Τραγικές στιγμές για τη χώρα με κίνδυνο χρεοκοπίας

protothema.gr, Γιάννης Αντύπας

Η χρεοκοπία, η δραχμή, η δέσμευση των καταθέσεων, το αναγκαστικό δάνειο ή θα γίνουν η αιτία σχηματισμού κυβέρνησης ή θα αποτελέσουν την κύρια ύλη της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ίσως τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ να βάλλουν κατά της μικροκομματικής και επικίνδυνης πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων έγινε σαφές πως: η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει στη δραχμή ακόμη και από ένα… ατύχημα!

Πως η ρευστότητα δεν είναι διασφαλισμένη και ανά πάσα στιγμή μπορεί να στεγνώσουν οι τράπεζες. “Οι έλληνες δεν πρέπει να ζήσουν αυτή τη στιγμή” συμφώνησαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο αρχηγοί εμφανίστηκαν ανοιχτοί στο να αποδεχτούν όσους από τους όρους του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ρεαλιστικούς. Και, σε κάθε περίπτωση, να δώσουν τη στήριξή τους στον Αλέξη Τσίπρα να κάνει άμεσα πράξη τα όσα υποστηρίζει.

Αυτές τις ώρες οι διεργασίες στο παρασκήνιο βρίσκονται στο κόκκινο.

Ο Κάρολος Παπούλιας συναντήθηκε στις 19:30, για 20 περίπου λεπτά, με τον Πάνο Καμμένο. Αυτή την ώρα ο Κάρολος Παπούλιας βλέπει την Αλέκα Παπαρήγα και ακολουθούν τετ α τετ με Μιχαλολιάκο και Κουβέλη. Το τελευταίο ραντεβού είναι προγραμματισμένο στις 22:30 στο Προεδρικό Μέγαρο.

“ΝΙΕΤ” από Βενιζέλο σε τρικομματική…

Μιλώντας, μετά τη συνάντηση, στους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Αλέξη Τσίπρα. Τον κατηγόρησε για αλαζονεία και αποκάλυψε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως δεν είναι καταστροφή οι εκλογές, είπε δηλαδή ότι έλεγε προεκλογικά η ΝΔ. “Τώρα έφθασε η ώρα της αλήθειας για όλους, δεν θα την αποφύγουν με τις επαναληπτικές εκλογές” προσέθεσε. Απάντησε και στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δυνατότητα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να σχηματίσουν κυβέρνηση. “Δεν είναι θέμα αριθμητικής” είπε και τόνισε: “Δεν πρόκειται το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει ξανά ευθύνες περισσότερες από αυτές που του αναλογούν”! Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε και στην τακτική της διπλής γλώσσας. Σημείωσε πως άλλα λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις επαφές με τις Βρυξέλλες και άλλα στο εσωτερικό. Έξω κάνουν ρεαλιστική στροφή και εδώ συνεχίζουν τον λαϊκισμό. “Όταν πήγαιναν εμείς ερχόμασταν” υπογράμμισε και υπερασπίστηκε τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ και το ΔΝΤ που έχει ήδη γίνει. “Δεν παίζαμε τις κουμπάρες” είπε χαρακτηριστικά.

Έστειλε και ένα μήνυμα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με τα συμφέροντα που καιροφυλακτούν: “Κάποιοι επενδύουν στη δραχμή, οι πιο χυδαίοι κερδοσκόποι, οι οποίοι αφού έβγαλαν τα ευρώ τους στο εξωτερικό θέλουν να αγοράσουν φθηνά μια χώρα που πεθαίνει”! “Θέλουμε κυβέρνηση, αλλά είμαστε έτοιμοι για εκλογές” διεμήνυσε.

Η σύσκεψη του Αντώνη Σαμαρά, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Αλέξη Τσίπρα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ προφανώς δεν θα είναι η τελευταία.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αποχώρησαν χωρίς δηλώσεις, με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να αρκείται στο “Η διαβούλευση συνεχίζεται”. O ίδιος κατευθύνθηκε με στενούς του συνεργάτες στο σπίτι του στην Οδό Μουρούζη, ενώ ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πήγε στα γραφεία του κόμματος, από όπου και ενδέχεται να κάνει δηλώσεις

Ξεκινά, έτσι, η διαδικασία των συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας κατ΄ιδίαν με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, με τον Πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνο Καμμένο να γνωστοποιεί στο twitter ότι θα δει τον Κάρολο Παπούλια στις 19.30.

Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσει σύσκεψη αρχηγών με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου

Διαβάστε εδώ http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=196964 το σχετικό ρεπορτάζ.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είχε εκφράσει την απαισιοδοξία του για την τελική έκβαση της διαδικασίας, ενώ είχε ταχθεί υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης με πρόσωπα που δεν είχαν συμμετοχή στην ‘ένοχη πολιτική”, όπως την χαρακτήρισε.

 

Διαβάστε εδώ http://www.protothema.gr/ekloges/article/?aid=196971 το σχετικό ρεπορτάζ.