Τραγική κατάληξη είχε για 28 ανθρώπους, ανάμεσά τους 22 παιδιά, μία εκδρομή για σκι στην Ελβετία, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν προσέκρουσε στα τοιχώματα ενός τούνελ, στην πόλη Σιέρε, στο καντόνι Βαλέ κοντά στα σύνορα με την Ιταλία, με αποτέλεσμα να χάσουν ακαριαία τη ζωή τους. 

Το βελγικό τουριστικό λεωφορείο, με τους συνολικά 52 επιβαίνοντες, καρφώθηκε μετωπικά στα τοιχώματα τούνελ κοντά σε χώρο στάθμευσης έκτακτης ανάγκης στο ελβετικό καντόνι του Valais.

Νεκροί είναι, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή δίκτυα, οι δυο οδηγοί (είναι σύνηθες σε ταξίδια μεγάλων αποστάσεων με πούλμαν να υπάρχουν δυο οδηγοί) και δύο από τους συνοδούς των παιδιών.  

Οι επιβάτες του μοιραίου λεωφορείου ήταν Βέλγοι, που επέστρεφαν στη χώρα τους μετά τις χειμερινές διακοπές τους στην Ελβετία, όπου είχαν πάει για σκι στην περιοχή Βαλ ντ’ Ανιβιέρ.

Από τη σύγκρουση έχουν τραυματιστεί 24 από τους επιβαίνοντες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε τέσσερα νοσοκομεία της περιοχής Βαλέ, ενώ άλλοι διεκομίστηκαν με ελικόπτερα στη Βέρνη και τη Λωζάνη. 

Τα παιδιά που βρίσκονταν στο μοιραίο πούλμαν έμεναν στα βελγικά χωριά Λόμελ και Χεβερλέ. Στην πλειονότητά τους, ήταν ηλικίας 12 ετών…

Τα αίτια της πρόσκρουσης παραμένουν αδιευκρίνιστα. Η αστυνομία της Ελβετίας έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για να ρίξει φως στα αίτια του μοιραίου δυστυχήματος.

 

 

Σκηνικό πολέμου θύμιζε, σύμφωνα με τον αρχηγό αστυνομίας του Βαλέ, το σημείο όπου έγινε το τραγικό δυστύχημα με τους 28 νεκρούς Βέλγους, ανάμεσά τους 22 παιδιά, οι οποίοι επέστρεφαν από εκδρομή για σκι στην Ελβετία.

Το λεωφορείο προσέκρουσε στα τοιχώματα ενός τούνελ, στην πόλη Σιέρε, στο καντόνι Βαλέ κοντά στα σύνορα με την Ιταλία, με αποτέλεσμα οι 28 από τους συνολικά 52 επιβάτες να χάσουν τη ζωή τους ακαριαία.

Από τη σύγκρουση έχουν τραυματιστεί 24 από τους επιβαίνοντες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε τέσσερα νοσοκομεία της περιοχής Βαλέ, ενώ άλλοι διεκομίστηκαν με ελικόπτερα στη Βέρνη και τη Λωζάνη.

Οι λεπτομέρειες από τον τόπο της τραγωδίας είναι ανατριχιαστικές και εκείνοι που βρέθηκαν στο τούνελ στο καντόνι Βαλέ μιλούν για ένα σκηνές τρόμου.

«Οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν τόσο άσχημα τραυματισμένοι που δεν μπορούν να αναγνωριστούν», ανέφερε ένας από τους 200 διασώστες που βρέθηκαν στο σημείο.

«Ήταν πολύ άσχημο για κάποιον να βλέπει όλα αυτά τα διαμελισμένα άκρα» είπε και έκανε λόγο για ένα  θέαμα που «λύγισε» ακόμα και τους πιο δυνατούς.

Το μπροστινό μέρος του λεωφορείου είχε διαλυθεί τελείως, σύμφωνα με έναν άλλο διασώστη.

«Το μπροστά μέρος είχε γίνει κομματάκια. Ήταν πραγματική σφαγή. Η θεά ήταν τρομαχτική», ανέφερε.

Οι επιβάτες του μοιραίου λεωφορείου επέστρεφαν στη χώρα τους μετά τις χειμερινές διακοπές τους στο τουριστικό θέρετρο Βαλ ντ’ Ανιβιέρ.

Οι 12χρονοι μαθητές που επέβαιναν στο λεωφορέιο, προέρχονταν από δύο σχολεία των περιοχών Μπραμπάντ και Λιμπούργκ του Βελγίου.

Τραγική ειρωνεία είναι ότι πριν από λίγες ημέρες τα παιδιά είχαν γράψει ένα μπλογκ στο οποίο ανέφεραν πόσο όμορφα περνούσαν κάνοντας σκι καθώς και ότι ανυπομονούσαν να γυρίσουν σπίτι τους.

Οι δύο οδηγοί του λεωφορείου σκοτώθηκαν, ωστόσο, σύμφωνα με ερευνητές της ελβετικής αστυνομίας, την ώρα που έγινε το δυστύχημα, δεν είχε καθόλου κίνηση στο τούνελ, ενώ το λεωφορείο φέρεται να είχε ξεπεράσει το επιτρεπτό όριο ταχύτητας.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεντέρ, ανακοίνωσε ότι δύο αεροσκάφη του βελγικού στρατού θα μεταφέρουν τις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος στην Ελβετία, ενώ ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης θα βρίσκεται στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μέλσμπρεκ, από όπου θα απογειωθούν τα δύο αεροσκάφη. 

Ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης συστάθηκαν επίσης για να είναι παρούσες στα δύο σχολεία για τους γονείς, για τους μαθητές και για τους καθηγητές.

«Είναι μία τραγική ημέρα για ολόκληρο το Βέλγιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, συγκλονισμένος από την είδηση του τροχαίου δυστυχήματος στην Ελβετία και ετοιμάζεται να αναχωρήσει για τον τόπο της τραγωδίας.

Τα ειλικρινή συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο  πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εκφράζοντας της συμπαράσταση του στις οικογένειες των θυμάτων.