Του Γιώργου Κουρή

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς κάθε μήνα έρχεται και πιο κοντά ο εκτροχιασμός του κρατικού προϋπολογισμού, αφού, με βάση τα πρώτα προσωρινά στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί στην κεντρική υπηρεσία, η «μαύρη τρύπα» των εσόδων φθάνει πλέον, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου, τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα, από τα 335 εκατ. ευρώ στο τετράμηνο, έφθασε τα 550 εκατ. ευρώ στο τέλος Μαΐου.

 

Ο «πονοκέφαλος» για το οικονομικό επιτελείο γίνεται πλέον ακόμη μεγαλύτερος, καθώς έχει αρχίσει και δημιουργείται νέο «κίνημα δεν πληρώνω την εφορία», αφού είναι αρκετοί οι φορολογούμενοι οι οποίοι, μόλις πληροφορούνται το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης των δηλώσεών τους, σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις φοροτεχνικών – λογιστών, δίνουν εντολή να μην υποβληθεί η δήλωση και μεταθέτουν για αργότερα το χρόνο υποβολής.

Αλλωστε, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», ο «λογαριασμός» είναι αρκετά βαρύς φέτος, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, αφού μόνο ένας στους δέκα φορολογούμενους θα λάβει επιστροφή, ενώ τα πιστωτικά εκκαθαριστικά έρχονται με ελάχιστο πρόσθετο μέσο φόρο 1.300 ευρώ.

Από τη μία πλευρά, η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ -οπότε όποιος δηλώνει εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ βρίσκεται με επιπλέον φόρο 700 ευρώ-, από την άλλη τα 500 ευρώ που αφορούν στο τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, σε συνδυασμό με την έκτακτη εισφορά (1% – 4%), αλλά και με την αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης και την «παγίδα» των αποδείξεων, δημιουργούν ένα «εκρηκτικό μείγμα» για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προετοιμάζεται, πάντως, να στείλει, εντός της εβδομάδας, τα πρώτα 350.000 εκκαθαριστικά δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, από τα οποία το 70% θα είναι χρεωστικό με μέσο φόρο ύψους 1.300 ευρώ, το 20% μηδενικό και μόλις το 10% πιστωτικό. Υπενθυμίζεται ότι, πέρυσι, ήταν πιστωτικό περίπου το 36% των εκκαθαριστικών.

Οι δόσεις

Θα πρέπει να αναφερθεί δε ότι όσοι λάβουν, τις επόμενες ημέρες, τα εκκαθαριστικά τους, έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το φόρο σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, γεγονός που δεν είναι δεδομένο για όσους καθυστερήσουν, αφού οι προθεσμίες για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις φυσικών προσώπων παρατάθηκαν έως τις 16 Ιουλίου και για τις χειρόγραφες έως τις 2 Ιουλίου, ενώ αρκετοί φορολογούμενοι θα κληθούν να εξοφλήσουν τον πρόσθετο φόρο που τους αναλογεί και σε μία δόση.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι η πρώτη παρτίδα εκκαθαριστικών φορολογίας εισοδήματος θα συνοδεύεται και από την αποστολή 260.000 σημειωμάτων ΕΤΑΚ 2009, σε μια προσπάθεια να μπει «ζεστό» χρήμα στα άδεια ταμεία του Δημοσίου, ενώ, αμέσως μετά, θα ακολουθήσουν τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ 2010 και 2011, αλλά και το ειδικό έκτακτο τέλος επί των ακινήτων, που θα έρθει με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Ολες, φυσικά, οι ανωτέρω προσπάθειες έχουν στόχο την ενίσχυση των εσόδων, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή συνεχίζεται και το «σαφάρι» για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών, με προτεραιότητα να δίνεται, όπως πρόσφατα δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Ζανιάς, στα φρέσκα ληξιπρόθεσμα.

Ατομικές οφειλές

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, όσοι φορολογούμενοι θέλουν να δουν, πριν λάβουν το ειδικό σημείωμα της εφορίας με τις προειδοποιήσεις κατασχέσεων κινητών και ακινήτων, πόσα χρωστούν στο Δημόσιο, μπορούν να απευθυνθούν στο διαδίκτυο, αφού η Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων & Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων του, στο πλαίσιο της συνολικής δράσης για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΔΟΥ, ανέπτυξε, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, μια νέα εφαρμογή, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις να «βλέπουν» από το διαδίκτυο τις βεβαιωμένες σε ΔΟΥ οφειλές τους με υπόλοιπο (δεν περιλαμβάνονται οφειλές τελωνείων).

Η συγκεκριμένη εφαρμογή αναρτήθηκε την 31/5/2012 στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ ( www.gsis.gr ) και συγκεκριμένα στην επιλογή «Υπηρεσίες προς Πολίτες – Ειδοποιήσεις πληρωμής ή επιστροφής φόρου – Ειδοποιήσεις «καθώς και στην επιλογή «Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις/Επιτηδευματίες – Ειδοποιήσεις πληρωμής ή επιστροφής φόρου – Ειδοποιήσεις».

Επισημαίνεται ότι στη νέα αυτή εφαρμογή οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς που έχουν λάβει από την ΓΓΠΣ, να βλέπουν μόνο τις ατομικές οφειλές τους (δηλαδή δεν περιλαμβάνονται οφειλές από εταιρείες στις οποίες μπορεί να συμμετέχουν ή οφειλές λόγω συνυποχρέωσης), ενώ στα χρέη που εμφανίζονται συμπεριλαμβάνονται και αυτά που βρίσκονται σε αναστολή Είσπραξης/Εκτέλεσης, καθώς και αυτά που έχουν υπαχθεί σε Ρύθμιση ή Διευκόλυνση τμηματικής καταβολής. Συγκεκριμένα, στην εικόνα των οφειλών με υπόλοιπο εμφανίζονται (πλέον των τρεχουσών προσαυξήσεων, τελών εκπρόθεσμης υποβολής):

– Προσωπικά στοιχεία του φορολογούμενου ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο, επωνυμία.

– Συγκεντρωτικά στοιχεία ατομικών οφειλών από όλες τις ΔΟΥ της επικράτειας.

– Αναλυτικά στοιχεία ατομικών οφειλών ανά ΔΟΥ και ανά είδος οφειλής.

Παρέχεται η δυνατότητα εκτύπωσής τους και σε περίπτωση που ένας φορολογούμενος δεν έχει ατομικά χρέη, εμφανίζεται το μήνυμα: «Δεν υπάρχουν ατομικά χρέη με υπόλοιπο».

Οι παρατάσεις δεν καθυστερούν την είσπραξη των φόρων

Το υπουργείο Οικονομικών, στην προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, από τις αλλεπάλληλες παρατάσεις που δίνει για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, προκειμένου η εκκαθάριση των δηλώσεων να μεταφερθεί μετά την εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου, σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι φέτος η εισροή των εσόδων θα γίνει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, λόγω της υποχρεωτικής υποβολής των δηλώσεων, μέσω του διαδικτύου. Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του υπουργείου σχετικά με την παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα, μέχρι τις 16 Ιουλίου, διευκρινίζονται τα εξής:

– Εντεκα μέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας, είχαν υποβληθεί μόνο 492.869 ηλεκτρονικές και 81.306 χειρόγραφες φορολογικές δηλώσεις επί συνόλου περίπου 5,5 εκατ.

– Η νέα λήξη της προθεσμίας είναι νωρίτερα από την αντίστοιχη περυσινή.

– Η εισροή εσόδων στα ταμεία από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, θα γίνει νωρίτερα από πέρυσι, λόγω της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής -για πρώτη φορά- υποβολής των δηλώσεων για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ (με εξαίρεση τους συνταξιούχους) και για όλους τους επιτηδευματίες.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι, σε αντίθεση με τις χειρόγραφες δηλώσεις, για τις οποίες απαιτείται μεγάλος χρόνος επαλήθευσης και καταχώρισης στο σύστημα, οι ηλεκτρονικές δηλώσεις εκκαθαρίζονται αυτόματα, γεγονός που βοηθά στην άμεση βεβαίωση του φόρου αλλά και στη διευκόλυνση των διεκπεραιώσεων και ελεγκτικών επαληθεύσεων.

Οσον αφορά στην ολιγοήμερη παράταση για τις δηλώσεις των νομικών προσώπων (Α.Ε., ΕΠΕ κ.λπ.), μέχρι τις 8 Ιουνίου, αυτή αφορά, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, αποκλειστικά στην ηλεκτρονική υποβολή αριθμού δηλώσεων που δεν είχαν υποβληθεί. Η ηλεκτρονική υποβολή αυτών των δηλώσεων διευκολύνει το υπουργείο Οικονομικών στην άμεση καταχώριση αυτών και την επίτευξη του στόχου των άμεσων διασταυρώσεων.

Αίτημα για άνοιγμα λογαριασμών

O ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών συνεχίζει το «κυνήγι» που έχει εξαπολύσει για περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά και την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, το ΣΔΟΕ έχει υποβάλει συνολικά περίπου 5.000 αιτήματα για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών ενώ ήδη εντυπωσιακά ήταν τα στοιχεία που προέκυψαν από το άνοιγμα 180 λογαριασμών. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι, από τους πρώτους 180 τραπεζικούς λογαριασμούς, προκύπτουν τα εξής:

* 180 φορολογούμενοι απέκρυψαν εισόδημα 501.790.852 ευρώ.

* 568.022.413 ευρώ πρόστιμα τους επιβλήθηκαν μετά από ελέγχους του ΣΔΟΕ.

* 22.547.141 ευρώ πληρώθηκαν ήδη στο πλαίσιο συμβιβασμού.

* 29.678.997 ευρώ κατεβλήθησαν προκειμένου να ασκηθούν δικαστικές προσφυγές.

* 515.796.275 ευρώ αναζητούνται.

Είναι αξιοσημείωτο δε ότι οι πιο ενδεικτικές περιπτώσεις σημαντικής φοροδιαφυγής είναι αυτή μισθωτού ο οποίος είχε αποκρύψει από την εφορία συνολικά εισοδήματα άνω των 20 εκατ. ευρώ, καθώς και εργολάβου καθαριότητας ο οποίος είχε αποκρύψει συνολικά εισοδήματα άνω των 4 εκατ. ευρώ.