«Κόκκινο» χτυπά η τραπεζική και δημοσιονομική κρίση στην Ισπανία, καθώς τα περιθώρια που δίνουν οι αγορές στη χώρα της ιβηρικής να αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της στενεύουν πλέον δραματικά.

 Με τους Ευρωπαίους να απευθύνουν αυστηρές συστάσεις στην κυβέρνηση Ραχόι να επιταχύνει το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και να βρει άμεσα λύση για τη χρηματοδότηση της υπό κατάρρευση Bankia, οι αποδόσεις των ισπανικών 10ετών ομολόγων εκτοξεύθηκαν στο επίπεδο – ρεκόρ του 6,7%, το ευρώ έχασε το στήριγμα των 1,24 δολαρίων, ενώ σε κλοιό πιέσεων βρέθηκαν και οι μετοχές.

 

Χρηματιστηριακοί κύκλοι σημείωναν ότι με επιτόκιο δανεισμού στο 6,7% η χώρα δύσκολα θα αποφύγει την ένταξή της στο μηχανισμό στήριξης, αν και ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της Ε.Ε., Όλι Ρεν, άνοιξε την ίδια ώρα «παράθυρο» για παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ισπανίας κατά ένα έτος.

 

Παράλληλα, βασικό θέμα στον διεθνή Τύπο γινόταν η … Spexit δηλαδή το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας της Ιβηρικής από το ευρώ!

Αυστηρή προϋπόθεση για να δοθεί στην κυβέρνηση Ραχόι διορία έως το 2014 για να μειώσει το χρέος στο 3% είναι, όπως δήλωσε ο Όλι Ρεν, να εφαρμοστούν νέες μεταρρυθμίσεις και να κατατεθεί ένα «πειστικό» και «φερέγγυο» δημοσιονομικό σχέδιο για τη διετία 2013-2014.

 

Παράγοντες της αγοράς έσπευσαν, ωστόσο, να προειδοποιήσουν ότι εάν τελικά λάβει η Ισπανία «περίοδο χάριτος» τότε και άλλες χώρες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση θα επικαλεστούν αυτό το προηγούμενο, υπονομεύοντας το νέο σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας.

Ο επίτροπος δήλωσε ακόμη πως βρίσκεται σε «στενή επαφή» με τις ισπανικές αρχές και πως «τις επόμενες εβδομάδες» θα παρουσιάσει μία πλήρη αξιολόγηση των δημοσιονομικών προοπτικών της και τα μέτρα που θα της κατατεθούν για τη μείωση του υπερβάλλοντος ελλείμματος.

Μεταξύ άλλων η Επιτροπή καλεί την Ισπανία να αυξήσει περαιτέρω τους φόρους ώστε να συγκρατήσει το πρόβλημα του διογκούμενου χρέους. Ωστόσο η έκκληση αυτή για περισσότερους φόρους στην κατανάλωση σε μια χώρα που ήδη πλήττεται από μια αξιοσημείωτη μείωση των δαπανών των νοικοκυριών, είναι κάτι που πρόσφατα απορρίφθηκε από τη Μαδρίτη.

Το Βερολίνο, μέσω του εκπροσώπου της Άνγκελα Μέρκελ, παρά τα «μεγάλα και σοβαρά προβλήματα» έσπευσε να εκφράσει την εμπιστοσύνη του στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η Μαδρίτη, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογό του Λουίς ντε Γκίνδος για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις.

Νωρίτερα χθες η Μαδρίτη είχε διαψεύσει πληροφορίες που την έφεραν να έχει θέσει υπόψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχέδιο για τη διάσωση της προβληματικής τράπεζας Bankia και ότι το σχέδιο αυτό απερρίφθη. Αλλά και η ΕΚΤ διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, το οποίο ανέφερε ότι η ευρωτράπεζα είπε «όχι» σε ισπανικό σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση της Bankia με το ποσό των 19 δισ. ευρώ.

Ξένα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν χθες πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι ταραχώδες ως προς την κρίση χρέους, υποστηρίζοντας ότι οι Ισπανοί είναι πολύ πιο πιθανό να βγουν από το ευρώ απ’ ό,τι οι Έλληνες.

«Η Ισπανία θα φύγει πρώτη από την Ευρωζώνη» ήταν το κύριο άρθρο του Marketwatch, βάσει του οποίου οι εξελίξεις ως προς την Grexit τελευταία αλλάζουν πορεία και πλέον το βασικό θέμα συζήτησης είναι η Spexit! Ο συντάκτης απέδωσε την πεποίθηση αυτή στο γεγονός ότι η ισπανική οικονομία είναι πολύ μεγάλη για να ενταχθεί σε μηχανισμό στήριξης και πως υπάρχει ήδη κόπωση με τη λιτότητα στη χώρα..

Πηγή: imerisia.gr