IIF: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Διευκρινίσεις έδωσε το IIF για την αναχώρηση του επικεφαλής του Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα, επισημαίνοντας ότι ήταν προγραμματισμένη και όχι αιφνιδιαστική.

Το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι οι συζητήσεις για την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων με στόχο την απομείωση της αξίας του ελληνικού χρέους συνεχίζονται και ότι η αναχώρηση του Τσαρλς Νταλάρα, προέδρου του IIF, από την Αθήνα ήταν προγραμματισμένη και όχι αιφνιδιαστική.

Ο Νταλάρα και ο συνάδελφός του Ζαν Λεμιέρ, ειδικός σύμβουλος του προέδρου της τράπεζας BNP Paribas, αναχώρησαν σήμερα από την Αθήνα καθώς είχαν «ανειλημμένες προσωπικές υποχρεώσεις», όπως δήλωσε σήμερα σε διεθνή πρακτορεία ο εκπρόσωπος του IIF Φρανκ Βόγκλ, διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα που ήθελαν τους δύο άνδρες να αναχωρούν αιφνιδιαστικά και τις συνομιλίες να σταματούν.

Παρά την αναχώρηση του Νταλάρα και του Λεμιέρ ο Βογκλ υπογράμμισε ότι «οι συζητήσεις συνεχίζονται», καθώς «μία ομάδα ειδικών που εκπροσωπεί την διευθύνουσα επιτροπή παραμένει στην Αθήνα και θα συνεχίσει να εργάζεται με κυβερνητικούς αξιωματούχους για πολλά θέματα του PSI»

Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί ότι ο Τσαρλς Νταλάρα αναχώρησε με προορισμό το Παρίσι, για νέες διαβουλεύσεις στο Παρίσι με τους κατόχους ελληνικών ομολόγων

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι θα υπάρξουν τηλεφωνικές επαφές του κ. Νταλάρα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ενόψει και του κρίσιμου Eurogroup την προσεχή Δευτέρα.

Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις
Σημειώνεται ότι τις πρώτες πρωϊνές ώρες του Σαββάτου και ύστερα από νέα, πεντάωρη διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου με τον εκπρόσωπο των ιδιωτών πιστωτών, Charles Dallara, η οποία ξεκίνησε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 8 το απόγευμα της Παρασκευής, το IIF εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι η συμφωνία για την ανταλλαγή ομολόγων με στόχο την απομείωση της αξίας του ελληνικού χρέους πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της και καλεί όλες τις πλευρές να δράσουν “αποφασιστικά” προκειμένου να οριστικοποιηθεί.

«Τα στοιχεία μιας χωρίς προηγούμενο εθελοντικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην απομείωση του χρέους αρχίζουν να συγκροτούνται», αναφέρει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, προσθέτοντας ότι η συμφωνία θα συμβάλει στην «οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην παγκόσμια οικονομία».

Οι συνομιλίες της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους του IIF, όπως πληροφόρησε ο κ. Βενιζέλος τους δημοσιογράφους κατά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμoυ, θα συνεχιστούν και σήμερα.

H ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ CHARLES DALLARA & JEAN LEMIERE
«Συνεχίστηκαν οι συζητήσεις στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Τα στοιχεία μίας άνευ προηγουμένου εθελοντικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI) μπαίνουν σε τάξη. Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε αποφασιστικά και να επωφεληθούμε της ευκαιρίας ώστε να οριστικοποιήσουμε αυτήν την ιστορική συμφωνία συνεισφέροντας στην οικονομική στραθερότητα της Ελλάδας,της ευρωζώνης και της παγκόσμιας οικονομίας».