Του Χάρη Παυλίδη, ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

Αύριο θα ξέρουμε αν η ζωή έχει παραπάνω από δύο πόρτες-κατά το άσμα- ή θα… φάμε πόρτα. Είναι ξεκάθαρο ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα κάτσουν αύριο με τον πρωθυπουργό να διαχειρισθούν τη κρίση. Γιατί καλό είναι να κατανοηθεί ότι η αυριανή κρίσιμη συνάντηση δεν είναι τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από μια διαχείριση κρίσης.

Τα ψέμματα προφανώς τελειώνουν και οι αρχηγοί καλούνται να επιλέξουν το χειρότερο από την καταστροφή. Συνεπώς αύριο ή θα συμφωνήσουν στα επώδυνα μέτρα, ή θα συναποφασίσουν ότι πρέπει να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξει βελτίωση σε κάποια από αυτά, ή ο Λουκάς Παπαδήμος θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα παραιτηθεί.

Άλλη λύση δεν υπάρχει κι αυτό πλέον το γνωρίζουν όλοι. Αυτό που ενδεχομένως δεν γνωρίζουν είναι ότι μια πιθανή παραίτηση του πρωθυπουργού, θα βαρύνει το ήδη βεβαρημένο κλίμα σε βάρος της χώρας μας. Διότι ουδείς εγγυάται ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά από εκλογές, δεν θα βρεθεί απέναντι στο ίδιο-ίσως και χειρότερο- «πακέτο» μέτρων.

Συνεπώς καμία από τις τρεις «πόρτες» δεν οδηγεί στον «παράδεισο», όπως ίσως πιστεύουν όσοι υπεραμύνονται της μιας ή της άλλης λύσης. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που αύριο οι πολιτικοί αρχηγοί, δεν καλούνται να αποφασίσουν την καλύτερη, αλλά αυτή που θα είναι λιγότερο καταστροφική για την Ελλάδα. Πράγματι κανείς δεν θα ήθελε να είναι στη θέση τους. Μόνο που μέσα από τέτοιες εθνικές κρίσεις αναδεικνύονται οι μεγάλοι ηγέτες.