Οι παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών έφτασαν σήμερα στο χωριό Αλ-Κουμπέιρ, όπου σύμφωνα με τη συριακή αντιπολίτυεση σφαγιάστηκαν 78 άνθρωποι την Τετάρτη, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ο ανταποκριτής του BBC, που ταξιδεύει με τους παρατηρητές, μεταδίδει ότι το μικρό χωριό μυρίζει καμένη σάρκα, ενώ υπάρχουν σημάδια αιματοκυλίσματος και καμένα κτήρια, αλλά κανένας κάτοικος.

Οι παρατηρητές προσπαθούσαν από χθες να φτάσουν στο χωριό, αλλά τους είχαν εμποδίσει οι συριακές δυνάμεις και κάτοικοι. Μία ομάδα δέχτηκε χθες πυροβολισμούς προσπαθώντας να εισέλθει στο χωριό.

 

Η αντιπολίτευση επιρρίπτει την ευθύνη για τη σφαγή σε πολιτοφυλακή που συνδέεται με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ ενώ η κυβέρνηση κατηγορεί «τρομοκράτες».

Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότεροι άμαχοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυρθού Σταυρού.

Σύμφωνα με τη μόνη ανθρωπιστική οργάνωση που έχει αναπτύξει προσωπικό στη Συρία, οι ασθενείς και οι τραυματίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα και την προμήθεια τροφίμων.

«Συνολικά, η κατάσταση είναι μάλλον τεταμένη εξαιτίας των συγκρούσεων σε πολλές, πολλές περιοχές της Συρίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν κι-Μουν δήλωσε ότι η απειλή να ξεσπάσει ολοκληρωτικός εμφύλιος πόλεμος στη Συρία μεγεθύνεται, καθώς οι μάχες κλιμακώνονται παρά την εκεχειρία.

«Ο συριακός λαός αιμορραγεί», είπε ο Μπαν μετά την ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας κεκλεισμένων των θυρών. «Είναι θυμωμένος. Θέλει ειρήνη και αξιοπρέπεια. Πάνω απ’ όλα, θέλει [να αναληφθεί] δράση από την διεθνή κοινότητα».

«Ο κίνδυνος εμφυλίου πολέμου είναι άμεσος και πραγματικός», πρόσθεσε ο Μπαν, τονίζοντας πως «οι τρομοκράτες εκμεταλλεύονται το χάος» το οποίο επικρατεί πλέον στη χώρα.

Πηγή:naftemporiki.gr