Διαφωνία αρχηγών για τις συντάξεις – Στο Μαξίμου η τρόικα για την τελική διαπραγμάτευση

Την «ευρύτατη συμφωνία» των αρχηγών σε όλα τα σημεία της διαπραγμάτευσης πλην ενός (τις συντάξεις) το οποίο χρήζει περαιτέρω επεξεργασίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος λίγο μετά την ολοκλήρωση της 8ωρης σύσκεψης – θρίλερ των πολιτικών αρχηγών. Στο Μαξίμου έφθασε ξανά η τρόικα για την τελική διαπραγμάτευση. 

Ακολούθησε πρωθυπουργική ανακοίνωση: «Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν και εξέτασαν σε βάθος το περιεχόμενο του νέου οικονομικού προγράμματος που συνοδεύει τη χρηματοοικονομική στήριξη της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Συμφώνησαν σε όλα τα σημεία του προγράμματος με εξαίρεση ένα το οποίο απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση με την τρόικα. Η συζήτηση αυτή θα γίνει αμέσως ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup».

Σε δεύτερη ανακοίνωση, με το ίδιο περιεχόμενο που διανεμήθηκε λίγο αργότερα στους δημοσιογράφους, προστέθηκε η φράση ότι “ο κ.Καρατζαφέρης εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις” ενώ η φράση «συμφώνησαν σε όλα» αντικαταστάθηκε από το «υπήρξε ευρύτατη συμφωνία σε όλα τα σημεία του προγράμματος».

Ετσι, οι πολιτικοί αρχηγοί εξουσιοδότησαν τον κ. Παπαδήμο να διαπραγματευθεί τα εναλλακτικά σενάρια για το επίμαχο θέμα, με την Τρόικα, οι εκπρόσωποι της οποίας κατέφθασαν γύρω στη 1.00 το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από την πλευρά του σε δηλώσεις του, από τα γραφεία της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς, επιβεβαίωνε τη διαφωνία γύρω από τις συντάξεις.

“Ξέρω ότι, για ορισμένους, είναι πρωτόγνωρο να διαπραγματεύονται. Και να διαπραγματεύονται σκληρά όταν πρέπει για τον απλό τον κόσμο. Η διαπραγμάτευση αυτή συνεχίζεται. Αυτό έκανα, αυτό θα κάνω. Υπάρχει ένα θέμα ακόμα. Έχει να κάνει με τις συντάξεις. Αυτές τις ώρες τις δύσκολες πρέπει να κοιτάμε τον απλό τον κόσμο, τον συνταξιούχο. Δεν έχω δικαίωμα να μην το κάνω, δεν έχω δικαίωμα να μην διαπραγματεύομαι σκληρά. Και ουδόλως με ενδιαφέρει, αν διάφοροι αυτή τη θέση την παρεξηγούν. Και προσπαθούν να τη δικαιολογήσουν διαφορετικά. Η θέση αυτή είναι θέση εθνική, είναι θέση συνείδησης και είναι θέση που πρέπει κανείς να έχει σε τέτοιες ώρες κρίσεως, μεγάλης κρίσεως, μεγάλου πόνου του κόσμου. Γι’ αυτό και οι συντάξεις έχουν αυτό το χαρακτηριστικό. Προσπαθούμε ο κόσμος να πονέσει λιγότερο. Τα πράγματα, όμως, είναι δύσκολα και γι’ αυτό το λόγο υπάρχει αυτή η διαπραγμάτευση. Θα τη συνεχίσω». 

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι εκκρεμεί η λήψη απόφασης για την εξεύρεση ενός ποσού 625 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 325 εκατ. ευρώ θα αφαιρεθούν από τις δαπάνες της ¶μυνας και ορισμένων άλλων υπουργείων ενώ για τα υπόλοιπα 300 εκατ. διαπραγματεύεται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός με την Τρόικα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε ακόμα ότι η εμμονή του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά να θέτει ένα ζήτημα το οποίο θα δούμε ότι πολύ γρήγορα θα δημιουργήσει ανυπέρβλητο αδιέξοδο στο επικουρικό ασφαλιστικό σύστημα άνοιξε τον δρόμο στην συζήτηση για ενδεχόμενη μείωση και των κύριων συντάξεων. Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου αντιτάχθηκε σε αυτό.

Τέλος ερωτηθείς από πού θα βρεθούν τα 300 εκατ. που λείπουν είπε ότι θα μπορούσε αυτή η ερώτηση να τεθεί στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

 

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΑΣ

Ο κ. Σαμαράς έθεσε θέμα για το ποσοστό μείωσης των επικουρικών συντάξεων (ζήτησε να υπάρξει πλαφόν στα 300 ευρώ) ενώ αντίστοιχες ενστάσεις διατύπωσε και ο κ. Καρατζαφέρης. Η στάση τους αυτή άνοιξε θέμα για όλες τις κύριες συντάξεις και σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γ. Παπανδρέου αρνήθηκε να συζητήσει από την αρχή μειώσεις στις κύριες συντάξεις οι οποίες ξεφεύγουν από κάποιες στοχευμένες περικοπές σε συντάξεις των ευγενών ταμείων.

 

 

Υστατες προσπάθειες διαπραγμάτευσης σε ανώτατο επίπεδο

Μέχρι τις 8:00 το βράδυ η σύσκεψη διεκόπη δύο με τρεις φορές προκειμένου ο Λουκάς Παπαδήμος να συνομιλήσει με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Ολι Ρεν και την Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς γίνεται μια ύστατη προσπάθεια διαπραγμάτευσης σε ανώτατο δυνατό επίπεδο, με σκοπό να υπάρξει απάλυνση κάποιων από τα μέτρα.

 

ΤΟ ΒΑΡΥ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 

Στον τομέα των συντάξεων η τρόικα ζητά:

·         15% μείωση όλων των επικουρικών συντάξεων από το πρώτο ευρώ

·         15% μείωση των κύριων συντάξεων σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζες

·         7% μείωση των κύριων συντάξεων στο ΝΑΤ (αναδρομικά από 1/1/2012)

·         Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 2%

·         Κατάργηση εισφορών για τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας & τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, οι οποίοι καταργούνται

·         Μείωση των εισφορών του ΙΚΑ κατά 3% (από 1/1/2013)

Ωστόσο εκφράζονται φόβοι οτι το ασφαλιστικό μπορεί να ξανανοίξει καθώς όπως προβλέπει το νέο μνημόνιο αν από τη μείωση των εισφορών προκύψει έλλειμμα στον προϋπολογισμό τότε ενδέχεται να γίνει νέα μείωση των συντάξεων.

Στο μνημόνιο προβλέπεται επίσης επανεξέταση των παροχών των ταμείων που έχουν περιοδικές και εφάπαξ καταβολές τον Ιούνιο με αποτέλεσμα να παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης.

 


Ως προς τα εργασιακά η τρόικα ζητάει:

 

·         Μείωση όλων των κατώτατων μισθών κατά 22% (586 ευρώ μικτά)

·         Μείωση κατά 32% του κατώτατου μισθού για τους νέους έως 25 ετών (527 ευρώ μικτά)

·         Πάγωμα του κατώτατου μισθού μέχρι το τέλος του 2015

·         Πάγωμα των ωριμάνσεων μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%

Η μετενέργεια ισχύει μόνο για τρεις μήνες και μετά τη λήξη της εάν δεν υπάρξει νέα θα λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού ο βασικός μισθός.

Το προσχέδιο συμφωνίας που έχουν στα χέρια τους οι πολιτικοί αρχηγοί περιέχει όπως φαίνεται και γκρίζες ζώνες καθώς προβλέπει την επανεξέταση του καθεστώτος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασιας τον Ιούλιο καθώς και το πλαίσιο των ελληνικών κατώτατων μισθών που θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με συγκρίσιμες χώρες. Όμως στο μνημόνιο δεν αναφέρεται ποιες είναι οι “συγκρίσμες χώρες” με παράγοντες της κυβέρνησης να αναφέρουν την Πορτογαλία και την Ισπανία χωρίς να αποκλείουν και ανατολικές χώρες όπως η Βουλγαρία”.

Για τις ΔΕΚΟ και το Δημόσιο η τρόικα απαιτεί:

·         ¶ρση της μονιμότητας

·         Κατάργηση του κανονισμού Εργασίας

·         Εφεδρεία 15.000 υπαλλήλων

·         Μείωση συμβασιούχων

·         Περιορισμό εισαγωγών στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.

·         Επανεξέταση όλων των ειδικών μισθολογίων τον Ιούνιο για την περικοπή περίπου 440 εκατ. ευρώ δηλαδή 0,2% του ΑΕΠ.

Τον Ιούνιο προβλέπονται νέα μέτρα με την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών αλλά και την κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων και των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

 Εθνος