Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Κόκκινο σε ιδέες και προτάσεις για μονομερή οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, ανάβει η κυπριακή κυβέρνηση, μπροστά στο ενδεχόμενο μια τέτοια κίνηση να οδηγήσει σε πλήρη αμφισβήτηση των οριοθετήσεων στην περιοχή και στη δημιουργία γκρίζων ζωνών.

Η τοποθέτηση αυτή έγινε από τον Κύπριο υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ανδρέα Μαυρογιάννη, στη διάρκεια συζήτησης σε συνέδριο με θέμα «Ασφάλεια του Ενεργειακού Εφοδιασμού στην ΕΕ. Κύρια Ενεργειακά Σχέδια στην Ελλάδα και στην Κύπρο» που διοργάνωσαν την περασμένη εβδομάδα στην Κρήτη τα γραφεία ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε Κύπρο και Ελλάδα.

Αποκαλύπτοντας πρακτικά τον λόγο που δεν επιχειρήθηκε μέχρι σήμερα η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, ο Κύπριος υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εάν η Τουρκία αμφισβητήσει την οριοθέτηση ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα και θεωρηθεί ότι αυτή η αμφισβήτηση είναι θεμιτή, τότε «τα βάζεις όλα στο τραπέζι και είναι πολύ επικίνδυνο γιατί θα καταλήξουμε να έχουμε γκρίζες ζώνες».

Ο κ. Μαυρογιάννης αναφερόταν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Κρήτης που πιθανολογείται ότι υπάρχουν υδρογονάνθρακες και με δεδομένη την αμφισβήτηση που εγείρει για την περιοχή αυτή η Τουρκία, η οποία με παρεμβάσεις της προς το Κάιρο έχει επιχειρήσει να ακυρώσει τον υπολογισμό της επήρειας του Καστελόριζου σε ενδεχόμενη οριοθέτηση. «…Εμείς επιδιώκουμε να ληφθεί υπόψη το Καστελόριζο, αλλά όταν μιλάμε για ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα, το τελικό κριτήριο είναι η δίκαιη λύση. Υπάρχει ένα θέμα οριοθέτησης εκεί και πρέπει να είμαστε παρά πολύ προσεκτικοί», δήλωσε ο κ. Μαυρογιάννης.

Η θέση αυτή προδιαγράφει και τα αποτελέσματα του κυπριακού διαγωνισμού για τον Β΄γυρο αδειοδοτήσεων, καθώς για τα Οικόπεδα 4, 5, 6 και 7 έχει διατυπωθεί ευθεία τουρκική αμφισβήτηση και ενδεχόμενη έναρξη ερευνών σε αυτά θα έθετε ίσως σε κίνδυνο τις έρευνες και στα υπόλοιπα Οικόπεδα τα οποία δεν μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση η Τουρκία.

Ο κ. Μαυρογιάννης πάντως ανέφερε ότι υπάρχουν και κάποιες «έξυπνες λύσεις»», μία εκ των οποίων είναι η ανάθεση των ερευνών σε διεθνείς εταιρείες κύρους, ώστε να ξεπεραστούν τέτοιου είδους ζητήματα.

Στη διάρκεια του Συνεδρίου υπήρξε ιδιαίτερος προβληματισμός για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Δ. Μανώλης υποστήριξε την ιδέα του υποθαλάσσιου αγωγού προς την Κρήτη, ενώ ο κ. Μαυρογιάννης, αν και δεν έκρυψε την προτίμηση της Λευκωσίας στη λύση σταθμού υγροποίησης LNG, έθεσε στο τραπέζι και τη μεικτή λύση με την παράλληλη κατασκευή και υποθαλάσσιου αγωγού.

πηγή: EΘΝΟΣ