Του Σπύρου Γκουτζάνη, protothema.gr

Συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στον ΑΝΤ1

 

Την ανάγκη να υπάρξει μια ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη του προεκλογική συνέντευξη στην τηλεόραση του Ant1 και ανάφερε ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 29 Απριλίου ή στις 6 Μαϊου.

Έκοψε κάθε συζήτηση για συγκυβέρνηση – «πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις, αν χρειάζονται δέκα τηλέφωνα για να γίνει κάτι, η χώρα μπορεί να βουλιάξει», τόνισε χαρακτηριστικά-   και επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στην Αριστερά λέγοντας ότι  “κερδοσκοπεί πάνω στην απελπισία του κόσμου». 
Χαρακτήρισε, δε, ως «κομματίδια» τα μικρά κόμματα στα δεξιά της ΝΔ  λέγοντας ότι έχουν στόχο να κόψουν την αυτοδυναμία από τη ΝΔ.

Ριζικές αλλαγές υποσχέθηκε ο κ. Σαμαράς στην δομή του κρατικού μηχανισμού τονίζοντας πως σε πρώτη φάση το υπουργικό συμβούλιο θα μειωθεί στο μισό και μετά θα είναι ακόμα πιο ολιγομελές. «
Ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε και συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών στην κυβέρνηση του

Μάλιστα κάνει λόγο για προοπτική διαχωρισμού της Εκτελεστικής από τη Νομοθετική εξουσία  και δηλώνει πως και για να είσαι υπουργός, δεν θα μπορείς να είσαι ταυτόχρονα βουλευτής.

Για την στροφή που έκανε στηρίζοντας το δεύτερο Μνημόνιο ο κ. Σαμαράς είπε: «Η πολιτική μου επαληθεύτηκε αλλά δεν μπορούσα να αφήσω την χώρα μου να πέσει στο γκρεμό». Στην ερώτηση ότι «το θέμα είναι να σωθούν και οι πολίτες και όχι μόνο η χώρα» ο κ. Σαμαράς απέφυγε να απαντήσει και είπε ότι «υπάρχουν ευθύνες που θα καταλογισθούν. Έχω πει ότι θα συστήσουμε μία εξεταστική για το πώς φθάσαμε στο Μνημόνιο και θα το κάνω, οι ευθύνες θα αποδοθούν». 

Επανέλαβε ότι θα αντιμετωπίσει την λαθρομετανάστευση, θα βάλλει τέλος στην παρανομία ώστε «να μην  υπάρχει άλλη Υπατία». Θα δημιουργηθούν χώροι κράτησης των παρανόμων μεταναστών μέχρις ότου απελαθούν. «Χρειάζεται να ανακαταλάβουμε την Αθήνα και να μεταφερθούν οι παράνομοι σε παλιά στρατόπεδα» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «ο νόμος Ραγκούση είναι απαράδεκτος μας έκανε μαγνήτη παράνομων μεταναστών και θα καταργηθεί». 

Για τις εκλογές είπε: «Το θέμα δεν είναι να γίνω εγώ πρωθυπουργός σε τέτοιες μάλιστα συνθήκες, έχω όμως υποχρέωση απέναντι στον τόπο να αλλάξω τα πράγματα, οι εκλογές θα λειτουργήσουν σαν βαλβίδα εκτόνωσης και θα νομιμοποιήσουν τα πράγματα όπως έχουν διαμορφωθεί». Περιέγραψε το βασικό δίλημμα των εκλογών ως «σταθερότητα ή αστάθεια και μία από τα ίδια»
Αναφερόμενος στο νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ είπε: «το σύνθημά τους είναι «αρχίζουμε», τι αρχίζουνε δύο χρόνια κάνανε ότι μπορούσαν για να μας τελειώσουν και τώρα αρχίζουν; Το σύνθημα θα έπρεπε να είναι βόηθα Παναγιά. Οι ευθύνες όλων μέσα στο ΠΑΣΟΚ είναι τεράστιες». 

Για το ταξίδι του στην Ισπανία και στην Πορτογαλία είπε: «πάω για να δυναμώσει η πίεση μέσα στην Ευρώπη για ανάπτυξη και να συντονιστούμε καλύτερα για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης». 

Επανέλαβε, δε, ότι προτεραιότητά του είναι η ανάπτυξη και η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας αλλά και της δημόσιας περιουσίας.  Η νέα κυβέρνηση ανέφερε θα προχωρήσει στην ανακήρυξη της ΑΟΖ , είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι  η Ελλάδα μπορεί να γίνει διεθνές επίκεντρο και ίσως τεράστιος παραγωγός ενέργειας, φυσικού αερίου. Μίλησε ξανά για την πρόθεσή του για την επανασύσταση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας αλλά και τη δημιουργία ανεξάρτητων οικονομικών ζωνών. 

Σχολιάζοντας, τέλος, τις δραματικές ώρες που ζουν πολλοί Έλληνες, ο κ. Σαμαράς τονίζει πως η ΝΔ έχει καταγράψει τις αδικίες που έχουν γίνει και υπενθυμίζει τη δέσμευση που έχει αναλάβει απέναντι στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους πολύτεκνους.

 

Δείτε το βίντεο

{youtube width=”640″ height=”510″}-emd0Ub2h7M[/youtube]