Η ελληνική οικονομία μπορεί να ανακάμψει ύστερα από μια χρεοκοπία πιο ομαλά από ότι πολλοί θα περίμεναν αν οι πιστωτές της είναι πρόθυμοι να μειώσουν το επιτόκιο στο τεράστιο χρέος της χώρας, εκτιμά η έκθεση του Center for Economic Policy Studies με έδρα τις Βρυξέλλες που δημοσιεύθηκε σήμερα Τετάρτη.

Σύμφωνα με την έκθεση, η στάση των πιστωτών της Ελλάδας – Ευρωπαϊκή Ένωση, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – είναι ζωτικής σημασίας, μιας και έχουν αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού χρέους της Ελλάδα, την ώρα που οι ιδιώτες -δανειστές (πχ δυτικοευρωπαϊκές τράπεζες) έχουν μειώσει τα ανοίγματά τους.

Τονίζεται δε, ότι οι εταίροι της Ελλάδας στην ΕΕ και στην ευρωζώνη κάνουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για το τι πρέπει να γίνει στην περίπτωση που η χώρα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει μετά από τις νέες εκλογές της 17ης Ιουνίου, γεγονός που θα μπορούσε, όπως εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης, να οδηγήσει στο τέλος της παροχής (οικονομικής) βοήθειας και στην χρεοκοπία.

Προχωρώντας το σενάριο της εξόδου, αν η Ελλάδα βγει από την ζώνη του ευρώ, βραχυπρόθεσμα το νέο εθνικό νόμισμα θα είναι υποτιμημένο περισσότερο από 50% έναντι του ευρώ, όπως εκτιμά η εν λόγω έκθεση, χωρίς να παρέχει την δυνατότητα στην χώρα να αποπληρώσει το εξωτερικό χρέος.

Ωστόσο, μακροπρόθεσμα η Ελλάδα σε 10 χρόνια θα μπορεί να είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι είναι σήμερα, βάσει της υπόθεσης ότι το υποτιμημένο νόμισμα θα επιτρέψει στους Έλληνες εξαγωγείς να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Η έκθεση κλείνει με την διαπίστωση ότι αν η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη ακολουθηθεί από χρεοκοπία ή όχι, εξαρτάται καθοριστικά  από την διάθεση (και την ικανότητα) των ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας «να περιμένουν και να χρηματοδοτήσουν την γέφυρα μεταξύ βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου».

 Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση