Η Ισπανία δεν θα πρέπει να εκπληρώσει νέους δημοσιονομικούς στόχους ή να εφαρμόσει νέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για την παροχή οικονομικής στήριξης για τις τράπεζές της, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.

«Οι όροι που θα τεθούν θα εστιάσουν στο χρηματοοικονομικό και τραπεζικό κλάδο, δεν θα υπάρξουν νέοι όροι για τη δημοσιονομική πολιτική και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο Όπως είναι ήδη γνωστό, η Μαδρίτη δεν θα κληθεί να εκπληρώσει νέους όρους σχετικά με τα δημοσιονομικά της, δεδομένου ότι βρίσκεται ήδη σε διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος και εφαρμόζει σχετικό πρόγραμμα προσαρμογής.

 

Παράλληλα, ο κ. Ρεν μίλησε γενικότερα για το ενδεχόμενο απευθείας ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών από τον υπό σύσταση μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης (ΕSM).

Ωστόσο, ο Όλι Ρεν αρνήθηκε να κάνει εικασίες σχετικά με την κατάσταση της Ιταλίας, η οποία σύμφωνα με ορισμένους μπορεί να είναι το επόμενο θύμα της κρίσης της ευρωζώνης μετά την Ισπανία.

«Η Ιταλία έχει σημαντικές ανισορροπίες αλλά πρόκειται να τις διορθώσει και λαμβάνει ισχυρά μέτρα. Υποστηρίζουμε την Ιταλία», σημείωσε.

 

O επίτροπος Ολι Ρεν στο Ε.Κ.

Όπως δήλωσαν και νωρίτερα τόσο ο Ευρωπαίος επίτροπος Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, όσο και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και στη συγκεκριμένη διάσωση, όπως και στις υπόλοιπες, η διαδικασία θα εποπτευθεί από ειδική επιτροπή της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Κομισιόν

 

Σε δηλώσεις του στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser, ο Χοακίν Αλμούνια ανέφερε ότι «βεβαίως και θα υπάρξουν προϋποθέσεις, […] ποτέ τα χρήματα δεν δίνονται χωρίς όρους».

Παράλληλα, ο Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ότι «κατά πάσα πιθανότητα θα σταλεί τρόικα [στην Ισπανία]. Φυσικά και θα πρέπει να υπάρξει εποπτεία προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση του προγράμματος, αλλά αυτό αφορά αποκλειστικά στην ανακεφαλαίωση των τραπεζών».

Nωρίτερα, η ισπανική κυβέρνηση υπογράμμισε την πρόθεσή της να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την ανάταξη της οικονομίας της. Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται πως η ισπανική κυβέρνηση εφαρμόζει πρόγραμμα λιτότητας για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και θα συνεχίσει το πρόγραμμα μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης του χρέους της ύψους 86 δισ. ευρώ για το 2012.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε ότι η Ισπανία είναι περισσότερο πιθανό να αντλήσει κεφάλαια από τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης -τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)- παρά από τον τρέχων μηχανισμό -το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν το Σάββατο να δανείσουν στην Ισπανία ποσό έως 100 δισ. ευρώ για τη στήριξη των προβληματικών τραπεζών της. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί το ακριβές ποσό της βοήθειας και το αν αυτή θα προέλθει από τον EFSF ή από τον ESM, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου.

«Ο ESM είναι πιο πιθανή επιλογή από τον EFSF…Ο ESM είναι σχεδόν από κάθε άποψη πιο αποτελεσματικός από τον EFSF», είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου, Μάρτιν Κότχαουζ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερ είπε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι η χρονική στιγμή που θα επιλέξει η Ισπανία να καταθέσει το επίσημο αίτημα για βοήθεια θα καθορίσει από πιο ταμείο θα προέλθουν τα χρήματα.

Πάντως υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στο Reuters πως ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης της ευρωζώνης, ο EFSF, και όχι ο μόνιμος (το ESM) ενδέχεται να αναλάβει την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα με τους ιδιώτες δανειστές που εμπλέκονται στον ESM. «Υπάρχει μεγάλη διαφορά αν τα κεφάλαια θα τα παράσχει το EFSF ή ο ESM, καθώς τα δάνεια από τον ESM θα έχουν προτεραιότητα σε σχέση με άλλα δάνεια προς την ισπανική κυβέρνηση» σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή τους, επισήμανε η τράπεζα ABN Amro Bank σε σχόλιο της. «Αυτό θα εξασφαλίζει επιπλέον εγγυήσεις στις χώρες που συμμετέχουν στον ESM, αλλά καθιστά τα ισπανικά κρατικά ομόλογα λιγότερο ελκυστικά στους ιδιώτες επενδυτές, κάτι που ωθούσε τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υψηλότερα» πρόσθεσε η τράπεζα.

Οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών ομολόγων σημείωσαν άλμα 6,47% τη Δευτέρα από 6,07% μετά τη δήλωση του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης ότι το τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας είναι πιθανότερο να χρηματοδοτηθεί από το ESM αντί του EFSF.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών Μισέλ Μπαρνιέ εκτίμησε ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο βοήθειας για τις τράπεζες της Ισπανίας αποτελεί ένδειξη ότι η εμπιστοσύνη επανέρχεται ανάμεσα στους Ευρωπαίους.

Ξεκαθάρισε ότι δεν πιστεύει σε καμία περίπτωση ότι για την ευρωζώνη ότι βρίσκεται στο «παρά ένα» όπως διατείνεται ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί και πρόσθεσε ότι τα προγράμματα εξωτερικού δανεισμού, παραδείγματος χάρη το ιρλανδικό, το πορτογαλικό, «καρποφορούν».

«Το δίλημμα τώρα στην ευρωζώνη είναι: θα προχωρήσουμε κι άλλο ή μέσω του προστατευτισμού θα σημάνει η υποχώρηση;», διερωτήθηκε.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ δήλωσε πως η απόφαση του περασμένου Σαββάτου αποτελεί ισχυρό μήνυμα προς τις αγορές για την αποφασιστικότητα προάσπισης της σταθερότητας της ζώνης του ευρώ, επαναλαμβάνοντας πως η στήριξη αυτή επικεντρώνεται στις ανάγκες αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα.

Ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν τόνισε ακόμη ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια, στην οποία δεν συμμετέχει το ΔΝΤ, που θα έχει, όμως, εποπτικό ρόλο, μπορεί να φτάσει τα 100 δισ. ευρώ, ώστε να αντιμετωπιστούν οποιαδήποτε αρνητικά σενάρια και να καμφθούν οι όποιες αμφιβολίες, παρέχοντας ασφαλές περιθώριο αντίδρασης. Ερωτηθείς αν αυτό το ποσό καλύπτει και τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ [EUR=X] , o A. Αλταφάζ τόνισε, χωρίς να αναφερθεί ρητά στην Ελλάδα, ότι η απόφαση αφορά όλα τα ενδεχόμενα ακόμη και τα πιο αρνητικά.

Σημείωσε ακόμη ότι η Επιτροπή αναμένει τα αποτελέσματα των εκτιμήσεων για τις πραγματικές ανάγκες του τραπεζικού τομέα και στη συνέχεια είπε πως, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ακόμη γνωστή η οικονομική στήριξη που θα χρειαστεί η Ισπανία, στόχος της ευρωζώνης ήταν να στείλει αποφασιστικό μήνυμα. Καταλήγοντας, σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή στήριξη για τις ισπανικές τράπεζες θα επηρεάσει το ύψος του δημοσίου χρέους, καθώς πρόκειται για δανεισμό, ενώ σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στο έλλειμμα της χώρας, είπε ότι είναι πρόωρο να γίνουν εκτιμήσεις για ένα ζήτημα το οποίο εξετάζει πάντως η Eurostat

Λευκωσία: Δεν αποκλείεται προσφυγή στο μηχανισμό

Tην ίδια ώρα η Λευκωσία επανέλαβε πως δεν αποκλείει την προσφυγή της στον μηχανισμό διάσωσης, όμως αυτή τη φορά μίλησε για το ενδεχόμενο ευρύτερου αιτήματος, που δεν θα αφορά μόνο τις τράπεζες. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βάσσος Σιαρλή, ένα πιθανό αίτημα για οικονομική βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους δεν θα αφορούσε μόνο την άμεση ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αλλά πιθανώς και ευρύτερες δημοσιονομικές ανισορροπίες.

«Όταν προσφεύγει κανείς στον μηχανισμό στήριξης, λαμβάνει υπόψη όλα τα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των αναγκών που ίσως προκύψουν τον επόμενο καιρό. Συνεπώς, θα πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο αίτημα, που θα καλύπτει όχι μόνο τις παρούσες συνθήκες και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και μελλοντικές ανάγκες», σημείωσε ο κ. Σιαρλή.

Πηγή:naftemporiki.gr