Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τηρεί ουδέτερη στάση στο θέμα των τουρκικών απειλών ότι θα προχωρήσουν σε έρευνες για την εξεύρεση υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πλησίον του Καστελλόριζου και εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας στα ανοικτά της Πάφου.

Ήδη, η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων διενεργεί έρευνες σε περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου για την εξεύρεση φυσικού αερίου επί τη βάσει συμφωνίας του ψευδοκράτους με την Τουρκία.

Η ουδέτερη στάση, ως και φιλοτουρκική, την οποία τηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι αποτέλεσμα της δράσης των τεχνοκρατών της Νομικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ένας από τους κύριους τεχνοκράτες της Νομικής Υπηρεσίας, που τηρεί φιλοτουρκική στάση, είναι αυστριακής καταγωγής, έχει επισκεφθεί την Κύπρο πολλές φορές και βρίσκεται υπό την επιρροή των Βρετανών, οι οποίοι τον έχουν ξεναγήσει στο νησί, ενώ άριστες σχέσεις διαθέτει και με τους Τούρκους στις Βρυξέλλες. 

Διατυπώνει μάλιστα την άποψη περί πλούσιων Ελληνοκυπρίων και φτωχών Τουρκοκυπρίων και εποίκων, οι οποίοι θεωρεί ότι για ανθρωπιστικούς λόγους θα πρέπει να παραμείνουν στο νησί. 


Δικά του σημειώματα, όσο και άλλων συναδέλφων του, έχουν υποβληθεί προς τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε και προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. 

Η θέση που διατυπώνεται σ’ αυτά έχει δύο σκέλη. Αφενός υποστηρίζουν ότι το ζήτημα των ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ είναι διμερές, δηλαδή μεταξύ Κύπρου – Τουρκίας, αφετέρου θεωρούν ότι τα όποια συναφή με την ΑΟΖ προβλήματα μπορούν να επιλυθούν στο πλαίσιο διεθνούς διαιτησίας. 

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ειδικότερα το υπουργείο Εξωτερικών, γνωρίζει τι συμβαίνει στη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς να έχει βρει ακόμη τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.

Το Δίκαιο της Θάλασσας

Θεωρείται θετικό το γεγονός ότι το Δίκαιο της Θάλασσας συνιστά τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου. 


Εάν η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ θα πρέπει να το υπογράψει και να το εφαρμόσει. Ακόμη και αν συμβεί κάτι τέτοιο, η Τουρκία προβάλλει τον ισχυρισμό ότι το όλο ζήτημα αφορά την οριοθέτηση των ΑΟΖ. 

Ως εκ τούτου, η Τουρκία, όπως και το ψευδοκράτος, το οποίο θεωρεί ως «κράτος», δεν έχουν δώσει ποτέ την έγκρισή τους για τον καθορισμό της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Περιλαμβάνουν, εκτός της Τουρκίας και της «Ελληνοκυπριακής Διοίκησης» -όπως ονομάζουν την Κυπριακή Δημοκρατία-, και το ψευδοκράτος ως «κράτος».  
ΠΑΡΟΝ