Χιλιάδες εργαζόμενοι, ηγεσίες και μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς επίσης μέλη κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων γιόρτασαν σήμερα την εργατική Πρωτομαγιά, με συγκεντρώσεις στην πλατεία Ταξίμ, στην Κωνσταντινούπολη και σε δεκάδες άλλες πόλεις της Τουρκίας.

Οι μεγάλες ειρηνικές συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη διακόπτουν έναν μακρύ κύκλο βίας που χαρακτήριζε τις εκδηλώσεις της μετά την Πρωτομαγιά του 1977 και τα πολύνεκρα επεισόδια που είχαν γίνει τότε στην ίδια πλατεία με άγνωστους ακόμα πρωταγωνιστές.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταήπ Ερντογάν, τόνισε σε ομιλία του ότι η κυβέρνηση του αισθάνεται υπερήφανη που οι εργαζόμενοι μπορούν να γιορτάζουν απρόσκοπτα την Πρωτομαγιά και χαρακτήρισε τους σημερινούς εορτασμούς ως «μια ακόμα απόδειξη των μεγάλων αλλαγών, που έχουν συντελεσθεί στην Τουρκία».

Την «καρδιά» της πόλης, πάντως, περιφρουρούσαν περί τους 20.000 αστυνομικούς, για να εξασφαλίσουν ότι οι εκδηλώσεις θα εξελιχθούν χωρίς επεισόδια.

Ειδικές ομάδες με εκπαιδευμένους σκύλους πραγματοποιούσαν έρευνες για ενδεχόμενη τοποθέτηση εκρηκτικών, ενώ είχαν αφαιρεθεί προληπτικά τα τζάμια από τα στέγαστρα που βρίσκονται μέσα στην πλατεία.

Πολλοί δε από τους στύλους είχαν αλειφθεί με λιπαντικά για να εμποδίζουν τις απόπειρες αναρρίχησης.

Έτσι, μια μεγάλη εξέδρα που είχε στηθεί μπροστά από το ξενοδοχείο Μαρμαρά στην πλατεία «φιλοξένησε» τους ομιλητές και όλες τις άλλες εορταστικές εκδηλώσεις χωρίς κανένα πρόβλημα, ενώ η κίνηση των τουριστών και όλες οι άλλες λειτουργίες της πόλης εξελίσσονταν ομαλά.

Μεγάλα πανό με τα ίδια συνθήματα, που είχαν χρησιμοποιηθεί και στον εορτασμό του ΄77 («ειρήνη, αδελφοσύνη, αλληλεγγύη») είχαν τοποθετηθεί στα ίδια με τότε σημεία της πλατείας.

Τις εικόνες από την «καρδιά» της πλατείας Ταξίμ μετέδωσαν εκατοντάδες τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι.