Διαβεβαιώσεις για δημοσιονομικά των αυτόνομων περιοχών της Ισπανίας έδωσε ο υπουργός Προϋπολογισμού της χώρας Κριστόβαλ Μοντόρο κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβούλιο. Οι ισπανικές αυτόνομες περιοχές έχουν επιτύχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, χάρη στα προγράμματα δημοσιονομικής λιτότητας που εφήρμοσαν και τα σημαντικά κονδύλια που τους μετάγγισε η κεντρική κυβέρνηση, ανέφερε.

 

 

Προσθέτοντας τα ελλείμματα καθεμιάς από τις 17 αυτονομίες στα τέλη τοΜαρτίου «το σύνολο ήταν μηδενικό», εξήγησε ο υπουργός στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, παραδεχόμενος πως κεντρικό κράτος είχε πραγματοποιήσει κατά την ίδια περίοδο «σημαντικές μεταφορές» κονδυλίων προς τις αυτόνομες περιοχές, προκειμένου να τους επιτρέψει να τηρήσουν τις σημαντικές υποχρεώσεις τους (όπως η υγεία κι η εκπαίδευση).

Ο Μοντόρο τόνισε επίσης πως η Ισπανία φιλοδοξεί «να αποστείλει ένα μήνυμα εμπιστοσύνης» για τη «ρευστότητά της», τη στιγμή που οι γιγαντωθείσες χρηματοοικονομικές ανάγκες στις αυτονομίες και στον τραπεζικό τομέα της έχουν αναβιώσει τους φόβους για προσφυγή της χώρας σε κάποιο σχέδιο χρηματοοικονομικής διάσωσης.

«Θέλουμε να αποστείλουμε ένα μήνυμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας για τη ρευστότητα της Ισπανίας ως χώρας», τόνισε ο Μοντόρο, μετά το υπουργικό συμβούλιο. Καταλήγοντας πρόσθεσε πως η «λύση» στην παρούσα δίνη των αγορών «ονομάζεται ‘ευρώ’ και λέγεται ‘Ευρωπαϊκή Ένωση’».

Πηγή:naftemporiki.gr