«Η κρίση χρέους στην Ευρώπη θα έχει αντίκτυπο στις αμερικανικές εκλογές» επισημαίνει ο δημοκρατικός ελληνο-αμερικανός βουλευτής Γιάννης Σαρμπάνης, από την Πολιτεία του Μέριλαντ, δεδομένου ότι η κατάσταση στην Ευρώπη επηρεάζει το άνοιγμα των θέσεων εργασίας, ένα από τα βασικά ζητήματα της πολιτικής συζήτησης της προεκλογικής εκστρατείας μεταξύ του προέδρου Ομπάμα και του κυβερνήτη Ρόμνεϊ. Έχοντας μπει στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, ο δημοκρατικός βουλευτής θεωρεί ότι θα κυριαρχήσει η συζήτηση μεταξύ των δυο υποψηφίων για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, την στιγμή που κλειδί για την επανεκλογή Ομπάμα –δεδομένου ότι τα ποσοστά προτίμησης για τους δυο υποψηφίους είναι πολύ κοντά- αποτελούν τα swing-states, (οι πολιτείες εκείνες που κανένας υποψήφιος δεν έχει την συντριπτική υποστήριξη του εκλογικού σώματος), όπου φαίνεται ότι αν και έχουν πληγεί από την οικονομική ύφεση, εκφράζουν την προτίμησή τους στο πρόγραμμα Ομπάμα. Ο κ. Σαρμπάνης χαρακτήρισε ως ατυχή τον παραλληλισμό του Μ. Ρόμνεϊ στην αναφορά του προς την Ελλάδα, σε μια χώρα σύμμαχο των ΗΠΑ, ενώ αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει «Ο ελληνισμός στην υπηρεσία της κοινωνικής βελτίωσης», μια προσπάθεια που θέτει το ελληνικό φιλότιμο στις θεμελιώδεις αρχές της.   

Ακολουθεί η συνέντευξη

Ποια είναι τα βασικά θέματα που θεωρείτε ότι θα καθορίσουν την ψήφο των αμερικανών ψηφοφόρων στις επερχόμενες εκλογές;

Οι Αμερικανοί, όπως όλοι όσοι ζουν σε δημοκρατικά πολιτεύματα, τους απασχολούν μια σειρά από ζητήματα και ανησυχίες. Κάποιοι ψηφοφόροι τοποθετούν και εκφράζουν την ανησυχία τους σε ένα και μόνο θέμα, ενώ κάποιοι άλλοι ενδεχομένως αντίστοιχα εκφράζουν την ανησυχία τους για την ευρύτερη εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Στην προεκλογική εκστρατεία ο πρόεδρος Ομπάμα και ο κυβερνήτης Ρόμνει έχουν κάνει λόγο για πάρα πολλά θέματα: την εθνική ασφάλεια, την ενεργειακή πολιτική, την υγεία, την εκπαίδευση, και για άλλα θέματα. Επίσης συλλογική ανησυχία του αμερικανικού εκλογικού σώματος αποτελεί η κατάσταση της οικονομίας και το άνοιγμα θέσεων εργασίας. Θεωρώ ότι αυτό που θα δούμε την συζήτηση να ενταθεί σημαντικά από τώρα μέχρι και τις 6 Νοεμβρίου.

Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα υπερισχύσει του ρεπουμπλικάνου υποψηφίου Μιτ Ρόμνεϊ; Ποια είναι θα βασικά θέματα στην ρητορική του προέδρου στα οποία υπερέχει του αντιπάλου του;

Θεωρώ ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι στην εκλογική αυτή αναμέτρηση μεταξύ του προέδρου Ομπάμα και του κυβερνήτη Ρόμνεϊ, από την αρχή βρισκόταν κοντά ο ένας στον άλλον. Ενώ σε εθνικό επίπεδο στην προεκλογική αναμέτρηση ο ένας βρίσκεται κοντά στον άλλο, οι δημοσκοπήσεις στις πολιτείες-κλειδιά (swingstates) δείχνουν ότι ο πρόεδρος κερδίζει το πλεονέκτημα. Αν ο πρόεδρος Ομπάμα κρατήσει και μεγαλώσει την διαφορά σε αυτές της πολιτείες, θα κερδίσει στις εκλογές. Πολλές από τις συγκεκριμένες Πολιτείες έχουν πληγεί σκληρά από την οικονομική ύφεση. Αν, επομένως, βλέπετε το εκλογικό σώμα σε αυτές τις πολιτείες να δείχνει την προτίμησή του στον πρόεδρο Ομπάμα, γίνεται αντιληπτό ότι το οικονομικό πρόγραμμα του προέδρου προτιμάται αντί του προγράμματος του κυβερνήτη Ρόμνεϊ.

Θεωρείτε ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους θα έχει αντίκτυπο στις εκλογές;

Το ζήτημα είναι σε ποιο βαθμό, σωστά; Τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης είναι μέρος της προεκλογικής συζήτησης. Μια στασιμότητα στο οικονομικό περιβάλλον της Ευρώπης δεν βοηθά στο άνοιγμα των θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ναι, η κατάσταση της Ευρωπαϊκής οικονομίας αποτελεί έναν παράγοντα, που ωστόσο ο αντίκτυπός του δεν μπορεί να αποτιμηθεί ποσοτικά.

Πώς σχολιάζετε την φράση του κυβερνήτη Ρόμνεϊ «Ό,τι κάνουν μας θυμίζει την Ελλάδα, και δεν θα γίνουμε Ελλάδα. Θα φέρουμε την Αμερική πίσω στην Αμερική»;

 Αποτελεί μια ατυχή αναλογία. Η Ελλάδα έχει γίνει εύκολος στόχος για πολιτικούς που επιζητούν να κερδίσουν σε κάποια εύκολα σημεία, αλλά οι δυσκολίες και οι προκλήσεις της αμερικανικής οικονομίας δεν είναι οι ίδιες με αυτές τις Ελλάδας, ακόμα και αν μπορούν να γίνουν κάποιοι παραλληλισμοί. Είναι δυσάρεστο να βλέπει κανείς έναν υποψήφιο για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών να αναφέρεται σε μια σταθερή σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών με τέτοιο χλευασμό.  

Πιστεύετε ότι η υπόθεση της Ελλάδας θα αποτελέσει ένα σημαντικό ζήτημα για την επανεκλογή του προέδρου Ομπάμα, δεδομένου ότι της παρείχε στήριξη;

Όχι, δεν νομίζω.

 Ποιος είναι ο ρόλος των ελληνοαμερικανών ψηφοφόρων σε αυτές τις Εκλογές; Θεωρείτε ότι πρέπει ασχολούνται περισσότερο με την αμερικανική πολιτική;

Ναι, θεωρώ ότι οι ελληνοαμερικανοί πρέπει να ασχοληθούν περισσότερο με την καθημερινή πολιτική ζωή. Μου αρέσει (η πολιτική ζωή) και ίσως γι’ αυτό πιστεύω ότι όλοι οι αμερικανοί πρέπει να παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις πολιτικά πράγματα της χώρας μας. Ο ρόλος του Ελληνο-Αμερικανού ψηφοφόρου είναι ο ίδιος, όπως κάθε άλλου αμερικανού (ψηφοφόρου). Πρώτον, ψηφίστε και ψηφίστε νωρίς, αν είναι δυνατόν. Δεύτερον, να ενημερώνεστε και να συμμετέχετε στην συζήτηση, να γνωρίζετε τα δεδομένα σας, ώστε να μπορείτε να διακρίνετε την αλήθεια και να δείτε πού ένας υποψήφιος θα ήθελε πραγματικά να οδηγήσει το έθνος μας. Τρίτον, να παραμένετε πολιτικά ενεργοί και μετά τις εκλογές, το πιο σημαντικό πολιτικό αξίωμα σε μια δημοκρατία είναι ο πολίτης.

Ποιος είναι ο πιο δύσκολος στόχος για τον πρόεδρο Ομπάμα;

Προσωπικά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πολιτική του Δημοκρατικού κόμματος στοχεύει στην βοήθεια προς την μεσαία τάξη και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των Αμερικανών σε όλο το οικονομικό φάσμα. Δεν πιστεύω ότι το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για την πολιτική που ο κυβερνήτης Ρόμνεϊ έχει ως στόχο να υπερασπιστεί. Για παράδειγμα, η μείωση της φορολογίας στους πλουσίους. Τα πολλά χρήματα αποτελούν μέρος της αμερικανικής πολιτικής ζωής, όπως ποτέ άλλοτε, ως επί το πλείστον αποτέλεσμα των απεριόριστων δαπανών των SuperPacs*. Πιστεύω ότι τα απίστευτα χρηματικά ποσά που δαπανώνται σε αυτές τις εκλογές από ομάδες ειδικών συμφερόντων είναι μια τεράστια πρόκληση για τον Πρόεδρο, καθώς και για πολλούς από τους συναδέλφους μου στο Κογκρέσο.

Ποιες είναι οι κεντρικές αξίες της ηγεσίας του αμερικανού προέδρου και πώς την διαμόρφωσαν;

Ο πρόεδρος Ομπάμα ανέλαβε την θητεία του εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής ύφεσης μετά την Μεγάλη ύφεση του ‘30. Η Διοίκηση Ομπάμα έπρεπε από την πρώτη μέρα της θητείας της να δράσει με τόλμη και μια σειρά από τολμηρά βήματα έγιναν: πέρασε η νομοθεσία-ορόσημο για το σύστημα υγείας, ο επαναπατρισμός των αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ, η ήττα του OsamaBinLaden, η διάσωση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Κοιτώντας αυτά τα μέτρα, μπορείτε να δείτε ποιες είναι οι βασικές αξίες της αμερικανικής διοίκησης.

Έχετε ξεκινήσει μια προσπάθεια υπό το όνομα «Ο ελληνισμός στην υπηρεσία της κοινωνικής βελτίωσης». Ποια είναι η κεντρική ιδέα αυτής της πρωτοβουλίας, οι βασικές αρχές και ο τελικός στόχος;

«Ο Ελληνισμός στην υπηρεσία της κοινωνικής βελτίωσης» αποτελεί μια πρωτοβουλία που στόχο έχει να εμπνεύσει  και να αναδείξει στην ευρύτερη αμερικανική κοινωνία εκείνους τους Ελληνο-Αμερικανούς που ασχολούνται με τα κοινά-δημόσια πράγματα. Η κοινότητά μας τα έχει πάει πολύ καλά στην Αμερική. Σε όποιον τομέα και αν δείτε, είτε πρόκειται για τον ακαδημαϊκό, στις επιστήμες, στην βιομηχανία, στην ιατρική, στα νομικά, κλπ, θα βρείτε έναν Ελληνο-Αμερικανό στις υψηλότερες βαθμίδες. Πιστεύω ότι η ευκαιρία που μας δίδεται σε μια χώρα που οι παππούδες μας και οι πατεράδες μας ήρθαν για ένα νέο ξεκίνημα αξίζει να αντιμετωπίζεται με φιλότιμο. Γι’ αυτό καλώ τους Ελληνο-Αμερικανούς να αναλάβουν την δέσμευση για φιλανθρωπία, καθώς και για άλλες μορφές δημόσιας συμμετοχής, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τις γειτονιές μας, την χώρα μας και τον κόσμο καλύτερο για όλους μας.

** πρόκειται για ανεξάρτητες επιτροπές πολιτικής δράσης. Έχουν την δυνατότητα να συγκεντρώσουν απεριόριστα χρηματικά ποσά από εταιρείες, σωματεία, συλλόγους και ιδιώτες, μπορούν να ξοδεύουν απεριόριστα ποσά υπέρ ή κατά των πολιτικών υποψηφίων. Οι SuperPacsοφείλουν να αναφέρουν τους δωρητές στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση. Αντίθετα με τις παραδοσιακές PACs(PoliticalActionCommittees, Επιτροπές πολιτικής δράσης υπέρ ή κατά κάποιου υποψηφίου, για πρωτοβουλίες ψηφοφοριών ή για νομοθεσίες) , η SuperPacαπαγορεύεται να δίνει χρήματα άμεσα στους υποψηφίους.

John Sarbanes

Βουλευτής στην τρίτη περιφέρεια του Μέριλαντ από το 2007. Γεννημένος στις Ηνωμένες Πολιτείες, εγγονός μεταναστών από την Λακωνία και γιός του πρώην Γερουσιαστή Πωλ Σαρμπάνη. Σπούδασε διεθνείς σχέσεις στη σχολή WoodrowWilsonτου πανεπιστημίου Princeton, νομικά και πολιτικές επιστήμες στην Ελλάδα με υποτροφία Fulbrightκαι νομική στο Harvard.

Στις εκλογές του 2010, συγκέντρωσε 60% των ψήφων έναντι 37% του αντιπάλου του

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ στις 13.10.2012