Μια προσπάθεια, με γνώμονα τον εθελοντισμό και την προσφορά στον συνάνθρωπο, ως πεδίο ανταλλαγής γνώσεων και απόψεων, ξεκίνησε με πρωτοβουλία ενός από τους πολλούς συνεργάτες μας στην Ελλάδα, του Νίκου Σαφαρή. Μια προσπάθεια που δείχνει από τα πρώτα της βήματα να αγκαλιάζεται και να συσπειρώνει την στήριξη και άλλων εθελοντών, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των πολιτών, κυρίως όμως αποδεικνύοντας στην πράξη ότι όσες δυσκολίες και αν υπάρχουν, η δύναμη της θέλησης -και δη της θέλησης για προσφορά- υπερπηδά τα εμπόδια και σταδιακά οι καρποί διαφαίνονται στην καθημερινότητα μας. Ανατρέποντας τα στεγανά του τύπου “τι μπορείς να κάνεις σε μια απλή επαρχιακή πόλη που δεν έχεις ευκαιρίες, δεν έχεις δυνατότητες” και άλλα παρεμφερή, στην Αμαλιάδα, μια επαρχιακή πόλη της Δυτικής Πελοποννήσου, ο Νικόλας Σαφαρής, καταφέρνει να κάνει πολλά, καθημερινά με μικρά αλλά σταθερά βήματα, προσφέροντας αυτό που μπορεί. Τον αέρα του νεαρού την ηλικίας, την αισιοδοξία, τον αυθορμητισμό, την διάθεση για προσφορά, την δύναμη της θέλησης. Κατάφερε να συγκεντρώσει δίπλα του νέους ανθρώπους, με την ίδια θέρμη και την ίδια δίψα να προσφέρουν, την Γωγώ, τη Γιάννα, την Άντα.

Η Φιλοτεχνική κατάφερε να συγκεντρώσει το ενδοαφέρον και η ανταπόκριση των πολιτών να είναι μεγάλη. Από εμάς, δεν θα πούμε απλά καλή επιτυχία. Αυτή είναι δεδομένη. Θα πούμε να υπάρξουν και άλλες τέτοιες προσπάθειες που έχουν ουσία και στοχεύουν στην προσφορά στον συνάνθρωπο. Προσπάθειες γίνονται πολλές, ωστόσο το μικρόβιο του “εγώ” δεν τις αφήνει ούτε να προχωρήσουν, ούτε να φτάσουν στον στόχο τους…! Και ο νοών, νοείτω…
Δείτε το ρεπορτάζ του καλού συνάδελφου Γιώργου Μαρινόπουλου στην Πρωινή Γραμμή της ΕΡΤ

Εθελοντες Καθηγητές παραδίδουν δωρεάν μαθήματα σε ενηλίκους

{youtube width=”640″ height=”510″}HwQz4xQlEOI[/youtube]

 

Μπράβο παιδιά…!   

Δ.Σ.

Του Νίκου Σαφαρή

Γενική Εκπαίδευση για ενήλικες

Ξεκινά τον Φεβρουάριο 2012 με σκοπό να διαδώσει διαφορετικά ήδη εκπαίδευσης: πολιτιστικά, τεχνικά και καλλιτεχνικά, σε ενήλικες που επιθυμούν να αναπτύξουν την κατάρτισή τους και την γενική τους παιδεία, προκειμένου να τους βοηθήσει στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη και σε ένα σύνολο αμοιβαίου σεβασμού.

Η Φιλοτεχνική είναι ένας τόπος ανταλλαγής, ανταλλαγής απόψεων και αλληλεγγύης. Σκοπός μας είναι η μετάδοση γνώσης σε όλους. Η ανοχή και ο σεβασμός στον συνάνθρωπό μας είναι η βάση αξιών όχι μόνο των καθηγητών μας αλλά και των μαθητών.

Χάρη στην αφιέρωση και στον εθελοντισμό των καθηγητών μας, προσφέρουμε μαθήματα σε ποικίλους τομείς με ένα εξαιρετικά χαμηλό κόστος.

Τα έξοδα λειτουργίας καλύπτονται μόνο από τις εγγραφές.

Η Φιλοτεχνική Αμαλιάδας ψάχνει πάντα νέους καθηγητές. Σήμερα, υπάρχουν ήδη πάνω από 15 εθελοντές καθηγητές, που προέρχονται από τον χώρο της εθνικής παιδείας, πανεπιστημιακοί, στελέχη επιχειρήσεων ή από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ή ακόμη πρόσωπα ικανά που επιθυμούν να μοιραστούν τις γνώσεις τους και τις εμπειρίες τους.

Καθένας από τους εθελοντές καθηγητές μας, όλοι μέλη της Φιλοτεχνικής, είναι ευαισθητοποιημένος στις αξίες της αλληλοβοήθειας και του «μοιράζεσθαι». Αυτές οι δυο αξίες είναι το κίνητρο για την εκκίνηση ανταλλαγής, αυτές δημιουργούν τον ενθουσιασμό και την επιθυμία να μοιράζεται η γνώση τους. Από την πλευρά του καθηγητή αφορά μια εθελοντική κίνηση, προσωπική, μια καθαρή και απλή δωρεά και από την πλευρά του μαθητή, μια επιθυμία ανάπτυξης της σκέψης, να αναπτύξει τις γνώσεις του και να αναπτύξει το κριτικό πνεύμα.

Όπως σε κάθε είδους διδασκαλίας, αλλά κυρίως σε αυτή που απευθύνεται στους ενήλικες, η άμιλλα είναι δυνατή και ο εμπλουτισμός υπάρχει και στις δυο πλευρές, από τους καθηγητές στους μαθητές και αντίστροφα. Αυτό εξηγεί τον ενθουσιασμό του καθηγητή και την επιθυμία του να συνεχίσει τη διδασκαλία του μετά από μια πρώτη εμπειρία.

Η Οργάνωση πρέπει να απαντά στις πολύ διαφορετικές απαιτήσεις των ενδιαφερόμενων μαθητών να ακολουθούν και να καταλαβαίνουν την εξέλιξη του κόσμου και να προσαρμόζονται σε αυτόν. Οφείλει επίσης να απαντά όσο γίνεται καλύτερα στην αυξανόμενη πολλαπλότητα των αναγκών γενικής κουλτούρας.

Κοινό: φοιτητές, συνταξιούχοι, άτομα που αναζητούν εργασία, ενήλικες που ψάχνουν για πρόσθετη εκπαίδευση, ενεργοί πολίτες που επιθυμούν να αναπτύξουν το επίπεδο των γενικών τους γνώσεων.

Για το 2012, αρχίζουμε τα μαθήματα την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου οπότε τα δίδακτρα ανέρχονται στα 20 ευρώ εξάμηνο και μπορείτε με αυτό το ποσό να επιλέξετε μέχρι και 4 ενότητες. Στην τιμή αυτή συμπεριλαμβάνονται και τα έξοδα του ντοσιέ που σας παρέχεται από την Οργάνωση.

Η σελίδα της Οργάνωσης στο facebook και οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις (e mail) είναι μέσα επικοινωνίας με τους καθηγητές και μαθητές μας. Σας καλούμε να τα συμβουλεύεστε πολύ συχνά για να βρίσκετε πληροφορίες καθ’ όλη  τη διάρκεια του έτους για τα μαθήματα που ακολουθείτε ή γι’ αυτά που θα θέλατε να ακολουθήσετε και φυσικά για τις εκδηλώσεις της Οργάνωσης.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής περιόδου θα υπάρξουν διαλέξεις στις οποίες σας προσκαλούμε να συμμετέχετε. Θα πραγματοποιούνται στο κτήριο της Παπαχριστοπουλείου Βιβλιοθήκης, Πλατεία Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα όπου και εδρεύει η Οργάνωση. Οι διαλέξεις είναι δωρεάν και ανοιχτές σε όλους, μπορείτε να έρχεστε με τους φίλους σας.

Η διαρκή μας ανησυχία είναι η εξασφάλιση ότι καθένας μπορεί να ικανοποιήσει την επιθυμία του  να μαθαίνει καθ’ όλη  τη διάρκεια της ζωής του και  η αναζήτηση της προσωπικής του εξέλιξης.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΛΙΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Ελληνικά

·         Η Νεοελληνική γλώσσα και η χρήση της στην καθημερινότητα

Στόχοι:

 

1)Η χρήση της γλώσσας(σύνταξη, λεξιλόγιο, δομή, εκφραστικά μέσα ,κτλ) για την σύνταξη ενός βιογραφικού σημειώματος, μιας συστατικής επιστολής, επιστολή διαμαρτυρίας/επαίνου κ.τ.λ.
2)Η οργάνωση του λόγου γραπτού και προφορικού.

 

3)Κατανόηση του ρόλου της αντίθεσης στη συνοχή ενός κειμένου (με στόχο την καλύτερη κατανόηση αλλά και την καλύτερη παραγωγή λόγου)

4)Αρθογραφία, Δοκίμιο.

5)Ο ρόλος του λεξιλογίου(Ετυμολογία-ιστορική ή ορθογραφία).

6)Ενασχόληση με διάφορα κειμενικά είδη.

7)Η αρετή της σαφήνειας και πώς την κατακτώ

 

Εκπαιδεύτρια: Μαρία Τσάμη

Τετάρτη, 17:00-19:00

·        Εργαστήρι Γραφής

Αρχικά περιορίζεται σε διαλέξεις

 

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

·         Μαθηματικά

Νιώθω άνετα με τα μαθηματικά και τα γνωρίζω από τη βάση τους.

 

Εκπαιδευτές: Ειρήνη Νικολοπούλου, Ανδρέας Αλεξόπουλος

Τρίτη, 12:30-13:30

·         Στατιστικές Έρευνες

Στόχος: Μετά το πέρας των διαλέξεων, όσοι έχουν ολοκληρώσει την παρακολούθηση θα είναι σε θέση να κατανοήσουν μια στατιστική έρευνα όσον αφορά τη μεθοδολογία, την τεχνική, τα προσδοκώμενα αποτελέσματα της έρευνας καθώς και την ερμηνεία αυτών.

Επιπλέον, να μπορούν να διακρίνουν την αξιοπιστία των στατιστικών ερευνών και να κάνουν ορθή χρήση των συμπερασμάτων των ερευνών σε προβλήματα της καθημερινότητας.

Σκοπός: Κατανόηση του τρόπου διενέργειας των στατιστικών ερευνών. Ποιος ο σκοπός μιας έρευνας. Κατασκευή ερωτηματολογίου. Τρόπος δειγματοληψίας. Κατασκευή στατιστικών πινάκων και διαγραμμάτων. Ερμηνεία των αποτελεσμάτων.

Εκπαιδευτές: Ειρήνη Νικολοπούλου, Ανδρέας Αλεξόπουλος

Τρίτη, 12:30-13:30

·         Χρήση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή (Η/Υ)

Περιεχόμενο: Βασικές γνώσεις χρήσης υπολογιστών (Χρήση windows, επεξεργασία κειμένου, βασικές γνώσεις excel, χρήση διαδικτύου)

Μέγιστος αριθμός ατόμων: 5-8

Υλικά – μέσα: Για την παρακολούθηση του προγράμματος, είναι απαραίτητο κάθε εκπαιδευόμενος να έχει μαζί του, έναν φορητό υπολογιστή

Εκπαιδεύτρια: Γεωργία Βασιλοπούλου

Τετάρτη, 11:30-13:00

·         Τεχνολογία  Τροφίμων -Διατροφής . Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων

Στόχος είναι η ενημέρωση  και η  γνώση σε θέματα επεξεργασίας  φυτικών-ζωικών προϊόντων- μεταλλαγμένα  καθώς  επίσης και οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων

Εκπαιδευτής: Νίκος Κατσαμπέρης

Τρίτη, 18:00-19:00

·        Βιολογία

Αρχικά περιορίζεται σε διαλέξεις

·        Οικολογία

Αρχικά περιορίζεται σε διαλέξεις

·        Περιβάλλον

Αρχικά περιορίζεται σε διαλέξεις

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (ΓΕΝΙΚΑ)

·         Κοινωνία – Πολιτισμός & Κουλτούρα: το ανθρωπολογικό & ιστορικό παράδειγμα της Αμαλιάδας

Τι ορίζεται ως Πολιτισμός? Ως ένα σύνολο από στάσεις, συμπεριφορές, αξίες, πρακτικές, τεχνολογικά επιτεύγματα και κώδικες ( γλωσσικούς και εξωγλωσσικούς)…Κάθε κοινωνία λοιπόν έχει τον δικό της Πολιτισμό και τη δική της κουλτούρα και δεν υπάρχει καμία κοινωνία χωρίς αυτά και τον δημιουργεί με βάση τα γεωγραφικά, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά, λαογραφικά και ιστορικά δεδομένα της αλλά και με βάση τις επιρροές που έχει δεχτεί!

Στόχος:

·         Να κατανοήσουν οι εκπαιδευόμενοι τις έννοιες κοινωνία. Πολιτισμός, κουλτούρα.

·         Μέσω τις επιτόπιας έρευνας στην πόλη της Αμαλιάδας να χρησιμοποιήσουν στοιχεία ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν τη λειτουργία της κοινωνίας γενικά. (Μια φορά το μήνα θα οργανώνεται επίσκεψη σε μέρη της πόλης για επι τόπου μελέτη των θεμάτων που θα συζητούμε στη θεωρία).

·         Να μάθουν ιστορικά στοιχεία επάνω στην πόλη.

·         Εθνογραφικά παραδείγματα: προβολές ταινιών ή ντοκιμαντέρ από τον Ελλαδικό χώρο εθνογραφικού και λαογραφικού περιεχομένου

Εκπαιδεύτρια: Κατερίνα Νικολούλη

Τετάρτη, 19:00-20:30

·         Λογοτεχνία: Έλληνες και Ξένοι Λογοτέχνες

 

Βασικοί Στόχοι: Η επαφή των εκπαιδευομένων με μεγάλες μορφές της σύγχρονης λογοτεχνίας, η ανάπτυξη της ικανότητας κατανόησης, ανάλυσης, αποκωδικοποίησης και ερμηνείας λογοτεχνικών κειμένων και η τοποθέτηση των λογοτεχνικών κειμένων σε συγκεκριμένο ιστορικό, πολιτικό και πολιτιστικό πλαίσιο

Προϋποθέσεις Συμμετοχής: Ενήλικες ανεξαρτήτως εκπαιδευτικού επιπέδου.

 

Εκπαιδεύτρια: Θεώνη Χριστοπούλου

Τρίτη, 12:00-13:30

·         Εισαγωγή στη Λογοτεχνία, Πολιτισμό, και Ιδεολογία Αγγλόφωνων Λαών

Στόχος: Ανάγνωση και ανάλυση λογοτεχνικών κειμένων (μυθιστορήματα, ποίηση, θεατρικά) αγγλόφωνων λαών μέσα στο πλαίσιο των κοινωνικό-ιστορικών συνθηκών και του πολιτισμού της εποχής που συνεγράφησαν τα προς εξέταση έργα.

Σημ.: Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να αναφέρουν κατά την εγγραφή τους το επίπεδο γνώσης της Αγγλικής Γλώσσας, καθώς, αν είναι εφικτό, τα μαθήματα θα διεξάγονται στα Αγγλικά.

Εκπαιδεύτρια: Αδαμαντία Ζαφειροπούλου

Σάββατο, 16:30-18:00

·         Σύγχρονο ελληνικό νόμισμα και γραμματόσημο

H ιστορία του νομίσματος από την δημιουργία του. Η αξία και οι υποδιαιρέσεις του σε Αρχαία Ελλάδα, Ρώμη, Βυζάντιο (μνες, στατήρες, δραχμές, τετράδραχμα κ.α.).

Tα ελληνικά νομίσματα ανά κοπές: Καποδίστριας, Γεώργιος Α’, Κωνσταντίνος Α’ – Γεώργιος Β’ – Α’- Ελληνική Δημοκρατία, Παύλος – Κωνσταντίνος Β’, Μεταπολίτευση – μέχρι το Ευρώ.

Αντίστοιχα και με το γραμματόσημο.

Εκπαιδευτής: Στάθης Πουλιάσης

Σάββατο, 18:00-19:30

·         Εθελοντισμός & Προσφορά

Σκοπός η ανταλλαγή ρούχων, προϊόντων-τροφίμων μακράς διάρκειας. Θα λειτουργεί στο ισόγειο της έδρας μας και χρειαζόμαστε εθελοντές προκειμένου να λειτουργεί κάποιες ώρες την ημέρα.

Δεχόμαστε ρούχα, αξεσουάρ, τρόφιμα μακράς διάρκειας κλπ. Παρακαλείστε τα ρούχα και οτιδήποτε άλλο αντίστοιχο να φτάνουν στο χώρο μας πλυμένα.

·         Σχολή Γονέων (Ψυχολογίας – Παιδαγωγικής)

 

Εκπαιδεύτρια: Εύη Πάλλα-Χρονοπούλου

Τετάρτη, 19:00-20:00

·         Μήτσος Αλεξανδρόπουλος”

Εκπαιδεύτρια: Ελένη Σκάβδη

Δευτέρα, 19:00-21:00

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

 

Διδακτική ξένων γλωσσών

·         Ελληνικά ως ξένη γλώσσα

Στόχος: μαθαίνω ελληνικά, γραπτό και προφορικό λόγο, γραμματική, λεξιλόγιο..

Εκπαιδεύτρια: Μαρία Τσάμη

Δευτέρα, 17:00-19:00

·         Αγγλικά

 

Στόχος: Το παρόν μάθημα στοχεύει στον εμπλουτισμό των γνώσεων της Αγγλικής γλώσσας των ενδιαφερομένων, μέσα από ανάγνωση κειμένων, διδασκαλία βασικού λεξιλογίου, γραμματικών φαινομένων, και επικοινωνιακών δομών.

Προϋπόθεση: Οι συμμετέχοντες στο παρελθόν να έχουν εκτεθεί στοιχειωδώς στην Αγγλική γλώσσα.

 

Εκπαιδεύτρια: Αδαμαντία Ζαφειροπούλου

Πέμπτη: 12:00-13:30

·         Γαλλικά

Στόχος η απόκτηση γνώσεων, χρήση ορθογραφίας, εγκλίσεις, λεξιλόγιο, γραμματική. Εργαλεία της Γαλλικής γλώσσας για καλύτερη έκφραση στα γραπτά και στα προφορικά.

Προϋπόθεση: Αρχάριοι

Εκπαιδευτής: Νίκος Σαφαρής

Δευτέρα, 12:30-14:00

·         Τουρκικά

Στόχος του προγράμματος είναι μια πρώτη επαφή με την τουρκική γλώσσα και απόκτηση πρώτων βασικών γνώσεων επιπέδου Α1. Βασικές γνώσεις τουρκικής γλώσσας (αλφάβητο, αριθμοί..), λεξιλόγιο, ασκήσεις γραμματικής

Εκπαιδεύτρια: Έλιφ Καγιά-Καψή

Δευτέρα, 17:00-19:00 

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΕΧΝΗΣ 

·         Κιθάρα

Στόχος: Διδασκαλία της θεωρίας της Μουσικής και πρακτική εφαρμογή στο όργανο της λαϊκής κιθάρας (κιθάρα με πένα)

Προϋπόθεση: κανένα προαπαιτούμενο γνωστικό επίπεδο, τμήμα αρχάριων

Εκπαιδεύτρια: Σοφία Ασλανίδου

Πέμπτη, 12:30-13:30

 

·         Ζωγραφική-Εικονογράφηση

Η γραφιστική μέρος της καθημερινότητας

 

Στόχος:

·         Ασκήσεις ζωγραφικής και εικονογράφησης, μέσα στα πλαίσια και τους κανόνες της γραφιστικής.

·         Επιλογή-οργάνωση-δημιουργία εικόνας

·         Εφαρμογές σε αντικείμενα της καθημερινότητας

Λόγω της φύσης του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες, θα χρειαστεί να υπολογίσουν ένα έξτρα μηνιαίο έξοδο για υλικά από πέντε (5) ευρώ έως δέκα (10) ευρώ.

Εκπαιδεύτρια: Άννη Μαρκαντωνάτου

Τετάρτη, 17:00-18:00

·         Καλλιτεχνικό εργαστήρι

Εισαγωγή στην τεχνική της Decoupage (θεωρητική και πρακτική), επεξεργασία μετάλλου, χειροποίητες κατασκευές (λαμπάδα, διακοσμητικά αντικείμενα, στεφάνι)

Προϋπόθεση: Λόγω της φύσης του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες, θα χρειαστεί να υπολογίσουν ένα έξτρα μηνιαίο έξοδο για υλικά, το οποίο δεν θα ξεπερνά τα πέντε (5) ευρώ.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 12 άτομα.

Εκπαιδεύτρια: Ιωάννα Ανδρουτσοπούλου

Κάθε δεύτερη Τετάρτη, 16:00-17:00