UPD. Πριν από λίγο, υπήρξε ανακοίνωση από τον Frank Vogl, η οποία διανεμήθηκε εσωτερικά στους διαπιστευμένους συντάκτες που παρακολουθούν το ρεπορτάζ για το IIF, και όπως προκύπτει από την ολιγόλογη αλλά ενδεικτικά σαφέστατη δήλωση, ως προς στην συμφωνία PSI, αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες. και πάντως δεν είναι θέμα ωρών, όπως μετέδιδαν αρκετά ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ. Η ανακοίνωση αυτή σύμφωνα με πληροφορίες μας αποτελεί έμμεση απάντηση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο διαρρέει σε ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ τα περί κλεισίματος της συμφωνίας ότι “είναι θέμα ωρών”, αδειάζοντας εμμέσως πλην σαφώς και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παντελή Καψή, ο οποίος σήμερα νωρίς το πρωί αναφερόμενος στο θέμα της συμφωνίας έκανε λόγο ότι είναι θέμα είναι “ωρών”. Παράλληλα, όπως διαφαίνεται από την επισύναψη της συγκεκριμένης δήλωσης επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ που αναρτήθηκε πριν από λίγες ώρες.

From Frank Vogl, spokesman for the Co-Chairmen of the Steering Committee. I would like to respond to the various news reports today on major new developments.

Constructive discussions continue on the voluntary debt exchange as other matters move forward. We hope that the various elements of the Greek package will come together in the days ahead. Please do note the statement that was issued on January 28, 2012 (below).

Thank you.

Statement on Behalf of the Co-Chairmen

January 28, 2012 — Mr. Charles Dallara and Mr. Jean Lemierre, Steering Committee Co-Chairmen of the Private Creditor-Investor Committee for Greece, stated: “We continued discussions today with Greek Prime Minister Lucas Papademos and Deputy Prime Minister and Finance Minister Evangelos Venizelos over the elements of a voluntary debt exchange. Further progress was made, building on the understandings reached yesterday on the key legal and technical issues. We are close to the finalization of a voluntary PSI within the framework expressed publicly earlier this week by Luxembourg Prime Minister Jean-Claude Juncker in his capacity as Chairman of the Eurogroup. We expect to conclude next week as discussions on other issues move forward.”

New York.  «Η συμφωνία με την Ελλάδα δεν μπορεί να κλείσει νωρίτερα από αυτό το σαββατοκύριακο εφόσον ξεπεραστούν πρώτα όλες οι δυσκολίες σε τεχνικά και νομικά ζητήματα που εξετάζονται από την κοινή επιτροπή, μεταξύ Ελλάδος και IIF και της ΕΕ, που επεξεργάζεται το  τελικό κείμενο της γραπτής συμφωνίας.  Το κείμενο της συμφωνίας που ετοιμάζεται έχει ακόμα πολύ δουλειά για να κλείσει σε μερικές ώρες. Μακάρι να είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο αυτό επιθυμούμε και εμείς. Η συμφωνία θα κλείσει αυτό το Σαββατοκύριακο και εφόσον είμαστε έτοιμοι. Κάθε άλλη πληροφορία που βλέπει το φως της δημοσιότητας δεν ευσταθεί» αυτά μας τόνιζε με έμφαση πηγή μας στο IIF από το Παρίσι με την οποία συνομιλήσαμε προκειμένου να επιβεβαιώσουμε και να διασταυρώσουμε όσα τις τελευτές ώρες στην Αθήνα βλέπουν  το φως της δημοσιότητας και μάλιστα με καταιγιστική ροή πληροφόρησης  αλλά και μέσω  διαρροών.

 Πληροφορίες και διαρροές  που φαίνεται να έχουν  ενοχλήσει  αρκετούς αξιωματούχους στο IIF  για αυτό άλλη εξίσου σημαντική πηγή στην Ουάσιγκτον που επεξεργάζεται αυτές τις ώρες τις τελικές διατυπώσεις στο κείμενο της συμφωνίας  με τον Charles Dallara,  ο οποίος  βρίσκεται στις ΗΠΑ και είναι σε συνεχή επαφή με τους ιδιώτες πιστωτές που αντιπροσωπεύει η επιτροπή  που συμπροεδρεύει μαζί με τον Ζαν Λεμιέρ  και αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Ο κ. Charles Dallara αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα για την τελική πράξη της συμφωνίας  κατ αρχήν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο με τον οποίο εξακολουθεί να είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας καθώς και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο κύριος Charles Dallara  θα παραμείνει στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες μας μέχρι την ολοκλήρωση της τελικής πράξης για την   συμφωνία του PSI με την Ελλάδα   και αμέσως μετά  την ανακοίνωση της από τον Έλληνα πρωθυπουργό και το αντίστοιχο οικονομικό επιτελείο, αν και εφόσον την τελευταία στιγμή δεν αλλάξει κάτι, θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον μέσω Παρισίων για την σύνταξη πια των λεπτομερειών, αυτά που λέμε ψιλά γράμματα, στο τελικό κείμενο της συμφωνίας.  

Η καθυστέρηση, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οφείλεται στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε που έχουν παραλάβει το προσχέδιο της συμφωνίας και το οποίο αναμένεται να επιστραφεί σε  Αθήνα και Ουάσιγκτον(στo IIF)   με τις παρατηρήσεις των ευρωπαίων οικονομικών τεχνοκρατών τις προσεχείς ώρες , για τις τελικές οριστικές  διατυπώσεις   του κειμένου της συμφωνίας το οποίο τελικά θα υπάγεται στο αγγλικό δίκαιο σε ότι αφορά τους διεθνείς πιστωτές και δανειστές  της χώρας.