Του Κωστα Δεληγιαννη

Είναι γνωστό πως το βασικό πλεονέκτημα των αναμενόμενων Windows 8 έχει να κάνει με το γεγονός ότι θα είναι το πρώτο λειτουργικό σύστημα που έχει αναπτυχθεί εξαρχής για να χρησιμοποιείται το ίδιο εύκολα μέσω οθονών αφής, αλλά και μέσω πληκτρολογίου και ποντικιού.

Ετσι, με την προώθηση του λειτουργικού τον Οκτώβριο, θα λανσαριστούν παράλληλα αρκετά συμβατικά tablet PC και notebook με τα Windows 8. Η πραγματική καινοτομία που θα φέρει, πάντως, το λειτουργικό της Microsoft είναι μια καινούργια γενιά «υβριδικών» συσκευών – μηχανήματα δηλαδή που θα μεταμορφώνονται από «υπολογιστές-ταμπλέτες» σε λάπτοπ και το αντίστροφο.

 

Γι’ αυτόν τον σκοπό, εκτός από την οθόνη αφής που θα διαθέτουν, τα «υβριδικά» PC είτε θα συνοδεύονται από αποσπώμενο πληκτρολόγιο είτε θα έχουν τέτοια σχεδίαση ώστε το πληκτρολόγιό τους να μπορεί να «κρυφτεί» πίσω από το μόνιτορ.

Ο πρώτος κατασκευαστής που παρουσίασε ένα τέτοιο μηχάνημα ήταν η Lenovo, η οποία επέλεξε την έκθεση Consumer Electronics Show (CES) στο Λας Βέγκας, τον περασμένο Ιανουάριο, για τα αποκαλυπτήρια του «υβριδικού» της IdeaPad Yoga.

Τοποθετώντας την 13,3 ιντσών οθόνη του σε κατακόρυφη θέση, το Yoga λειτουργεί σαν ένας κανονικός φορητός υπολογιστής με πληκτρολόγιο. Οταν όμως ο χρήστης περιστρέψει το μόνιτορ κατά 360 μοίρες, τότε η συσκευή χρησιμοποιείται σαν tablet PC.

Πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, η Lenovo έδωσε στη δημοσιότητα και άλλες τεχνικές λεπτομέρειες για το Yoga, όπως ότι θα είναι εφοδιασμένο με επεξεργαστή Intel τελευταίας γενιάς, μνήμη RAM μέχρι 8 GB και σκληρό δίσκο SSD έως 256 GB. Το πάχος του θα είναι 17 χιλιοστά και το βάρος του 1.470 γραμμάρια.

Μπορεί το Yoga να ήταν το μόνο «υβριδικό» μοντέλο στη CES, την περασμένη εβδομάδα στην Computex στην Ταϊβάν, μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις τεχνολογίας, όπου τα «υβριδικά» κομπιούτερ έκλεψαν τα φώτα της δημοσιότητας, όχι μόνον επειδή πολύ περισσότεροι κατασκευαστές παρουσίασαν ανάλογες συσκευές, αλλά και γιατί ορισμένες από αυτές έχουν πρωτόγνωρη σχεδίαση. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Taichi της Asus, το οποίο διαθέτει δύο οθόνες. Αντί για τη συνηθισμένη μεταλλική ή πλαστική επιφάνεια, το «καπάκι» του Taichi καλύπτεται στην εξωτερική του πλευρά από μία οθόνη αφής 13,3 ιντσών ώστε, όταν το «καπάκι» είναι κλειστό, το μηχάνημα να συμπεριφέρεται σαν tablet PC. Ανοίγοντας το «καπάκι», αποκαλύπτεται το πληκτρολόγιο και το δεύτερο εσωτερικό μόνιτορ των 11,6 ιντσών, δίνοντας στον κάτοχό του τη δυνατότητα να χειρισθεί το Taichi όπως οποιοδήποτε άλλο notebook. Το Taichi θα ενσωματώνει επεξεργαστή τρίτης γενιάς της Intel, όπως και το Slider S20 που η εταιρεία MSI αποκάλυψε πάλι στην έκθεση στην Ταϊβάν. Σχεδιαστικά ο υπολογιστής θυμίζει ένα πρωτότυπο «υβριδικό» μοντέλο που παρουσίασε η Intel τον Απρίλιο στο Πεκίνο. Ετσι, κάτω από την 10 ιντσών οθόνη αφής του Slider, κρύβεται μία βάση που εμφανίζεται χάρις σε ένα συρόμενο μηχανισμό και στην οποία, εκτός από το πληκτρολόγιο, υπάρχει μία ειδική υποδοχή στήριξης του μόνιτορ σε κατακόρυφη θέση.

Ακόμη κι όταν η βάση είναι «κλειδωμένη» πίσω από την οθόνη, το Slider δεν ξεπερνάει σε πάχος τα 2 εκατοστά, ενώ το βάρος του είναι μόλις 1.300 γραμμάρια. Από την πλευρά της, η Samsung επέδειξε στην Computex τρεις «υβριδικούς» υπολογιστές, αν και διευκρίνισε πως οι συσκευές βρίσκονται ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι, από τα τρία κομπιούτερ, το Notebook Series 5 Ultra Convertible θα θυμίζει το Yoga της Lenovo, καθώς η οθόνη του θα μπορεί να περιστρέφεται κατά 360 μοίρες. Τα άλλα μοντέλα, τα Series 5 Hybrid PC και Series 7 Hybrid PC, θα είναι ουσιαστικά δύο tablet PC μεγέθους 11 ιντσών, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να «κουμπώσουν» σε μία αποσπώμενη βάση-πληκτρολόγιο.

Μία αποσπώμενη βάση-πληκτρολόγιο έχει σχεδιάσει και η Acer για το Iconia W510, το δικό της «υβριδικό» μηχάνημα. Οταν προσαρμόζεται πάνω στη βάση, το 10,1 ιντσών tablet PC Iconia W510 όχι μόνο θα μεταμορφώνεται σε λάπτοπ με κανονικό πληκτρολόγιο, αλλά θα αποκτά και μεγαλύτερη αυτονομία, αφού στη βάση θα υπάρχει μία δεύτερη μπαταρία.

Και υπολογιστής και ταμπλέτα

Στην ευχρηστία που θα προσφέρει ο συνδυασμός μιας οθόνης αφής και ενός πληκτρολογίου στο ίδιο μηχάνημα σχεδιάζει να ποντάρει και η Toshiba, η οποία αναπτύσσει τόσο έναν «υπολογιστή-ταμπλέτα» με ενσωματωμένο συρόμενο πληκτρολόγιο όσο και ένα tablet PC που θα μπορεί να συνδεθεί σε ένα ανεξάρτητο πληκτρολόγιο.

Και αν λάβει κανείς υπόψη του πως και η AMD θα συνεργαστεί με εταιρείες για την ανάπτυξη «υβριδικών» μηχανημάτων με τους δικούς της επεξεργαστές –ένα τέτοιο μηχάνημα έχει ήδη ανακοινώσει η Compal– καταλαβαίνει ότι μέχρι να διατεθούν τα Windows 8, σχεδόν κάθε κατασκευαστής θα έχει έτοιμο να κυκλοφορήσει το δικό του μοντέλο. Βέβαια, η δημοφιλία των «υβριδικών» υπολογιστών θα κριθεί και από τις επιδόσεις τους και την τιμή τους – παρόλο που οι περισσότερες εταιρείες κρατούν ακόμη κλειστά τα χαρτιά τους, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα Lenovo Yoga, MSI Slider και Acer W10 θα κοστίζουν 1.400, 900 και 600-800 ευρώ αντίστοιχα.

Πάντως, αναμένονται και «υβριδικά» μηχανήματα που δεν θα είναι φορητά: για παράδειγμα, η Asus παρουσίασε στην Computex στην Ταϊβάν το Transformer «All-in-One».

Εκτός από το ότι η κεντρική μονάδα θα βρίσκεται ενσωματωμένη στη βάση του Transformer, όπως συμβαίνει σε όλους τους υπολογιστές «All-in-One», η 18,4 ιντσών οθόνη αφής του θα μπορεί να αφαιρεθεί από τη βάση, για να χρησιμοποιηθεί αυτόνομα. Πέρα από τα Windows 8, το Transformer θα «τρέχει» επίσης και το λειτουργικό Android της Google.