Του Νἰκου Καλογερόπουλου

Προβλέψεις για τις εκλογές 6ης Μαϊου 2012

 

Από ό,τι παρηκολούθησα στην δορυφορική τηλεόραση

Γενικά.       ΔΕΝ θα εκπλαγώ αν δω τον ελληνικό λαό να φέρει πρώτο κόμμα το …ΠΑΣΟΚ!

Αιτιολογικά:

1ον. Επιφανειακοί λόγοι.

Η Ανωριμότης του λαού που οφείλεται στην απουσία συστηματικής διδασκαλίας Αγωγής του  Πολίτου από την 4η Δημοτικού μέχρι την τελευταία του Λυκείου.

Η Φαφλατάδικη Ρητορεία του Βενιζέλου.

Η Νευροσπαστική ρητορεία του Σαμαρά.

Η Ατονική Ήρεμη ρητορεία του Κουβέλη.

Η «λαϊκούρικη» ρητορεία του Τσίπρα

Η έλλειψη ρητορείας της Αλέκας

Είναι φανερόν ότι η πρώτη μορφή ρητορείας ασκεί υποσυνείδητη επιρροή στον ακροατή. Ο Βενιζέλος απορρίπτει το επιχείρημα του προκατόχου του «λεφτά υπάρχουν» αλλά χρησιμοποιεί εντέχνως ένα άλλο εξ ίσου παραπλανητικό επιχείρημα με μεγάλη υποσυνείδητη επίδραση: «θα υπερβούμε το Μνημόνιο σε τρία έτη». Οι τρεις ημέρες του Ιησού για την επανόρθωση του ναού του Σολομώντος έχουν γίνει τρία έτη για τον Βενιζέλο. Ο λαός αρέσκεται σε μελλοντική εκπλήρωση ενός wishful thinking, εφ’όσον το μέλλον δεν παρουσιάζεται πολύ μακριά. Δεν έχει (από υποσυνείδητη παρόρμηση) την ωριμότητα ούτε θέλει να σκεφθεί: «Πώς δηλαδή, με τι μέσα;;». Ο ρήτωρ δεν χρειάζεται να εξηγήσει «με τι λεφτά»(!), το επιχείρημα είναι ευφυής  παραλλαγή του «λεφτά υπάρχουν».  Αποτελεί ψυχολογικό σφάλμα στον ρήτορα να «απαριθμήσει» τα τυχόν μέσα (αυτό κουράζει τον ακροατή). Παράδειγμα του παρελθόντος: ο Γεώργιος Παπανδρέου (ο γέρων) κραυγάζει από το μπαλκόνι «θα επιφέρωμεν επανάστασιν εις την Παιδείαν». Ο λαός εκστασιάζεται αλλά κανείς δεν σκέπτεται να ρωτήσει «Δηλαδή πώς; Τι θα κάνεις ακριβώς;» – και ψηφίζει για να βρεθεί …κοψοχέρης αργότερα.

Η νευροσπαστική ρητορεία και οι χειρονομίες του Σαμαρά είναι μάλλον αντιπαθείς στο ακροατήριο, είναι «κινήσεις» χωρίς παρόρμηση και δεν πείθουν. Η ατονική του Κουβέλη δεν μπορεί να συναρπάσει τον λαό. Η «λαϊκούρικη» του Τσίπρα απευθύνεται σε πολύ χαμηλής νοημοσύνης κοινό.

Η ήσυχη της Αλέκας έχει άλλη εξήγηση: η Αλέκα δεν ονειρεύεται εξουσία! Ξέρει ότι έχει ένα ποίμνιο σταθερής ισχύος που της αρκεί! Το 8% της ανήκει.

 

2ον Βαθύτεροι λόγοι

Κάθε λαός έχει κάποιο ιδιαίτερο DNA (Κάρμα λέγεται στην Ινδική φιλοσοφία). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πρώτες λέξεις με τις οποίες αρχίζει η γραπτή Ιστορία του ελληνικού έθνους είναι «Μήνιν άειδε θεά Πηλιάδεω Αχιλλήος, ουλομένην ή μύρια Αχαιοίς άλγεα έθηκεν». Προσέχτε την συνέχεια:

1.      Ουκ εά με κάθεύδειν το του Μιλτιάδου τρόπαιον.

2.      Πάταξον μεν, άκουσον δε.

3.      Εφιάλτης: προδοσία για την διαφύλαξη των αιγοπροβάτων του

4.      Σωκράτης: στον Άδη θα συναντήσω ανθρώπους «αμείνους των ενθάδε».

5.      Καλλικράτης, πολιτικός και στρατηγός της Αχαϊκής Συμπολιτείας: όργανο των Ρωμαίων και πρόξενος μεγίστων κακών στους Έλληνες!

6.      «Κρειττότερον φακιόλιον Τούρκου ή καλύπτρα λατινική» – όχι τρίτος δρόμος (δηλ. μάχη, άμυνα)!

7.      1821, «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους», αλληλοσπαραγμός οπλαρχηγών.

8.      Οι «Ήρωες του Πολυτεχνείου» που «αποκατέστησαν την …δημοκρατία» (του Ιωαννίδη)

ματαιώνοντας εκλογές Μαρκεζίνη! Δοξάστε τους!

9.      «Τσοβόλα δώστα όλα» (τα δανεικά!)

10.   «Λεφτά υπάρχουν» – Ζήτω, εσένα θέλουμε να μας δώσεις κι’άλλα!!

11.   Σχέδιο (νέος!)…«Καλλικράτης» που θα μας πέσει στο κεφάλι κατόπιν ξένης εντολής.

Κλπ, κλπ, κλπ.

Τι σχέση έχουν αυτά με το DNA? (το «Κάρμα» των Ελλήνων;)

Φθόνος, επιπολαία κρίσις, ίδιον συμφέρον («συνεργείν εαυτοίς τα συμφέροντα», «ούτω κερδαίνειν επ’αλλήλων ή συνωφελούντες αυτούς», «τοις κοινοίς ώσπερ αλλοτρίοις χρώμενοι»). Kαι άλλα τινα από τα Απομνημονεύματα του Ξενοφώντος που δυστυχώς δεν διδάσκονται στα σχολεία:

«πολλή μεν κακία τη πόλει εμφύεται, πολλή δε έχθρα και μίσος αλλήλων τοις πολίταις εγγίγνεται …φοβούμαι μη τι μείζον κακόν τη πόλει συμβεί» (Γ,V,17) …. Ουκ ευτάκτων όντων των  Αθηναίων…οι ήκιστα επιστάμενοι άρχουσιν αυτών…των δε στρατηγών οι πλείστοι αυτοσχεδιάζουσιν (Γ,V, 21)…μόνοι δε φθονείν τους επί ταις των φίλων ευπραξίαις ανιωμένους (Γ,IX,8)

Α μη γένοιντο !!