Του Μιχάλη Ιγνατίου, Εθνος

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχει βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα, αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη, υποστηρίζει σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θεωρεί πως αυτό οφείλεται κυρίως στη “χαλάρωση” της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ πιστεύουν επίσης ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστεί να πουλήσουν περιουσιακά τους στοιχεία ύψους 2 τρισεκ. δολαρίων.

Ο Χοσέ Βινιάλ, οικονομικός Σύμβουλος του ΔΝΤ και επικεφαλής του Τμήματος Νομισματικής και Κεφαλαιαγοράς, υποστήριξε ότι οι αγορές έχουν “ηρεμήσει” λόγω του δεύτερου προγράμματος που αποφασίστηκε για την Ελλάδα, και της δημιουργίας του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης. Πρόσθεσε ότι προς το παρόν τα κέρδη είναι χαμηλά, αλλά οι δηλώσεις του περιείχαν και νότα αισιοδοξίας.

Απαντώντας σε ερώτηση του “Ε” για τις προβλέψεις του σχετικά με το μέλλον των ελληνικών τραπεζών, αλλά και για το γεγονός ότι χωρίς την κρατική βοήθεια μερικές ευρωπαϊκές τράπεζες θα κινδυνεύσουν -ίσως και να καταρρεύσουν, ο κ. Βινιάλ είπε:

“Aπό την αρχή της κρίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, ο δημόσιος τομέας χρειάστηκε να παρέμβει, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Επειδή το τραπεζικό σύστημα παρέχει το ισοδύναμο -μέσω των πιστωτικών ροών- του αίματος στο ανθρώπινο σώμα. Εάν το αίμα ξεραίνεται, θα πεθάνεις. Γι ‘αυτό είναι θεμελιώδες οι πιστώσεις για να κρατήσει το χρηματοπιστωτικό και το τραπεζικό σύστημα και να μην καταρρεύσει. Αυτός είναι ο λόγος που διατέθηκαν χρήματα για τις τράπεζες, υπό όρους, έτσι ώστε η χρηματοπιστωτική σταθερότητα να μπορέσει να διατηρηθεί ή να διατηρηθεί για όσο το δυνατόν περισσότερο”.

Ο κ. Βινιάλ πρόσθεσε ότι “το ίδιο συμβαίνει στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα προβλέπεται από το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους εταίρους μας, είναι βασικά ένα πρόγραμμα για τη δημοσιονομική προσαρμογή, για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα, αλλά και για τη διατήρηση ενός βιώσιμου πυρήνα στο χρηματοπιστωτικό και το τραπεζικό σύστημα, το οποίο είναι ικανό να παρέχει πίστωση για το οικονομία”.

Εξήγησε στο “Ε” ότι στο Πρόγραμμα “υπάρχει πρόβλεψη για δημόσιους πόρους που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να βοηθηθεί η στήριξη του τραπεζικού συστήματος. Και νομίζω ότι αυτό είναι φυσικό. Και το σημαντικό είναι ότι αυτές οι ενέργειες φέρνουν αποτελέσματα και η Ελλάδα μπορεί να ανακτήσει την ανάπτυξη, έτσι ώστε να μπορεί να αποπληρώσει τα δάνεια αυτά και να πάμε πίσω σε μια κανονική οικονομία. Αυτό είναι βασικά ο σκοπός του προγράμματος που έχουμε υποβάλει στην Ελλάδα”.

Τόνισε ακόμα ότι μετά την κορύφωση της κρίσης, το ελληνικό πακέτο και το ταμείο διάσωσης “έφεραν την απαραίτητη ανακούφιση στις χρηματαγορές”, και σημείωσε πως “είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι έχουν εξέλθει από την κρίση, επειδή δεν έχει εξασφαλιστεί η διαρκής σταθερότητα”. Το Ταμείο υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν γρήγορα με αποτέλεσμα να αναζωπυρωθεί η κρίση και ο τραπεζικός τομέας σε παγκόσμιο επίπεδο να εγκλωβιστεί σε νέο φαύλο κύκλο.

Ο ανώτερος αξιωματούχος του ΔΝΤ κάλεσε τους ηγέτες της να δημιουργήσουν μία μεγαλύτερη και καλύτερη (Ευρώπη) και να επιτευχθεί η οικονομική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης. Η απειλή της οικονομικής αστάθειας θα τερματιστεί εάν εντατικοποιηθεί η ευρωπαϊκή ενότητα υποστήριξε ο κ. Βινιάλ.