Αγαπητε Πρωθυπουργέ Βλαντίμιρ Πούτιν και Πρόεδρε Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ένας ταξιδιώτης στο Κάιρο και τη Μόσχα σάς στέλνει αυτό το σημείωμα με τον τίτλο «Η Ρωσία και η Αραβική Ανοιξη».

Ισως πιστεύετε ότι η κατάσταση στην Αίγυπτο δεν έχει τίποτα κοινό με την κατάσταση στη Ρωσία. Ξανασκεφτείτε το. Ναι, αυτές οι δύο χώρες έχουν απόλυτα διαφορετικές ιστορίες. Εχοντας επισκεφθεί τις τελευταίες εβδομάδες και τις δύο, μπορώ να σας διαβεβαιώσουν ότι έχουν ένα σημαντικό χαρακτηριστικό κοινό: οι πολιτικές εκρήξεις και στις δύο χώρες δεν άρχισαν από μια συγκεκριμένη ιδεολογία αλλά από τα πιο ανθρώπινα αισθήματα, την αναζήτηση αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης.

Η ταπείνωση είναι η πιο υποτιμημένη δύναμη στην πολιτική. Οι άνθρωποι θα αφομοιώσουν τις δυσκολίες, την πείνα και τον πόνο. Θα είναι ευγνώμονες για δουλειές, αυτοκίνητα και παροχές. Αν όμως τους εξαναγκάσεις να ζουν επ’ άπειρον σε μια κοινωνία διαφθοράς, την οποία είναι υποχρεωμένοι να βλέπουν κάθε μέρα ή αν τους κάνεις να νιώσουν σαν πρόβατα που περνάνε από κάποιον ηγέτη στον γιο του ή από τον έναν πολιτικό στον άλλο, τελικά θα εκραγούν.

Αυτά προκάλεσαν τις εξεγέρσεις στο Κάιρο και τη Μόσχα. Και αυτά δεν περνάνε εύκολα, γι’ αυτό ακριβώς έχετε μεγαλύτερο πρόβλημα από ό,τι νομίζετε.

Τα βίντεο που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, φτιαγμένα από ρώσους πολίτες έχουν πολύ ενδιαφέρον. Μου αρέσει ιδιαίτερα εκείνο που γύρισαν δύο ρώσοι αλεξιπτωτιστές, με τον τίτλο «Οι βετεράνοι της αεροπορίας εναντίον του Πούτιν». Το τραγούδι τους λέει: «Δεν είσαι διαφορετικές από μένα/ είσαι άνθρωπος και όχι Θεός./ Δεν θα σε αφήσουμε να συνεχίσεις να λες ψέματα./ Δεν θα σε αφήσουμε να συνεχίσεις να κλέβεις. / Είμαστε τα στρατεύματα που υπερασπίζονται την πατρίδα». Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο ακτιβιστής μπλόγκερ που συνέβαλε στη διοργάνωση των διαδηλώσεων μου είπε ότι τίποτα δεν θυμώνει τους Μοσχοβίτες περισσότερο από την καθημερινή εμπειρία, εκείνοι να κάθονται στα αυτοκίνητά τους μέσα στο μποτιλιάρισμα, ενώ δίπλα τους περνούν αυτοκίνητα με αναμμένο φάρο που μεταφέρουν κάποιον κολλητό του Πούτιν.

Οι διαδηλώσεις εναντίον σας δεν έγιναν από ανέργους αλλά, όπως δείχνει έρευνα του Κέντρου Στρατηγικής Ερευνας, από το «εξειδικευμένο επαγγελματικά κομμάτι του ρωσικού πληθυσμού» που έχει φθάσει να νιώθει ότι «η ρωσική κοινωνία είναι ένας αυτοκινητόδρομος δύο λωρίδων, όπου τη μια λωρίδα κατέχουν οι προνομιούχοι που βρίσκονται πέριξ της εξουσίας με τους δικούς τους νόμους ή την πλήρη έλλειψη νόμων, ενώ στην άλλη λωρίδα κινείται ο υπόλοιπος πληθυσμός».

Από το 2009 η έρευνα δείχνει πως αυτή «η νέα μεσαία τάξη που διαθέτει πλέον αυτοσεβασμό και χρήματα είναι έτοιμη να διεκδικήσει ίσα δικαιώματα με όλους τους άλλους». Μια φράση εμφανίστηκε ξαφνικά παντού στη Ρωσία: «Δεν είμαστε πρόβατα. Τα όσα ζητάμε είναι θέμα αξιοπρέπειας».

Ενα είναι σίγουρο, κύριοι: η πολιτική, επιτέλους, επιστρέφει στη Ρωσία.