόν ἱερόν Ναόν τοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Λαμίας καί ἐκεῖ κατά τήν δια­νο­μή τοῦ ἀντιδώρου θά δεχθεῖ τίς εὐχές τοῦ ἐκκλησιάσματος.

05/12/2011

Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στο νοσοκομείο “Άγιος Σάββας”

Μήνυμα ελπίδας και αγάπης στους ασθενείς του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» έδωσε σήμερα το πρωί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

05/12/2011

Εορτή της Ιεράς Μονής του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου

Την 4η Δεκεμβρίου ε.έ. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος ο Β΄ χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο κατά τον Μ.Εσπερινό στον εορτάζοντα Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου, Προστάτου και Εφόρου της Αλεξανδρείας.

05/12/2011

Εκδήλωση της Σχολής Γονέων της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011, στο Αγρίνιο και στην αίθουσα του Παπαστρατείου Μεγάρου η δεύτερη κατά σειρά εκδήλωση της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας με ομιλητή τον κ. Κωνσταντίνο Χολέβα, Πολιτικό Επιστήμονα και Συγγραφέα, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η ελληνορθόδοξη πρόταση μπροστά στη σημερινή πνευματική και οικονομική κρίση». Μετά το πέρας της εισηγήσεως ακολούθησε ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος και ο ομιλητής απάντησε στις ερωτήσεις του ακροατηρίου.

05/12/2011

“Επαίνει καλά”

Η εκκλησιαστική κοινότητα της Αγίας Μαρίνης θέλοντας να τιμήσει πρόσωπα που συνδέθηκαν με την ιστορία της, στις 11 Δεκεμβρίου 2011 οργανώνει σειρά εκδηλώσεων κατά τις οποίες θα τιμηθούν ο πρόσφατα συνταξιοδοτηθείς εφημέριος του Ναού Πρωτοπρεσβύτερος π. Σπυρίδων Μανταδάκης, ο απερχόμενος πρέσβυς της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Μιχαήλ Κλίγκερ και ο πρώην Δήμαρχος Ηλιουπόλεως κ. Ιωάννης Αναγνώστου.

05/12/2011

 

Τζο Μπάιντεν: “Δύο μεγάλες προσωπικότητες γνώρισα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Νέλσον Μαντέλα” (VIDEO)

Οι θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία, το αίτημα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, οι πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και η πορεία του διαχριστιανικού διαλόγου βρέθηκαν στο επίκεντρο της ιδιαίτερης συνάντησης που είχαν το απόγευμα του Σαββάτου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος πραγματοποίησε δίωρη επίσημη επίσκεψη στην έδρα της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Ορθοδοξίας.

03/12/2011

Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Την έδρα της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Ορθοδοξίας επισκέπτεται αυτή την ώρα ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ο οποίος συναντάται με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο επίσημο Πατριαρχικό Γραφείο. Ο κ.Μπάιντεν έφτασε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο λίγα λεπτά πριν τις 4 το απόγευμα. Στην είσοδο του Πατριαρχείου τον υποδέχθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως Στέφανος, Πρωτοσυγκελλεύων των Πατριαρχείων, ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Αρχιμ.Βαρθολομαίος Σαμαράς και οι κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής.

03/12/2011

Διετές μνημόσυνο του Μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Σπυρίδωνα

Σε κλίμα κατανύξεως και συγκινήσεως τελέσθηκε σήμερα το διετές μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του Μητροπολίτου Λαγκαδά κ. Σπυρίδωνος και παντών Αρχιερατευσάντων εν τῇ επαρχίᾳ ταύτῃ. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μιλήτου κ.κ. Απόστολος χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, συμπροσευχομένων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολίτων Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Νικοδήμου, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, καθώς και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ. Δημητρίου, παρουσίᾳ όλου του κλήρου, των Τοπικών Αρχών, με επικεφαλής των Δήμαρχο Λαγκαδά κ. Αναστασιάδη, καθώς και πλήθους πιστών.

03/12/2011

Περί του θέματος της μονής Βατοπαιδίου

Από διάφορες δημοσιεύσεις και εκπομπές έχει γίνει πλέον γνωστό, ακόμα και σε ανθρώπους που έχουν διαφορετική γνώμη και άποψη, ότι η υπόθεση της ιεράς μονής Βατοπαιδίου δεν αποτελεί σκάνδαλο, αλλά ήταν ένα καλά οργανωμένο σχέδιο με αλλότριους σκοπούς. Ήταν μία καλοστημένη ιδιοτελής σκευωρία, που δυστυχώς παρέσυρε πολλούς πολύ.

03/12/2011

2,2 εκατ.ευρώ από τη Μητρόπολη Χαλκίδος σε φιλανθρωπίες

Τρεις Κληρικολαϊκές Συνάξεις για τον συντονισμό του φιλανθρωπικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος στην οποία συμμετείχαν όλοι οι Ιερείς και εθελοντές στο φιλανθρωπικό έργο της Τοπικής Εκκλησίας, πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στη Χαλκίδα, την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου στην Αιδηψό και την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στο Προκόπι.

03/12/2011

Ο Ούγγρος Υφυπουργός Θρησκευμάτων στο Φανάρι

Οι σχέσεις της Ουγγρικής Πολιτείας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι άριστες, διαβεβαίωσε τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας ο υφυπουργός Θρησκευμάτων και Μειονοτικών Υποθέσεων της Ουγγαρίας, ο οποίος επισκέφθηκε την έδρα της Πρωτόθρονης Εκκλησίας, στο Φανάρι. Ο κ.Laszlo Szaszfalvi είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και συζήτησαν τις αλλαγές που προωθούνται στο νέο Σύνταγμα της Ουγγαρίας και με τις οποίες θα καλλιεργηθούν ακόμα στενότεροι δεσμοί συνεργασίας με τις θρησκευτικές κοινότητες. Γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει την κοινωνική προσφορά σε διαφόρους τομείς.

03/12/2011

Ευρώπη: Νυν και αεί

Βρισκόμαστε στον τελευταίο μήνα του χρόνου… Στις χρηματιστηριακές αγορές οι ανταλλαγές άρχισαν και πάλι το δικό τους χορό. Η οικονομική κρίση οδηγεί τους ευρωπαίους πολιτικούς ενώπιον σημαντικών αποφάσεων για το μέλλον του Ευρώ. Η προσπάθειά τους επικεντρώνεται στην ηρεμία στην χρηματιστηριακή αγορά, ενώ ελάχιστες είναι οι φωνές που προσπαθούν να απαντήσουν στο ερώτημα για το τι είδους Ευρώπη θέλουμε.

03/12/2011

“Τι θρησκευτικό μάθημα θέλουμε;”

Η εποχή μας, μία εποχή εξελίξεων και αναζητήσεων, καθιστά περισσότερο αναγκαίο από ποτέ το θρησκευτικό εγγραμματισμό. Το ερώτημα βέβαια είναι ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά του και με ποιους τρόπους θα γίνει προσιτός στους νέους ανθρώπους και αυριανούς πολίτες.

03/12/2011

Ο π.Ματθαίος Χάλαρης στη νεανική σύναξη του Ι.Ν.Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας

Την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011 στις 9.00 μ.μ. μετά την Ακολουθία του Αποδείπνου , στη Νεανική Σύναξη του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας, μίλήσε, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ματθαίος Χάλαρης, Προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου του Ομώνυμου Δήμου, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με θέμα «Χριστούγεννα – Η Συμβολή των Προφητών».

03/12/2011