Τη διπλωματία των… social media και δη του Facebook επιστράτευσε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να μετριάσει την (επιεικώς) αλγεινή εντύπωση που προκάλεσαν οι υποτιμητικές για τη χώρα μας δηλώσεις της και την επακόλουθη θύελλα των αντιδράσεων που προκάλεσαν, κυρίως σε έλληνες χρήστες της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι έσπευσαν στη σελίδα της Λαγκάρντ για να εκφράσουν την οργή τους σε όλες τις γλώσσες…

Η Κριστίν Λαγκάρντ, το βράδυ του Σαββάτου, και αφού είχε δεχθεί εκατοντάδες υβριστικά σχόλια προς το πρόσωπο της ή αιχμηρά για το ρόλο του ΔΝΤ, προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση, τη φορά αυτή εκφράζοντας την κατανόηση της αναφορικά με τα δεινά που βιώνουν οι Έλληνες, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι τα πυρά της στρέφονταν εναντίον του προνομιούχου τμήματος της χώρας -ειδικά όσων φοροδιαφεύγουν- και όχι εναντίον ολόκληρου του λαού.
Οι (εξαιρετικά κακές) εντυπώσεις, ωστόσο, είχαν μείνει, και έτσι μετά τη διευκρινιστική δήλωση Λαγκάρντ που αναρτήθηκε στην προσωπική της σελίδα στο Facebook, οι έλληνες χρήστες συνέχισαν τα… γαλλικά τους, δείχνοντας ελάχιστη διπλωματική διάθεση απέναντι στην πρόθεση της διευθύντριας του ΔΝΤ να… αμβλύνει τις γωνίες της αρχικής της παρέμβασης με τη συνέντευξη της στο βρετανικό Guardian.

Αναλυτικά η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ:


“Όπως έχω πει πολλές φορές, κατανοώ τους Έλληνες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Γι’ αυτό και το ΔΝΤ στηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθειά της να ξεπεράσει την τωρινή κρίση και να γυρίσει στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης, της εργασίας και της σταθερότητας. Ένα σημαντικό μέρος αυτής της προσπάθειας είναι ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης τους, ειδικά οι πιο προνομιούχοι πληρώνοντας τους φόρους τους. Αυτό το σημείο τόνισα όταν μίλησα στην εφημερίδα Guardian, ως μέρος μία ευρύτερης συνέντευξης”.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, σε ομιλία του στο Ναύπλιο, είχε σχολιάσει τις δηλώσεις Λαγκάρντ: “Κανείς δεν μπορεί να ταπεινώνει τον λαό στην περίοδο της κρίσης και το λέω απευθυνόμενος στην κυρία Λαγκάρντ, τη διευθύντρια του ΔΝΤ που το ύφος της προσέβαλε τον λαό, και την καλώ να αναθεωρήσει αυτά που ήθελε να πει”.


“Μην περιμένετε καμία συμπάθεια, ήρθε η ώρα να πληρώσετε τους φόρους σας”, τόνισε σε συνέντευξη της στον  Guardian η Κριστίν Λαγκάρντ, στέλνοντας μήνυμα στην Αθήνα ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να χαλαρώσει τους όρους της σύμβασης.

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να βγάλει από το μυαλό της τους γονείς και τις μητέρες που δεν έχουν πρόσβαση σε φαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα, η απάντησε:

“Σκέφτομαι πολύ περισσότερο τα παιδιά σε ένα σχολείο στο Νίγηρα που πηγαίνουν στο μάθημα μόνο για δύο ώρες την ημέρα, αναγκάζονται ακόμα και την καρέκλα του θρανίου να μοιραστούν και διψάνε για μόρφωση. Τα έχω μονίμως στο μυαλό μου. Γιατί πιστεύω ότι χρειάζονται πολύ περισσότερη βοήθεια από ό,τι στην Αθήνα”.

Παράλληλα, προειδοποιεί ότι αυτή η κρίση δεν έχει ακόμα κάνει τον κύκλο της: 

“Και ξέρετε κάτι; Όσον αφορά στην Αθήνα, σκέφτομαι και όλους εκείνους που φοροδιαφεύγουν. Πρέπει συλλογικά να λυθεί το πρόβλημα να πληρώνουν όλοι τους φόρους τους”.

Στη θέση που διατυπώνεται αν τελικά ήρθε η ώρα της πληρωμής, αφού τελείωσαν οι καλές εποχές, η Λαγκάρντ απαντά ευθέως: Ακριβώς έτσι είναι“.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν θα έχει καλύτερη αντιμετώπιση από μια φτωχή αναπτυσσόμενη χώρα του πλανήτη: “Αυτή ακριβώς είναι η αποστολή του ΔΝΤ και δουλειά μου είναι να λέω την αλήθεια, όποιος και να κάθεται απέναντί μου”.

“Και θα σας πω και κάτι ακόμα: είναι δυσκολότερο να ζητάς από χώρες με χαμηλό ΑΕΠ, όπου οι πολίτες ζουν με κατά Κεφαλήν ΑΕΠ 3.000, 4.000 ή 5.000 δολάρια να μειώσουν το έλλειμμά ή να κάνουν περικοπές”, πρόσθεσε για να σημειώνει: “Ακριβώς γιατί ξέρω τι σημαίνει αυτό για το κράτος πρόνοια και την ενίσχυση των φτωχότερων”. 

Επισήμανε ότι “δεν πρόκειται να χαλαρώσει το πρόγραμμα λιτότητας για την Ελλάδα ούτε οι όροι που θέτει το ΔΝΤ για να συνεχίσει την στήριξή του προς τη χώρα μας. Δεν χρειάζονται άλλη βοήθεια οι Έλληνες, πρέπει αυτοί να βοηθήσουν τον εαυτό τους και κυρίως να σταματήσουν να φοροδιαφεύγουν”.