Αισιοδοξία για την υπέρβαση του 75%. Αβεβαιότητα για το στόχο του 90%.

Αισιοδοξία επικρατεί στα ανώτατα κλιμάκια του Υπουργείου Οικονομικών για την πορεία της συμμετοχής στο PSI, την ώρα μάλιστα που ο χρόνος έχει αρχίσει να κυλά αντίστροφα για τη λήξη της περιόδου των προσφορών που ξεκίνησε την προηγούμενη Παρασκευή και λήγει αύριο. 

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συμμετοχές έχουν αρχίσει να αυξάνονται σημαντικά, ενώ το απόγευμα ξεπέρασαν το 58%. Μέχρι αύριο Πέμπτη 8 Μαρτίου και ώρα 22:00 ώρα Ελλάδας ή 21:00 κεντρικής Ευρώπης, οι επιτελείς του ΥΠΟΙΚ θεωρούν ότι το ποσοστό μπορεί να φτάσει το 80%. Ωστόσο, το ποσοστό βρίσκεται ακόμη μακριά από το στόχο του 90%.
«H Ελλάδα πλησίασε πιο κοντά σε μια πετυχημένη αναδιάρθρωση χρέους 206 δισ. ευρώ» αναφέρει η ιστοσελίδα των Financial Times. Τον ίδιο τίτλο χρησιμοποιεί το ιστολόγιο της βρετανικής εφημερίδας Guardian που παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από την ανταλλαγή των ομολόγων (PSI). 

Επισήμως, σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων (PSI) προσεγγίζει το 50%.

Οπως ανακοίνωσε 30 τράπεζες που μετέχουν σ΄αυτό και συγκεκριμένα οι Ageas, Allianz, Alpha Bank, AXA, Banque Postale, BBVA, BNP Paribas, CNP Assurances, Commerzbank, Credit Agricole, Credit Foncier, DekaBank, Deutsche Bank, Dexia,, Emporiki Bank of Greece, Eurobank EFG, Generali, Greylock Capital Management, Groupama, HSBC, ING, Intesa San Paolo, KBC, Marfin Popular Bank, Metlife, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, Unicredit, δεσμεύτηκαν να ανταλλάξουν ομόλογα αξίας 81 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο περίπου 39,3% του συνόλου των ομολόγων (206 δισ. ευρώ) που μπορούν να ανταλλαγούν σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος PSI. Αργότερα το IIF ανέβασε το ποσοστό στο 40,8% ήτοι 84 δισ. ευρώ καθώς προστέθηκαν δύο ακόμη συμμετοχές.  

Σύμφωνα με τον φάκελλο του ελληνικού swap, η συμμετοχή κάτω του 75% σημαίνει άμεση εκκίνηση των ρήτρων συλλογικής δράσης έτσι ώστε να αναγκαστούν αυτοί που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο PSI, να το κάνουν.

Η ενεργοποίηση των CACs θα οδηγήσει την ISDA στην ανακοίνωση πιστωτικού γεγονότος για την Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ενεργοποιήση της πληρωμής των ασφαλίστρων κινδύνου.

Αν και την περασμένη Πέμπτη η ISDA δήλωσε ότι το ελληνικό swap δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει σε αυτήν την απόφασή της μετά την λήξη της προθεσμίας του PSI, όταν δηλαδή θα ανακοινωθεί επίσημα και η τελική συμμετοχή. Οπως δείχνουν τα πράγματα, η εξέλιξη γύρω από το ελληνικό deal θα αποτελέσει αθέτηση της συμφωνίας, οπότε και θα πρέπει να ενεργοποιηθούν τα CDS.

Oι επιπτώσεις από την ενεργοποίηση των CACs


Αλυσιδωτές αντιδράσεις στην οικονομία και στην επενδυτική ψυχολογία θα προκαλέσει τυχόν ενεργοποίηση των CaCs από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων. Σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές σε ξένους οίκους στο Λονδίνο, τα μηνύματα από την συμμετοχή του PSI δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά. Ασφαλώς, υπάρχει η δέσμευση 12 ευρωπαϊκών τραπεζών, μαζί και των ελληνικών, αλλά δεν υπάρχει εικόνα ως προς το τι θα πράξουν οι αμερικάνοι, οι αμερικανικές τράπεζες και τα hedge funds. Δεν είναι τυχαίο ότι από τη στιγμή που ανακοινώθηκε από το IIF το ποιες τράπεζες θα συμμετάσχουν τα ευρωπαίκά χρηματιστήρια υποχώρησαν και έκλεισαν με απώλειες κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης.

Σύμφωνα με τους ίδιους αναμένεται από την ενεργοποίηση των CACs η πληρωμή των CDS, που μόνο στην Ευρώπη υπολογίζονται κοντά στα 4 δισ. ευρώ. Επίσης, τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι θα υπάρχει στις αγορές αναστάτωση για ένα διάστημα, τουλάχιστον δύο εβδομάδων. Θα υπάρξει αναμπουμπούλα, με δικαστικές εμπλοκές και αγωγές προς το ελληνικό Δημόσιο ζητώντας να πληρωθούν στο άρτιο. Σα να μην έφτανε αυτό, οι ίδιοι δεν αποκλείουν να υπάρξουν αγωγές προς το ελληνικό Δημόσιο κατηγορώντας το ότι από τη μία εντάσει στο PSI τους ιδιώτες ομολογιούχους, αλλά από την άλλη εξαιρεί τις ΔΕΚΟ και τα «αμαρτωλά» μαγαζιά του Δημοσίου, θέμα που φέρει κοινωνικές διαστάσεις, λόγω των αθρόων απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, όταν άλλοι, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ εξακολουθούν να έχουν εργασιακή ασφάλεια.