Του Μάκη Αποστόλου

Oι νέες έντονες ρευστοποιήσεις, από πλευράς κυρίως των ξένων θεσμικών επενδυτών, οδήγησαν στο να επιστρέψει ο Γενικός Δείκτης στα χαμηλότερα επίπεδα από τον… Ιανουάριο του 1990. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι η κεφαλαιοποίηση της αγοράς υποχώρησε στα 21,4 δισ. ευρώ στο κλείσιμο της Τετάρτης, δηλαδή περίπου στο 10% σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας το 2011, μία σχέση η οποία ίσως είναι η χαμηλότερη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μάλιστα, περισσότερα από 80 δισ. ευρώ «χάθηκαν» κατά την περίοδο της ελληνικής κρίσης, η οποία ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2009. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στα υψηλά του 2007 μόνο η Εθνική Τράπεζα είχε υψηλότερη κεφαλαιοποίηση από το σύνολο της αγοράς σήμερα.

 

Συνολικά, από το 2008 που ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση (μετά τη χρεοκοπία της Lehman Brothers) μέχρι σήμερα, έχουν «φύγει» από το ελληνικό χρηματιστήριο κεφάλαια ύψους 6,5 δισ. ευρώ από ξένους επενδυτές (ή 4 δισ. αν συμπεριλάβουμε την είσοδο της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ αντί τιμήματος 2,55 δισ. ευρώ).

 

Αναφορικά με την πρόσφατη «βουτιά» του Χ.Α. σημειώνεται ότι η έξοδος δύο εκ των κορυφαίων ελληνικών μετοχών (της Εθνικής Τράπεζας και του ΟΤΕ) από το δείκτη MSCI Standard ενεργοποίησε «αυτόματα» μεγάλες εντολές πώλησης από ξένα funds, που τοποθετούνται με βασικό κριτήριο την κατάταξη μιας εταιρείας σε κάποιον από τους κορυφαίους διεθνείς δείκτες. Παράλληλα, η νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την Fitch μπορεί να μην προκάλεσε έντονους «τριγμούς» την ημέρα της ανακοίνωσης της είδησης, ωστόσο επιβεβαίωσε την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα, και το κυριότερο τις «θολές» προοπτικές που υπάρχουν για το μέλλον της.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι τελευταίες πιέσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στους τίτλους της Εθνικής Τράπεζας και του ΟΤΕ, αλλά μετατοπίστηκαν και σε άλλες μετοχές εταιρειών με κερδοφορία και ισχυρή ρευστότητα, όπως ήταν λ.χ. ο ΟΠΑΠ και η ΕΧΑΕ, ενώ δείγμα της πλήρους απαξιώσης της αγοράς είναι η καταγραφή νέων χαμηλών από τη ΔΕΗ, την Τράπεζα Κύπρου, την Cyprus Popular Bank και άλλες εταιρείες της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Οπως επισημαίνουν και οι αναλυτές της Merit Securities, «οι συνεχόμενες ρευστοποιήσεις στην ελληνική αγορά δεν γίνονται τόσο με κριτήριο τα θεμελιώδη της κάθε εταιρείας, αλλά με βάση το ρίσκο της χώρας, που είναι υψηλό, και ζυγίζοντας τη μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».

 

Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές

Σε ό,τι αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι στις κυριότερες από τις ελληνικές εισηγμένες, οι προσδοκίες των αναλυτών είναι αρκετά… «ψαλιδισμένες» για δεκατρείς εξ αυτών.

 

Tράπεζες: Ειδικότερα, στον τραπεζικό κλάδο, παρά την πρόσκαιρη «ανακούφιση» για την αναμενόμενη εκταμίευση των 18 δισ. ευρώ, κυριαρχεί η ανησυχία για τη συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων και την καθυστέρηση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησής τους. Παράλληλα, η ματαίωση του deal μεταξύ Eurobank και Alpha Bank απογοήτευσε τη μεγάλη μερίδα των επενδυτών, καθώς επιβεβαίωσε τις δυσκολίες που χαρακτηρίζουν τη διαδικασία συγκέντρωσης στον κλάδο.

Την ίδια στιγμή, η Fitch τοποθέτησε σε καθεστώς παρακολούθησης με πιθανές αρνητικές συνέπειες (rating watch negative) τις αξιολογήσεις της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank και της Ελληνικής Τράπεζας, εξέλιξη η οποία αποδίδεται στην έκθεση των τραπεζών στα υψηλά ρίσκα που σχετίζονται με την Ελλάδα και κυρίως το ενδεχόμενο να μην διατηρήσει η χώρα τη θέση της στην Ευρωζώνη. Ακόμη, ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης προχώρησε στην υποβάθμιση των καλυμμένων ομολόγων τεσσάρων ελληνικών τραπεζών και πιο συγκεκριμένα της Εθνικής, της Alpha, της Eurobank και της Πειραιώς. Για τιμές-στόχους ούτε… λόγος να γίνεται από τη στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και δεν έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα των ελέγχων από την BlackRock.

Aποκρατικοποιήσεις: Στον… «αέρα» παραμένει και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων κορυφαίων ομίλων που ελέγχονται από το κράτος, όπως είναι π.χ. η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ, καθώς οι… αντιμνημονιακές δυνάμεις έχουν άλλα σχέδια γι’ αυτές και πάντως απέχουν πολύ από τη διαδικασία πώλησης νέων μετοχικών πακέτων στους ιδιώτες.

ΔΕΗ: Σε ό,τι αφορά στη ΔΕΗ, επισημαίνονται από τους αναλυτές τα μεγάλα προβλήματα που έχει η επιχείρηση με τα χρέη της, αφού οι απλήρωτοι λογαριασμοί αυξάνονται συνεχώς λόγω της οικονομικής ύφεσης στη χώρα και τα τιμολόγια (παρά τις συνεχιζόμενες αυξήσεις τους) δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την πολύ μεγαλύτερη αύξηση του λειτουργικού κόστους. Πρόσφατα, η Citi «γκρέμισε» την τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 3,5 ευρώ από 15 ευρώ προηγουμένως, παρότι θεωρεί ότι στις τρέχουσες αποτιμήσεις η μετοχή προεξοφλεί τουλάχιστον 80% πιθανότητα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

ΟΠΑΠ: Για τον ΟΠΑΠ, το αρνητικό εγχώριο μακροοικονομικό περιβάλλον αποτελεί τη βασική αιτία για την υποχώρηση των μεγεθών του Οργανισμού στο α’ τρίμηνο του 2012, ωστόσο αυτό που επισημαίνουν οι αναλυτές (όπως π.χ. η Beta Securities) είναι ότι η διοίκηση δεν έδωσε σαφές στίγμα ως προς την υλοποίηση της εφαρμογής για το διαδικτυακό στοίχημα την περίοδο του Euro. Παράλληλα, δεν έχει ακόμα καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η εγκατάσταση των VLT’s. Θετικό σημάδι θεωρείται, πάντως, επιστολή που έστειλε προς τους μετόχους ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ιωάννης Σπανουδάκης, στην οποία «υπόσχεται» διανομή τουλάχιστον του 50% των καθαρών κερδών την επόμενη χρονιά, καθώς και επιστροφή χρημάτων φέτος για τους μετόχους, εάν δεν επιβληθεί ο έκτακτος φόρος του 10%. Η Euroxx δίνει τιμή-στόχο τα 10,80 ευρώ για τη μετοχή.

Intralot: Στον τομέα των Τυχερών Παιχνιδιών, η Citi διακρίνει περιορισμένη «ορατότητα» στο θέμα της αναχρηματοδότησης του δανεισμού της Intralot, γι’ αυτό το λόγο υποβάθμισε τη σύστασή της σε ουδέτερη (neutral). Σημειώνεται ότι η εισηγμένη πρέπει να αναχρηματοδοτήσει φέτος 250 εκατ. ευρώ, ενώ το Σεπτέμβριο του 2013 λήγει μία σειρά μετατρέψιμων ομολογιών καθαρής αξίας 166 εκατ. ευρώ.

OTE: Αναφορικά με τον ΟΤΕ, ύστερα από τη νέα υποβάθμιση της αξιολόγησης του ελληνικού χρέους, η Fitch έπραξε το ίδιο και για τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του Οργανισμού, καθώς οι αξιολογήσεις της χώρας λειτουργούν ως «ταβάνι» για την αξιολόγηση της κάθε ελληνικής επιχείρησης. Πάντως, η Εθνική Χρηματιστηριακή διατηρεί τον πήχυ για τη μετοχή στα 4 ευρώ, σημειώνοντας ότι η πρόσφατη πτώση στο ταμπλό έχει οδηγήσει τον τίτλο στο ιστορικό υψηλό discount του 55% έναντι των ανταγωνιστών του (με βάση τα EBITDA του 2013), κάτι το οποίο οφείλεται στην πολιτική αβεβαιότητα στον τόπο. Ιδια τιμή-στόχο δίνει και η Alpha Finance (από 4,6 ευρώ προηγουμένως), η οποία, όμως, αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή του 2012 (στο 0,82 ευρώ) λόγω της καλύτερης επίδοσης στο α’ τρίμηνο, της πώλησης της Telekom Serbia και της πιθανής πώλησης της HellasSat. Η Eurobank Equities θεωρεί «κλειδί» για την πορεία της μετοχής την αναχρηματοδότηση, η οποία για τη φετινή χρονιά αφορά σε δάνεια 600 εκατ. ευρώ, ενώ διατηρεί την τιμή-στόχο των 7,20 ευρώ.

ΕΛΠΕ – Μοτοr Οil: Ικανοποιητικά μεγέθη, δεδομένης και της οικονομικής κρίσης στη χώρα, εμφανίζουν οι εγχώριοι όμιλοι διύλισης (Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil) παρά τη σημαντική κάμψη της εγχώριας ζήτησης στα καύσιμα. Ο πήχυς για τη μετοχή των ΕΛΠΕ μπαίνει στα 9,20 ευρώ από την Εθνική Χρηματιστηριακή και για την Motor Oil στα 8 ευρώ από την Piraeus Securities και στα 6,30 ευρώ από την IBG Research.

Coca-Cola 3E: Επίσης, στον κλάδο της Βιομηχανίας, η Goldman Sachs αφαίρεσε τη μετοχή της Coca Cola 3E από την πανευρωπαϊκή της λίστα «conviction buy», ενώ διατηρεί τη σύσταση αγοράς, μειώνοντας, ωστόσο, την τιμή-στόχο στα 19 ευρώ από 22 ευρώ προηγουμένως. Παράλληλα, προχωρεί σε μείωση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη ανά μετοχή της εταιρείας κατά 9% το 2012 και κατά 8% το 2013. Πάντως, ο διεθνής οίκος περιμένει ισχυρότερη ανάκαμψη της μετοχής στους επόμενους 24 μήνες σε σχέση με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις και την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης. Παράλληλα, η Εθνική Χρηματιστηριακή μείωσε την τιμή-στόχο για τη μετοχή της εισηγμένης στα 15 ευρώ από τα 16,4 ευρώ προηγουμένως, ύστερα από τα αποτελέσματα α’ τριμήνου. Ωστόσο, η χρηματιστηριακή εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη στις προοπτικές ανάπτυξης του ομίλου, δεδομένης της έκθεσής του στις αναδυόμενες αγορές και στο διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων. Το μεγαλύτερο ρίσκο έχει να κάνει με τα macro, αλλά και τους νέους φόρους. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, Ελλάδα και Ιταλία θα κινηθούν σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης φέτος (-4,7% και -1,9% αντίστοιχα), ενώ πιέσεις αναμένονται σε Ουγγαρία και Τσεχία. Στις παραπάνω χώρες αναμένεται παράλληλα αύξηση της φορολογίας.

Τitan: Η Merit Securities συνεχίζει την κάλυψη της μετοχής της «Τιτάν», δίνοντας σύσταση διακράτησης και τιμή-στόχο τα 14 ευρώ (από 16,50 προηγουμένως). Για το 2012 δεν διακρίνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την Ελλάδα, αναμένει, ωστόσο, μία μικρή ανάκαμψη στις ΗΠΑ και την Αίγυπτο, φτάνει να μη συνεχιστούν οι ταραχές για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Όπως επισήμανε, άλλωστε, η διοίκηση της εισηγμένης, η συνεχιζόμενη θετική πορεία της αμερικανικής οικονομίας καθώς και η αυξητική τάση στον αριθμό των αδειών για νέες κατασκευές δημιουργούν προσδοκίες για επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας, που βρίσκεται στα πιο χαμηλά επίπεδα των τελευταίων τριάντα ετών.

METKA: Θετικά ξεκίνησε η φετινή χρονιά για τη «Μέτκα», όπως επισημαίνει η Piraeus Securities, η οποία διατήρησε την τιμή-στόχο των 8,50 ευρώ, ενώ στάθηκε στα σημαντικά έσοδα του ομίλου από τα έργα σε Τουρκία και Συρία, καθώς και στην προσθήκη του τίτλου στη λίστα του 20άρη.

σωλ. κορινθου: Η Alpha Finance, από την πλευρά της, υπογραμμίζει τις θετικές προοπτικές που υπάρχουν για τη «Σωληνουργεία Κορίνθου», δεδομένου του υψηλού ανεκτέλεστου, της ισχυρής ζήτησης και της στήριξης που δίνουν οι τιμές των προϊόντων.

Frigoglass: Η Eurobank Equities διατηρεί τη σύσταση αγοράς και την τιμή-στόχο των 6 ευρώ για τη μετοχή της Frigoglass. Η χρηματιστηριακή διατήρησε τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις της περιόδου 2012-2014 (586,9 εκατ. φέτος, 642,2 εκατ. το 2013 και 650 εκατ. το 2014), αλλά υποβάθμισε κατά 2,5% τις εκτιμήσεις της για τα EBITDA της εισηγμένης (86,8 εκατ. φέτος, 96,5 εκατ. του χρόνου και 100,3 εκατ. ευρώ το 2014). Ακόμη, η Beta Securities εκτιμά ότι τα αποτελέσματα α’ τριμήνου είναι καλύτερα από τις μέσες εκτιμήσεις της αγοράς και επηρεάστηκαν θετικότερα από τη συνεισφορά του κλάδου ψύξης κατά 20,9%. Δυνατές επιδόσεις κατεγράφησαν στη Ν.Α. Ευρώπη (+35,3%), την Ωκεανία (+32,1%) και την Μέση Ανατολή (+18,5%).

Στο λιανεμπόριο, η Eurobank Equities σημειώνει ότι η αβεβαιότητα γύρω από την πολιτική σκηνή και το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη έχουν οδηγήσει σε discount 60% της αποτίμησης της μετοχής της Jumbo σε σχέση με τους Ευρωπαίους λιανέμπορους. Η Piraeus Securities ήδη κατέβασε τον πήχυ για τη μετοχή στα 4,50 ευρώ από 5,30 ευρώ προηγουμένως.

ΕΧΑΕ: Αναφορικά με την ΕΧΑΕ, για το σύνολο του 2012, η Eurobank Equities εκτιμά ότι ο μέσος ημερήσιος τζίρος στο χρηματιστήριο θα κυμανθεί στα επίπεδα των 61 εκατ. ευρώ, προσδοκώντας αύξηση στα 74 εκατ. το 2013 αλλά και ενίσχυση της αγοράς. Παράλληλα, διατηρεί τη σύσταση αγοράς, μειώνοντας την τιμή-στόχο στα 3,70 ευρώ. Επίσης, η Εθνική Χρηματιστηριακή, παρότι θεωρεί ότι η αποτίμηση της μετοχής παραμένει σχετικά ελκυστική συγκριτικά με τις αντίστοιχες ξένες εταιρείες αλλά και με βάση τα ιστορικά επίπεδα, εντούτοις παραμένει επιφυλακτική λόγω των πολιτικών και οικονομικών αβεβαιοτήτων στη χώρα. Για το λόγο αυτό μειώνει την τιμή-στόχο στα 3,5 ευρώ από 3,9 ευρώ προηγουμένως.

 

 

Επιθετικές πωλήσεις μετοχών

Αποχωρούν οι ξένοι

 

Τις τελευταίες εβδομάδες μειώθηκαν τα ποσοστά που είχαν στην ΕΧΑΕ τόσο η Franklin Templeton (στο 4,36% από 5,02% προηγουμένως) όσο και η Templeton Investment (στο 4,47%). Παράλληλα, στο 5% υποχώρησε το ποσοστό της Capital World Growth and Income Fund στον ΟΠΑΠ και στο 11,5439% της Capital Research and Management Company από 14,7765% προηγουμένως, ενώ στο μετοχολόγιο της Εθνικής Τράπεζας δεν εμφανίζεται πλέον στην κατηγορία των μεγαλομετόχων (με συμμετοχή άνω του 5%) η Bank of New York Mellon.

Επιπλέον, στη «Σαράντης» η συμμετοχή της ING Investment έχει υποχωρήσει στο 4,99% από 5,08% προηγουμένως, στην «Ελλάκτωρ» το ποσοστό της Capital Research and Management Company περιορίστηκε στο 4,4903% από 5,707% πριν, ενώ στη Flexopack το ποσοστό της Credit Agricole κατέβηκε στο 4,51% από 5,29%.

Στη Fourlis Holdings η συμμετοχή της Capital Research and Management Company περιορίστηκε στο 4,8312% από 9,869% προηγουμένως, ενώ στην Jumbo το ποσοστό της Capital Research σημείωσε πτώση στο 4,772% από 9,0056% προηγουμένως και της SmallCap World Fund κάτω του 5% από 7,465% πριν. Ακόμη, στην Alapis το ποσοστό της BNP Paribas περιορίστηκε σταδιακά κάτω του 5% από 12,8% τον περασμένο Νοέμβριο.

Αντίθετα, σημαντικές θέσεις έχει «χτίσει» η Silchester International τόσο στη ΔΕΗ (13,8%) όσο και στον ΟΠΑΠ (5,01%), όπως και ο Γεωργιανός Κάκχα Μπεντουκίντζε στον εγχώριο κλάδο ιχθυοκαλλιεργειών.