Ελληνικός γάμος στην Αφρική

Ένας Γάμος στην Ελλάδα ή στην Κύπρο θεωρείται μια συνηθισμένη κοινωνική οικογενειακή υπόθεση. Στο χώρο του Απόδημου Ελληνισμού αποκτά επιπλέον και εθνική και θρησκευτική σπουδαιότητα για τη διατήρηση και την ενίσχυση της εθνικής και ορθόδοξης ταυτότητας μας. Αυτό διαπίστωσα τελευταίως με τη τιμή που είχα να παραστώ τελευταίως στη μεγάλη χαρά της γνωστής οικογένειας της Ελληνικής Παροικίας μας στη Νότιο Αφρική Ευάγγελου και Αναστασίας Τσίχλα για το γάμο του γιού τους Σταύρου μετά της Νάταλης.

13/01/2012

 

Μάθημα Θρησκευτικών στην Κύπρο: για ένα καλόπιστο διάλογο

Tο 2008 η κυβέρνηση της Κύπρου απεφάσισε τη σύνταξη Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων για όλα τα μαθήματα στη Δημόσια Εκπαίδευση. Για κάθε μάθημα διορίστηκε πρόεδρος ή πρόεδροι των επιτροπών που θα αναλάμβαναν το σκοπό αυτό. Η σχετική επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας Κύπρου διόρισε ως συμπρόεδρους της επιτροπής για το μάθημα των Θρησκευτικών εμένα, Αν. Καθηγητή της Θεολογίας και της Διδακτικής των Θρησκευτικών στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, και το δρα Σταύρο Γιαγκάζογλου, Σύμβουλο για το μάθημα των Θρησκευτικών στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Ελλάδας.

13/01/2012

Διεθνές Συνέδριο στη Νάπολη προς τιμήν της εικοσαετούς Πατριαρχίας Βαρθολομαίου

Την Δευτέρα 16η Ιανουαρίου 2012 πραγματοποιείται Διεθνές Συνέδριο από το τμήμα Άγιος Θωμάς Ακινάτης της Θεολογικής Σχολής της Αγίας Έδρας της Νοτίου Ιταλίας με τίτλο: «..Ἐγνώκαμεν καὶ πεπιστεύκαμεν τὴν ἀγάπην…, και θέμα: Ο διάλογος μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων και η συμβολή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου στα 20 χρόνια της Πατριαρχίας του».

13/01/2012

“Η μουσική των Αγγέλων”…από τον βυζαντινο χορό “Τρόπος”

Πρόκειται για τον 5ο ψηφιακό δίσκο μιας 6χρονης παρουσίας του βυζαντινού χορού ‘ΤΡΟΠΟΣ’ με μέλη αγιορειτών και Πολιτών μουσικών, από την προφορική και γραπτή ψαλτική παράδοση του Αγιωνύμου Όρους και της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

13/01/2012

«Το ζήτημα της γλώσσας στη Λατρεία»

Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ένα έντονος προβληματισμός στο χώρο της Εκκλησίας σχετικά με το ζήτημα της γλώσσας στη λατρεία. Προβάλλεται πολλές φορές η διαπίστωση ότι κυρίως οι νεότερες γενιές (αλλά όχι μόνον αυτές), αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα κατανόησης της εκκλησιαστικής λειτουργικής γλώσσας και κατά συνέπεια ουσιαστικής συμμετοχής στα λειτουργικά δρώμενα, με αποτέλεσμα την περαιτέρω αποξένωση και απομάκρυνση από τη ζωή της Εκκλησίας.

13/01/2012

Επιστολές Πειραιώς Σεραφείμ σε Πρωθυπουργό και Αρχηγούς Κομμάτων

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ απέστειλε προς τον Εξοχώτατον κ. Πρωθυπουργόν της χώρας κ. Λουκάν Παπαδήμον με αφορμήν την κατάθεσιν στην Βουλή προς ψήφισι των σχεδίων Νόμου «Καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας» και «Κώδικας ναρκωτικών» την κατωτέρω επιστολήν και αναλόγου περιεχομένου επιστολάς προς τους Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών κομμάτων.

13/01/2012

Δυσαρέσκεια Μεσσηνίας Χρυσοστόμου για την απόφαση της ΔΙΣ για Εφραίμ

Δυσάρεστη έκπληξη προξένησε το περιεχόμενο του σημερινού Ανακοινωθέντος ( 12-1-2012) της Δ.Ι.Σ ., σχετικά με τη διαδικασία και την προφυλάκιση του Αρχιμ. Εφραίμ, όταν μάλιστα σε όλη αυτή την υπόθεση καθίσταται μέρος του όλου ζητήματος και ο Πρόεδρος της Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος , ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει και αυτός στην «παρέλαση» των υποστηρικτικών παρουσιών και δηλώσεων έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού.

13/01/2012

“Βατοπαιδινή αντιπροσωπεία” στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Επίσκεψη στο Φανάρι πραγματοποιούν τρεις μοναχοί της Αδελφότητας της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου στη σκιά της συνέχισης της προφυλάκισης του Καθηγουμένου της και Γεροντός τους, Αρχιμ.Εφραίμ. Πρόκειται για τον μοναχό Νήφωνα, που φροντίζει το Μετόχι της Ιεράς Μονής στο Πόρτο Λάγος, και τους Ιερομονάχους Ευδόκιμο και Γεώργιο.Οι τρεις Μοναχοί έγιναν δεκτοί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο παρουσία του Μητροπολίτη Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στεφάνου και του Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ.Βαρθολομαίου Σαμαρά

13/01/2012

Η ασεβής απαρχή του «Φαρμακιδείου Άγους»

Επειδή, κάθε αλλότριος «Συνασπισμός» θυγατρικής Εκκλησίας κατεργάζεται κάποιους ιεροκρύφιους λογισμούς σε βάρος της Πανορθοδόξου ενότητος, θέλησα πριν ενάμιση χρόνο με κάποιες σκέψεις να υπενθυμίσω σε όσους με τιμούν με την προσοχή τους, ότι το Γένος μας απέδειξε πως έχει τα εχέγγυα της αποστολικής οικουμενικής του κλήσεως διαχειριζόμενο επι 1500 χρόνια τον κεντρικό ιερό Θεσμό της κατ’ Ανατολάς Εκκλησίας. Επομένως, δεν χρειάζεται υποκατάσταση της Μητρός Εκκλησίας απο τον τσαρικό «Δικέφαλο» όταν οι ορθόδοξοι λαοί έχουν νωπά στη μνήμη τους τα πεπραγμένα της «τσαρικής» και της «σοβιετικής» εκκλησιαστικής παρεμβολής στην Ανατολική Ευρώπη!

13/01/2012

Η σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων κρατάει φυλακισμένο τον κανονικό Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος

Μετά την έφεση του Γενικού Εισαγγελέα του Βέλες, και μετά από ισχυρή πολιτική πίεση, το Δευτεροβάθμιο δικαστήριο των Σκοπίων κατήργησε την απόφαση του Πρωτοδικείου του Βέλες, με την οποία στον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος και Μητροπολίτη Σκοπίων Ιωάννη χορηγείται επανάληψη της διαδικασίας, επειδή η καταδίκη έγινε εν απουσία του.

12/01/2012

“Να είναι προσεκτικοί ” προτρέπει τους πάντες ο Διοικητής του Αγίου Όρους

Την ιδιαίτερη προσοχή όλων εφιστά ο Διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου όταν τοποθετούνται σε ευαίσθητα ζητήματα που άπτονται των δικαιοδοσιών κορυφαίων θεσμών όπως του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο Διοικητής του Αγίου Όρους, σε δήλωσή του στο Amen.gr, υπενθυμίζει με νόημα ότι «οι Μονές του Άγίου Όρους ως Πατριαρχικές και Σταυροπηγιακές υπάγονται στην πνευματική δικαιοδοσία της Μεγάλης του Χριστού Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, δηλαδή στο σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο ως γνωστό πάντοτε μεριμνά γι’ αυτές».

12/01/2012

Υπ.Εξ.: “Είναι σαφής η θέση του Πατριαρχείου στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας”

Την σαφή στήριξη της Ελληνικής Πολιτείας προς τον Οικουμενικό Θρόνο επανέλαβε με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη ανακοίνωσή του Πατριαρχείου στην οποία εμμέσως σχολιάζονται παρεμβάσεις και δηλώσεις στελεχών της Ρωσικής Εκκλησίας που έγιναν με αφορμή  την υπόθεση της προφυλακίσεως του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ.Εφραίμ.

12/01/2012

Επιστολή Ξάνθης Παντελεήμονα στον Ευ.Βενιζέλο για το Τελωνείο Πόρτο-Λάγος

Επιστολή στον Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως και Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο με την οποία ζητά την ανάκληση της απόφασης αναστολής λειτουργίας του Τελωνείου Πόρτο-Λάγος απέστειλε ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων. Όπως αναφέρει ο Μητροπολίτης Ξάνθης η κυβερνητική απόφαση, “αποκλείει την τοπική οικονομία από την διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων εμπορευμάτων, ακρωτηριάζει την εμπορική δραστηριότητα με τα γειτονικά κράτη και υποβαθμίζει για μία ακόμη φορά τον λιμένα του Πόρτο-Λάγος”

12/01/2012

Συνάντηση Μητροπολίτη Σύρου με τον Υπουργό Επικρατείας

Σήμερα, Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Δωρόθεος Β’ επεσκέφθη τον Υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Παντελή Καψή για θέματα που αφορούν την γενικότερη περιοχή της Μητρόπολης Σύρου.

 

 

12/01/2012

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Ο διχασμένος λαός είναι καταδικασμένος»

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος και στην εκπομπή «Η ταυτότητα της Εκκλησίας», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Δημοσιογράφος Δημήτρης Ριζούλης, παραχώρησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου.

12/01/2012

Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Κεντρικού Ταμείου Ενοριακής Δράσης I.M.Iλίου

Τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου το βράδυ έγινε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Κεντρικού Ταμείου Ενοριακής Δράσης για το έτος 2012. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, με την ευλογία του οποίου έγινε η εκδήλωση αυτή, έκοψε την πίτα, παρουσία του Προέδρου του Κ.Τ.Ε.Δ. π. Εμμανουήλ Σέρβου, των μελών αυτού καθώς και των ιερέων προέδρων και των μελών των κατ’ ενορίαν ταμείων.

12/01/2012

Κοπή Βασιλόπιτας στο Α.ΤΕΙ Αιγίου

Την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012, πραγματοποιήθηκε στο Α.ΤΕΙ Αιγίου, η τελετή κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας με την ευκαιρία της ενάρξεως του νέου έτους.Παρευρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Αμβροσίου, οι Προϊστάμενοι των δύο τμημάτων κ. Ηλίας Τσέπης του τμήματος Φυσικοθεραπείας, και κ. Κωσταντίνος Κουτσογιάννης του τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας, Καθηγητές των δύο τμημάτων , οι Υπάλληλοι της Γραμματείας και πολλοί φοιτητές.

12/01/2012

O Αρχιεπίσκοπος και η ΔΙΣ στο πλευρό του Καθηγουμένου Εφραίμ

Τον προφυλακισμένο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ.Εφραίμ θα επισκεφθεί στις φυλακές Κορυδαλλού ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος σε μια κίνηση συμπαράστασης της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη δοκιμασία που περνάει. «Η Εκκλησία μας σέβεται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και ως εκ τούτου δεν θα επεθύμει κατά κανένα τρόπο να περέμβει στις αρμοδιότητες αυτής, μολονότι κατά καιρούς υπήρξαν ρωγμές ως προς την ορθότητα αυτών», σημειώνει σε ανακοινωθέν της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και προσθέτει: «Ωστόσο, μαζί με το πλήθος των πιστών, εκφράζει την συμπάθεια απάντων των μελών Αυτής προς τον δοκιμαζόμενο Καθηγούμενο, εκφράζουσα άμα και την ευχή και την ελπίδα όπως σύντομα επανεξετασθεί ψυχραιμότερα το ενδεχόμενο αποφυλακίσεώς του. Κατ’ αυτάς θα τον επισθεφθεί εις τας φυλακάς Κορυδαλλού ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος».

12/01/2012

Επιστολή Μητροπολίτη Πειραιώς στην “ΑΥΓΗ” για το Τζαμί

Επιστολή στην εφημερίδα ΑΥΓΗ έστειλε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ απαντώντας σε σχόλιο που τον επέκρινε για την πρόσφατη πρωτοβουλία του να προσφύγει ενώπιον του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατά του νόμου που προβλέπει την ανέγερση Ισλαμικού Τεμένους στην Αθήνα.

12/01/2012

 

† Ο Νύσσης Ελευθέριος (1929 – 2012): Το Βιογραφικό του…όπως το υπαγόρευσε ο ίδιος!

Ο μακαριστός Επίσκοπος Νύσσης κ. Ελευθέριος (κατά κόσμον Γεώργιος Κατσαΐτης) εγεννήθη εις Πάτρας εν έτει 1929, ένθα έλαβεν την πρώτην και μέσην παιδείαν. Το έτος 1947 μετέβη εις Άγιον Όρος και κατετάγη εις τας μοναχικάς τάξεις της πρεσβυγενούς Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας του Αγ. Αθανασίου, εν η εκάρη Μοναχός. Εις την ως άνω Ι. Μονήν το έτος 1951 εχειροτονήθη Διάκονος και Πρεσβύτερος το 1956, υπηρετήσας αυτήν ως και το Άγιον Όρος από διαφόρους θέσεις ευόρκως, καθ’ όλα τα έτη.

11/01/2012

Σε νέα δίκη ο Ηγούμενος Εφραίμ και ο Μοναχός Αρσένιος

Από το Εφετείο Θράκης θα δικαστούν και πάλι ο προφυλακισμένος ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, ο μοναχός της ίδιας Μονής Αρσένιος, αλλά και η εφέτης Μαρία Ψάλτη. Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου κάνοντας δεκτή την πρόταση του αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ν. Τσάγγα, αναίρεσε την απόφαση του Εφετείου Θράκης με την οποία και οι τρεις είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση 10 μηνών ο καθένας με τριετή αναστολή για τα επίμαχα αδικήματα.

11/01/2012

Λαρίσης Ιγνάτιος: “Σας ευχαριστούμε για την προθυμία και την αγάπη σας”

Εκατοντάδες φιλάνθρωπες κυρίες συμμετείχαν στη βραδιά φιλανθρωπίας και αγάπης που διοργάνωσε η «Λογία» της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, στις 10 ιανουαρίου 2012, στη μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου «Διβάνη Παλάς» στη Λάρισα.

11/01/2012

Συγχαρητήρια Φθιώτιδος Νικολάου στον ΣΚΑΪ

Τις θερμές ευχαριστίες του στον Ραδιοτηλεοπτικό Σταθμό ΣΚΑΪ, για την πρωτοβουλία του να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη και να ενισχύσει το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, εκφράζει με επιστολή του ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος. Ειδικότερα ο Μητροπολίτης Νικόλαος αναφέρεται στην πρωτοβουλία του ΣΚΑΪ, “Όλοι Μαζί Μπορούμε” , όπου σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Αρχιεπισκοπή και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Κρήτης και τις Ιερές Μητροπόλεις των Δωδεκανήσων, συγκεντρώνονται τρόφιμα τα οποία διοχετεύονται στα συσσίτια της Εκκλησίας αλλά και σε άπορες οικογένειες ή στα κοινωνικά παντοπωλεία που έχουν δημιουργήσει Ενορίες και Μητροπόλεις.

11/01/2012

Διχάζει το αίτημα “μονιμοποίησης” της Ι.Μ.Σταγών και Μετεώρων

«Το θέμα έχει κλείσει οριστικά και αμετάκλητα ήδη από το 2000», υποστηρίζουν εκκλησιαστικοί κύκλοι που απηχούν τις απόψεις της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών τερματίζοντας την συζήτηση που άνοιξε – γι’ άλλη μια φορά – για την μετατροπή της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων από προσωποπαγή σε μόνιμη. Το ενδεχόμενο αλλαγής καθεστώτος της Μητροπόλεως Σταγών απασχόλησε χθες τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, τα μέλη της οποίας φέρονται να παρέπεμψαν το ζήτημα στην Ιεραρχία.

11/01/2012

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων τίμησε την υπουργό Παιδείας

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο Ισραήλ, η Υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, επισκέφθηκε το Πατριαρχείο, όπου ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κκ Θεόφιλος, της απένειμε τον Σταυρό των Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου. Πρόκειται για μια άκρως τιμητική διάκριση για την προσφορά της, τη στήριξή της στην Πατριαρχική Σχολή και γενικότερα τη στήριξη στο Πατριαρχείο, αλλά και στον Ελληνισμό της περιοχής.

11/01/2012

Σε κλίμα συγκίνησης το ύστατο χαίρε στον Νύσσης Ελευθέριο (VIDEO+Photos)

Σε κλίμα συγκίνησης Ιεράρχες, κληρικοί και εκατοντάδες πιστοί αποχαιρέτησαν το μεσημέρι της Τετάρτης τον Επίσκοπο Νύσσης Ελευθέριο, που έχασε τη ζωή του, ανήμερα των Θεοφανείων, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Της εξοδίου Ακολουθίας, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών (παλαίο) προεξήρχε ο επιχώριος Μητροπολίτης Περιστερίου Χρυσόστομος, που εκπροσώπησε και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ συμμετείχαν ο επίσκοπος Μαραθώνος Μελίτων, εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμος, οι Μητροπολίτες Λαρίσης Ιγνάτιος, Σύρου Δωρόθεος, Προικοννήσου Ιωσήφ και παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Μητροπολίτης Άκκρας Γεώργιος, εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και οι επίσκοποι Ελαίας, Νεοχωρίου, Χριστιανουπόλεως, Κορωνείας, Αβύδου και πλήθος ιερέων.

11/01/2012

Ανακοινωθέν δεύτερης Συνεδρίας της ΔΙΣ

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012, στην δεύτερη Συνεδρία Της για το μήνα Ιανουάριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Κατά την σημερινή Συνεδρία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

11/01/2012

Σκέψεις για τον μακαριστό Νύσσης Ελευθέριο

Σήμερα ένιωσα καλύτερα. Ημέρα τη ημέρα καθαρότερος ο νους. Αποφάσισα λοιπόν, ν’ αφιερώσω το δοκίμιο της πνευματικής άσκησης, στο μακαριστό Νύσσης Ελευθέριος, τον πανύ, τον Κατσαϊτη. Φρονώ πως ανήκω στη γενιά των, μέσης ηλικίας πλέον, κληρικών, που τον γνωρίσαμε καλύτερα, από δραστήριο εφημέριο και πρωτοσύγκελλο και προϊστάμενο Ναών στο Περιστέρι, έως και επίσκοπο. Μάλιστα δε στα πρώτα χρόνια της απόλυτα μεγαλοπρεπούς παρουσίας του, της βυζαντινής ωραιότητας, που σε κάθε του εμφάνιση τον καθιστούσε κέντρο θαυμασμού και εντυπωσιασμού, μορφή με μια προέκταση βιβλική, στεφανωμένη και με το χάρισμα του λόγου, έτσι, ώστε κάθε φορά να συνθέτει μια ευχάριστη πρόσκληση να ξαναβρίσκεται κάποιος κοντά του.

11/01/2012

Ο Συροκαθολικός Πατριάρχης στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο επισκέφθηκε την Δευτέρα στο Φανάρι ο Συροκαθολικός Πατριάρχης Ιγνάτιος-Γιουσούφ Γιουνάν ,συνοδευόμενος απο τον χωροεπίσκοπό του στην Πόλη Γιουσούφ Σαγ καί αλλους κληρικούς. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν στην κατάσταση των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή.

10/01/2012

Αποστάσεις Φαναρίου από την υπόθεση Εφραίμ και μήνυμα προς τη Μόσχα

Αποστάσεις κρατάει το Οικουμενικό Πατριαρχείο από την υπόθεση της προφυλάκισης του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ.Εφραίμ επισημαίνοντας με ανακοίνωσή του ότι κατά πάγια τακτική του, “σεβόμενον την ανεξαρτησίαν της Δικαιοσύνης, αποφεύγει πάντοτε πάσαν ανάμειξιν εις εκκρεμούσας δικαστικάς υποθέσεις”. Ταυτόχρονα, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου, φωτογραφίζοντας την Ρωσική Εκκλησία, στέλνει σαφές μήνυμα πως το Άγιον Όρος, που αποτελεί κανονικό έδαφος της Κωνσταντινούπολης, μπορεί να αποτελείται από μοναχούς διαφόρων εθνοτήτων, “τούτο όμως ουδόλως προσδίδει εις αυτό πανορθόδοξον χαρακτήρα επιτρέποντα την οιασδήποτε μορφής επέμβασιν εις αυτό άλλων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών”.

10/01/2012

Χειροτονία Αφρικανού θεολόγου από τον Άκκρας Γεώργιο

Την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012, ο Σεβ. Μητροπολίτης Άκκρας κ.Γεώργιος, Εκπρόσωπος της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β ΄, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Νικολάου και Φωτίου, Άνω Κυψέλης, Μετοχίου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα, όπου, Σεπτή Εντολή, τέλεσε την εις Διάκονο χειροτονία, του Αφρικανού θεολόγου Σαμουήλ Καριόκι, από την Κένυα, προκειμένου να υπηρετήσει την Αλεξανδρινή Εκκλησία στην Αφρικανική Ήπειρο.

10/01/2012

Ο Εδέσσης Ιωήλ για τις αποφάσεις της ΔΙΣ (VIDEO)

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ, Μητροπολίτης Εδέσσης Ιωήλ, ανέγνωσε το ανακοινωθέν της πρώτης συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και απάντησε σε ερώτηση του Amen.gr αναφορικά με τα μηνύματα που λαμβάνει η Ιεραρχία από την Κοινωνία, ενόψει μάλιστα και της συνάντησης που θα υπάρξει με τον Πρωθυπουργό.

10/01/2012

Ανθοδέσμη λόγων στον Νύσσης Ελευθέριο…..

Έρχονται στιγμές κατά τις οποίες «πάν στόμα φραγήσεται…» , τα λόγια στερεύουν, οι σκέψεις χάνονται στη δίνη των γεγονότων….Μια τέτοια στιγμή νιώσαμε όλοι όσοι γνωρίζαμε τον Νύσσης Ελευθέριο και ακούσαμε τον τόσο βίαιο και άδικο χαμό του. Και αναλογιστήκαμε πόσο σκληρός μπορεί να είναι ένας κακοποιός όταν έχει απέναντί του ένα λευκασμένο γεροντάκι 85 ετών…!!!! Τι άραγε θα μπορούσε να συγκινήσει έναν ληστή ώστε να λυπηθεί έναν ολόλευκο κληρικό και να μην του στερήσει τη ζωή;;;

10/01/2012

Ο εορτασμός των Χριστουγέννων στα Ιεροσόλυμα (VIDEO)

Το Σάββατον, 25ην Δεκεμβρίου 2011/ 7ην Ιανουαρίου 2012, εωρτάσθη η εορτή των Χριστουγέννων εις την πόλιν της Βηθλεέμ, συμφώνως προς την ανέκαθεν κρατήσασαν προσκυνηματικήν, εκκλησιαστικήν και τυπικήν διάταξιν υπό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων . Ο εορτασμός της μητροπόλεως ταύτης των εορτών, κατά τον Άγιον Ιωάννην τον Χρυστόστομον, ήρχισεν από της παραμονής, 24ης Δεκεμβρίου 2011 / 6ηςΙανουαριου 2012.

10/01/2012

Ο Αγιασμός των υδάτων στην Έδεσσα

Ο Εορτασμός της Δεσποτικής εορτής των Θεοφανείων πραγματοποιήθηκε και φέτος με επισημότητα στην πόλη της Εδέσσης. Το πρωί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης έγινε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία της εορτής προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. ΙΩΗΛ.

10/01/2012

Παρακλάδι της Οργάνωσης «Νέα Ακρόπολη» στη Ζάκυνθο

Η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου κάνει γνωστό στους πιστούς χριστιανούς, ότι τον τελευταίο καιρό δραστηριοποιείται στην πόλη της Ζακύνθου και στην περιοχή του Αγίου Παύλου, παρακλάδι της παραθρησκευτικής οργάνωσης – ομάδας «Νέα Ακρόπολη». Είναι αυτή που και στον ημερήσιο τύπο, αλλά και με εντυπωσιακά έντυπα και αφίσες διαφημίζει «Σειρά μαθημάτων εσωτερικής φιλοσοφίας και ψυχολογίας», σεμινάρια, διαλέξεις, δωρεάν μουσικά μαθήματα, εκδρομές κλπ.
Η κίνηση αυτή παρουσιάστηκε στον ελλαδικό χώρο το 1981 ως «Φιλοσοφικό Κέντρο Νέα Ακρόπολη» και πρόκειται για οργάνωση προερχόμενη από την Αργεντινή.

10/01/2012

Κοπή Βασιλόπιτας Ενοριών Εδέσσης

10/01/2012

 

 

 

 

Ο Προϊστάμενος Θρησκευτικού της ΕΛ.ΑΣ στο Διδυμότειχο

Το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό, την Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδος, το Αστυνομικό Τμήμα Διδυμοτείχου και τη Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου, επισκέφθηκε κατά το διήμερο 9-10 Ιανουαρίου ε.ε., ο Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Θρησκευτικού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αρχιμ. Νεκτάριος Κιούλος.

10/01/2012

Κομισιόν: παρανόμως αναγράφεται το θρήσκευμα στα απολυτήρια Γυμνασίων – Λυκείων

Εξηγήσεις από την Ελλάδα θα ζητήσει η Κομισιόν σχετικά με την αναγραφή του θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους σπουδών, καθώς αυτή η πρακτική προσκρούει σε κοινοτική οδηγία η οποία απαγορεύει την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, περιλαμβανομένων των θρησκευτικών ή φιλοσοφικών πεποιθήσεων.

09/01/2012

Ανάγκη δραστικών αλλαγών και στην Εκκλησία μας

«Τά πάντα πρέπει να αλλάξουν». Η φραση αυτή δεν προέρχεται από τους «αγανακτισμένους» ούτε γράφτηκε από δημοσιογράφο. Βγήκε από τη γραφίδα έλληνα επισκόπου! Και συντονίστηκε με τις καρδιές μας. Και με όλες τις υπόλοιπες αυστηρές δημόσιες κατηγορίες και επισημάνσεις ιεραρχών και πρεσβυτέρων και λαϊκών χριστιανών προς τους πολιτικούς μας.

09/01/2012

Συνεχίστηκε για 48η χρονιά η παράδοση του Αγιασμού των Υδάτων στο Margate

Την Κυριακή, 8η Ιανουαρίου 2012, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τροπαίου κ. Αθανάσιος προεξήρχε Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στην Ελληνορθόδοξη Κοινότητα των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Margate στο Kent της νοτιοανατολικής Αγγλίας. Ακολούθως, ο Θεοφιλέστατος, συμπαραστατούμενος υπό του Αρχιμ. Θεοφάνη Πέτρου και του Ιερατικώς Προϊσταμένου της Κοινότητος Αρχιμ. Βησσαρίωνος Κοκλιώτη, τέλεσε τον Αγιασμό των Υδάτων στο λιμάνι του Margate παρουσία πλήθους κόσμου…

09/01/2012

Ο εορτασμός των Θεοφανείων στο Χονγκ Κονγκ

Στο Χονγκ Κονγκ οι Ορθόδοξοι πιστοί εόρτασαν με λαμπρότητα την εορτή των Θεοφανείων αλλά και την εορτή των Χριστουγέννων με το παλαιό Ημερολόγιο. Η πανηγυρική Ακολουθία τελέστηκε το βράδυ της 6ης Ιανουαρίου με διπλά αναγνώσματα και εόρτιους ύμνους, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χονγκ Κονγκ και Άπω Ανατολής κ.Νεκταρίου και την συμμετοχή πλήθους πιστών διαφόρων εθνικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων Σέρβων και Ρώσσων, οι οποίοι εόρταζαν με το παλαιό Ημερολόγιο την εορτή των Χριστουγέννων.

09/01/2012

Την Τρίτη συνέρχεται η ΔΙΣ

Συνέρχεται από την Τρίτη 10 έως και την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 155ης Συνοδικής  Περιόδου, για να ασχοληθεί με θέματα της Ημερησίας Διατάξεως.

09/01/2012

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η Εκκλησία δεν είναι ποδοσφαιρικός Σύλλογος. Είναι Σώμα Χριστού»

Την μνήμη του Προστάτου Αγίου τους Δάνακος του Αναγνώστου τίμησαν οι Αναγνώστες και Ιερόπαιδες της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, την Κυριακή 8 Ιανουαρίου, με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Βόλου.

09/01/2012

Καλαβρύτων: “Κλάψτε μαζί μου για το κατάντημα της Πατρίδας μας”

Τώρα πια δεν χρειάζεται να μιλάμε εμείς οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας, για να στιγματίσουμε το ηθικό κακό, που έχει κατακλύσει της δύστυχη, αλλά αγαπημένη, Πατρίδα μας! Δεν εννοώ βέβαια τήν Ιερά Σύνοδο ή τον Μακαριώτατο Πρόεδρο τού Σώματος, οι οποίοι τηρούν αιδήμονα σιγήν! Εννοώ κάποιους από εμάς τούς διά τον Χριστόν “σαλούς”, δηλ. τούς “τρελλούς”, Ιεράρχες, οι οποίοι τολμάμε να υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας και να ελέγχουμε το ηθικό κακό, το οποίον επλεόνασε ολόγυρά μας! Τώρα πια το ρόλο αυτό παίζουν πολύ καλύτερα και πολύ πιό επιτυχημένα κάποιοι έντιμοι δημοσιογράφοι, οι οποίο με την κοφτερή πέννα τους λέγουν “τα σύκα-σύκα καί τη σκάφη-σκάφη”!

09/01/2012

Ο Αρχιεπίσκοπος για την εκκλησιαστική περιουσία

Στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας του Συλλόγου Επιστημόνων Μεγάρων, βρέθηκε χθες το απόγευμα ο Μακαριώτατος. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεγάρων κ. Βαρθολομαίος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλαμίνος κ. Δωρόθεος, ο Δήμαρχος Μεγάρων κ. Ιωάννης Μαρινάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κυρία Σταυρούλα Δήμου και βουλευτές της περιοχής.

09/01/2012

Καλαντζής: “Το Τέμενος θα είναι ένα σύμβολο φιλίας,ανεξιθρησκίας και ειρηνικής συνύπαρξης”

Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα islamonline.net, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες και δημοφιλέστερες ιστοσελίδες στον αραβικό κόσμο. “Εκείνοι που ακολουθούν τις διδαχές του Ισλάμ δεν δημιουργούν προβλήματα ούτε στους γείτονές τους ούτε στο κράτος”, σημειώνει ο κ.Καλαντζής και αναφερόμενος στο θέμα της δημιουργίας επίσημου χώρου προσευχής για τους μουσουλμάνους που ζουν στην Αθήνα σημειώνει: ” Το Τέμενος θα είναι ένα σύμβολο φιλίας, ανεξιθρησκίας και ειρηνικής συνύπαρξης”.

09/01/2012

Την Τετάρτη η εξόδιος ακολουθία του Επισκόπου Νύσσης Ελευθερίου

Στον ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών (Παλαιό) Περιστερίου θα τελεστεί την Τετάρτη στις 11 το πρωί η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Επισκόπου Νύσσης κυρού Ελευθερίου, ο οποίος ανήμερα των Φώτων βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Υπενθυμίζεται ότι ο μακαριστός Ιεράρχης, ο οποίος διακρινόταν για την υψηλή του μόρφωση και την προσφορά του στην Εκκλησία, διακόνησε ως πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου από το 1974 έως το 1978.

09/01/2012

Γεύμα Ιεροψαλτών της Πόλης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τιμώντας την προσφορά των ανθρώπων που διακονούν στα Πολίτικα αναλόγια κάλεσε σε γεύμα στο Φανάρι το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Μουσικοφίλων καθώς και όλους τους Ιεροψάλτες της Πόλης το Σάββατο, την επόμενη μέρα των Θεοφανείων.

08/01/2012

Η πρώτη χειροτονία κληρικού από τον Ζακύνθου Διονύσιο

Η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου Χρήστου Γκούσκου τελέσθηκε, την Κυριακή το πρωί, στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου στο ομώνυμο χωριό της Ζακύνθου από τον Μητροπολίτη Ζακύνθου Διονύσιο Δ΄. Στο Ιερό Βήμα παραβρέθηκε συμπροσευχόμενος ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, Πρωτοσυγκελλεύων της Ιεράς Μητροπόλεως .

08/01/2012

Ο Διδυμοτείχου Δαμασκηνός κοντά στους βορειο-Εβρίτες της Θεσσαλονίκης

Μέσα σε γιορτινή και φορτισμένη συγκινησιακή ατμόσφαιρα ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός προεξήρχε την Κυριακή στην θεία λειτουργία που τελέστηκε στην Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της κοπής της βασιλόπιτας των Σωματείων Βορείου Έβρου που δραστηριοποιούνται στην πόλη.

08/01/2012

Τα Θεοφάνεια στην Αδελαῒδα

Την Κυριακή 8η Ιανουαρίου 2012 και στο πέρας της Θείας Λειτουργίας, έλαβε χώρα στήν προβλήτα του Γκλενέλγκ της πόλεως της Αδελαΐδας της Νότιας Αυστραλίας, ο Αγιασμός των Υδάτων και η κατάδυσις του Τιμίου Σταυρού υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Δορυλαίου κ.κ. Νικάνδρου, μεθ’όλου του Ιερού κλήρου της Ιεράς μας Αρχιεπισκοπής εις Αδελαῒδαν, συν Ιερέων των άλλων αδελφών Όρθοδόξων Εκκλησιών.

08/01/2012

Θεσσαλονίκης Άνθιμος: “Μετανοείτε…”

Να μετανοήσουν προέτρεψε τους πιστούς ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη αλλαγής της στάσης της πολιτικής και πνευματικής ηγεσίας της χώρας.Ο Μητροπολίτης Άνθιμος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα έχει ο οικονομικός εκτροχιασμός της χώρας και η επιστροφή της στη δραχμή ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε ένα ιστορικό γεγονός με πρωταγωνιστή τον πρώτο Πρόεδρο των Σκοπίων, Κίρο Γκλιγκόροφ, που πριν λίγες ημέρες έφυγε από τη ζωή.

08/01/2012

Η Ι.Μ.Λαγκαδά εόρτασε τη μνήμη της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας

Με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης. Το Σάββατο, 7 Ιανουαρίου, τελέσθηκε στο Ιερό Ναό Αγίας Κυράννης – Όσσης, Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ.κ. Δημητρίου και κατόπιν Ιερά Λιτανεία της Εικόνος της Αγίας Κυράννης.

08/01/2012

Ακολουθία Χριστουγέννων για τους Ρωσόφωνους ορθοδόξους της Κύπρου

Πανηγυρική θεία λειτουργία Χριστουγέννων τελέστηκε στον Ι.Ν.Αγ.Νικολάου πάνω Λακατάμειας, για τους Ρωσόφωνους ορθοδόξους πιστούς που διαμένουν στη Κύπρο και ειδικότερα Λευκωσία. Η Λαμπρή θεία λειτουργία τελέστηκε με την ευλογία του Πανιεροτάτου Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, ο οποίος παρέστει στην ακολουθία πλαισιούμενος από τους Ρωσόφωνους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού.

08/01/2012

Κυριακή μετά τα Φώτα

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή αναφέρεται στην έναρξη του δημόσιου κηρύγματος του Ιησού Χριστού (Ματθαίου 4, 12 – 17). Το βασικό περιεχόμενο του κηρύγματος του Ιησού Χριστού αναφέρεται στην Βασιλεία των Ουρανών. Στην πραγματικότητα, η Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, που αρχίζουμε πάντοτε την Θεία Λειτουργία, είναι η κατάσταση εκείνη που αναφέρεται στην αιώνιο ζωή που θα ζήσουν όλοι οι άνθρωποι που ζουν σύμφωνα με το θέλημα του Θεού στον κόσμο αυτόν, μετά την Δευτέρα Παρουσία του Χριστού.

08/01/2012

Χιλιάδες πιστοί στον εορτασμό των Θεοφανείων στην Χαλκίδα

Με ιδιαίτερη εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκαν και φέτος τα Θεοφάνεια στην πόλη της Χαλκίδος. Η πανηγυρική Θεία Λειτουργία και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού τελέσθηκε, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, στον κατάμεστο από χριστιανούς, έως και τον προαύλιο χώρο, Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδος,

07/01/2012

Λαμπρά τα Θεοφάνεια στην Αργολίδα

Με λαμπρότητα η πόλη του Ναυπλίου εόρτασε χθες τα Άγια Θεοφάνεια. Στους Ναούς της πόλης τελέστηκε ο Μεγάλος Αγιασμός. Επίκεντρο των εκδηλώσεων΄ήταν ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Γεωργίου όπου των λατρευτικών τελετών προεξήρχε ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Ιάκωβος. Στη συνέχεια έγινε ηκατάδυση του ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ στο λιμάνι της πόλης. Φέτος λόγω της δυνατής βροχής ο κόσμος ήταν λιγοστός. Παρέστησαν οι τοπικές αρχές της πόλης με επικεφαλής τον Δήμαρχο Π. Αναγνωσταρά , ο υφυπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π.Τατούλης.

07/01/2012

Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη (φώτο)

Με ιεροπρέπεια και ξεχωριστή λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Τιμίου και Ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, ημέρα κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας.

07/01/2012

Ισραήλ: Ειδική ομάδα για τη διερεύνηση της δολοφονίας του προέδρου της ένωσης χριστιανών ορθοδόξων της Γιάφα

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέστησε ειδική ομάδα για να ερευνήσει τη δολοφονία χθες το βράδυ του προέδρου της ένωσης χριστιανών ορθοδόξων της Γιάφας, η οποία βρίσκεται κοντά στο Τελ Αβίβ. «Ειδική ομάδα συστάθηκε για να πραγματοποιήσει την έρευνα» για τη δολοφονία με μαχαίρι του 60χρονου Γκάμπριελ Καντίς χθες το βράδυ μετά τη λιτανεία των Χριστουγέννων σε δρόμο της Γιάφα, δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Λούμπα Σάμρι.

07/01/2012

Τα Θεοφάνεια στη Φλόριντα των ΗΠΑ

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος προεξήρχε της τελετής του Αγιασμού των Υδάτων και της Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα, την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012. Μετά τη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην “Πόλη των Θεοφανείων”, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, οι Μητροπολίτες Ατλάντας, Αλέξιος και Δαρδανελλίων, Νικήτας, ο Επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός, ιερείς, οι 61 νέοι που επρόκειτο να βουτήξουν για τον Σταυρό, και πλήθος πιστών κατευθύνθηκαν εν πομπή στο Spring Bayou όπου έγινε η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

07/01/2012

Μια επιστολή στον Νύσσης Ελευθέριο που δεν θα διαβάσει ποτέ

Κάθε απώλεια συνανθρώπου μας αποτελεί θλιβερό γεγονός. Ο θάνατος ενός ανύμπορου και άκακου πλάσματος προκαλεί αναμφίβολα αγανάτηση.Στην περίπτωσή σου, όμως, την παραμονή των Θεοφανείων υπήρξε τραγικό γεγονός για την ίδια την κοινωνία που ζούμε στην σημερινή μεγαλούπολη των Αθηνών. Σε γνώριζα καλά, γέροντα Αρχιερεύ, πάνω από τριάντα χρόνια. Τον τελευταίο καιρό οι επαφές μας ήταν σχεδόν καθημερινές, ιδιαίτερα ύστερα από την πρόσφατη νοσηλεία σου. Μαζύ με άλλους γνωστούς και φίλους είχαμε κάνει έναν κύκλο συντροφιάς γύρω σου για να ανακουφίζεσαι, να εξυπηρετείσαι και να μην νοιώθεις μόνος.

07/01/2012

Αγιασμός των Υδάτων στην Γαληνοτάτη

Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιταλίας και Μελίτης κ. κ. Γενναδίου και με τη συμμετοχή των Αρχών της Γαληνοτάτης και πλήθους πιστών από το Βένετο και το εξωτερικό, τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ο Μέγας Αγιασμός στον Μητροπολιτικό και ιστορικό Ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας. Κάτω από έναν καυτό ήλιο, ακολούθησε η λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού και της Ιεράς Εικόνος της Βαπτίσεως του Κυρίου προς τον ιστορικό “Ponte dei Greci” (Γέφυρα των Ελλήνων), όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή του καθαγιασμού των υδάτων από τον Σεβ. Ποιμενάρχη.

07/01/2012

Αγιασμός των υδάτων στο χιονισμένο Νευροκόπι

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στην ακριτική μας Ιερά Μητρόπολη Ζιχνών και Νευροκοπίου.Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Ιερόθεος επισκέφθηκε το χιονισμένο Νευροκόπι και προέστη της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, της ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού στόν Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, και κατόπιν στον χείμαρο της πόλεως στην κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

07/01/2012