Νέο σκηνικό επιδιώκεται να στηθεί στις Βρυξέλλες, που στόχο έχει να δώσει δώρα στην Άγκυρα κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας, εάν δεν λυθεί το Κυπριακό ως την 1η Ιουλίου του 2012. Τα δώρα σχετίζονται με το άνοιγμα των τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων 23 και 24, που αφορούν τη Δικαιοσύνη, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Η θέση αυτή διατυπώθηκε την περασμένη Τετάρτη ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την τουρκικής καταγωγής ολλανδή ευρωβουλευτή Εμινέ Μποζκούρτ. Η αντίληψη αυτή είναι συναφής με όσα έχει υποστηρίξει ο βρετανός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Άντριου Νταφ, καθώς και άλλοι συνάδελφοί του. Ο κ. Νταφ, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν κινήσεις και από την Κυπριακή Δημοκρατία και από την Τουρκία, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα επί κυπριακής προεδρίας. Ο κ. Νταφ θεωρεί λανθασμένη τη θέση της Τουρκίας να μη συζητά με την κυπριακή προεδρία, ενώ ταυτοχρόνως καλεί και την κυπριακή προεδρία να προωθήσει συζήτηση με την Τουρκία για το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 για τη Δικαιοσύνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Εν συνεχεία, άλλοι ευρωβουλευτές, όπως η Εμινέ Μποζκούρτ, είχαν επισημάνει ότι χρειάζεται «να δοθεί κίνητρο από την Κυπριακή Δημοκρατία στην Τουρκία». Το κίνητρο αφορά τις προσπάθειες για το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24.

Οι αντιλήψεις αυτές είχαν διατυπωθεί κατόπιν της τοποθέτησης του κύπριου ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ-Νέες Δυνάμεις Τάκη Χατζηγεωργίου, ο οποίος τόνισε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, με αφορμή τις εργασίες της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας-ΕΕ, ρώτησε ο ίδιος τον επικεφαλής των Τουρκικών Ενταξιακών Διαδικασιών Εγκεμέν Μπαγίς εάν θα συζητούσε η Άγκυρα με την Κυπριακή Προεδρία για τη διαδικασία ανοίγματος των κεφαλαίων 23 και 24. Η απάντηση του κ. Μπαγίς, είπε ο κ. Χατζηγεωργίου, ήταν αρνητική. Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, ο κ. Μπαγίς είπε: «Όχι, η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για το άνοιγμα κεφαλαίων».

Επί τούτου τοποθετήθηκε και ο συντηρητικός βρετανός ευρωβουλευτής Τζέφρι Βαν Όρτερ, ο οποίος επισήμανε ότι «δεν είναι ορθό να προβαίνει συνεχώς η τουρκική πλευρά σε συμβιβασμούς και να μην παίρνει ανταλλάγματα».

Στον αντίποδα, ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Βόλφγκανγκ Κράισλ Ντέρφλερ αντέτεινε ότι δεν θα πρέπει να υπερτονίζεται το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 όταν η Τουρκία δεν αναγνωρίζει κράτος-μέλος της ΕΕ, δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία, και όταν δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, όπως είναι το επιπρόσθετο πρωτόκολλο.

ΠΑΡΟΝ