Με την ευχή να μην περάσουν τα μέτρα, με οξεία επίθεση κατά των κυβερνητικών εταίρων και με την πρόβλεψη ότι σύντομα θα υπάρξει κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ συνόδευσε την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά και σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού, που προηγήθηκε, τη χαρακτήρισε "επικήδειο μιας κυβέρνησης που κάνει τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που εξήγγειλε".

"Κερδίσατε εκβιαστικά την ψήφο του ελληνικού λαού… Μας διαβεβαιώνατε ότι θα διαπραγματευτείτε και ότι δεν θα φέρετε νέες περικοπές. Και τι ειρωνία, ξανάρχεστε για να υπερασπιστείτε νέα μέτρα και νέες περικοπές" είπε ο κ. Τσίπρας.

"Μιλάτε για παλαιοκομματισμό, λες και προσγειωθήκατε με αλεξίπτωτο στη θέση του πρωθυπουργού και δεν είχατε καμία σχέση με το φαύλο πολιτικό σύστημα… Μιλάτε για προστασία προνομιούχων εσείς που κρύβατε στα συρτάρια σας επί 2,5 χρόνια τη λίστα Λαγκάρντ και τους προνομιούχους από τη φορολογία" τονισε ακόμη ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε ακόμη την κυβέρνηση ότι έφερε στη Βουλή για να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και σε ένα μόνο άρθρο, ένα πολυνομοσχέδιο με εκατοντάδες σελίδες και διατάξεις, που αναμένεται -όπως τόνισε- να καταστρέψει τη ζωή χιλιάδων συμπολιτών και που "κανείς εκ των βουλευτών συναδέλφων δεν θα έχει διαβάσει και δεν θα ξέρει τι ακριβώς ψηφίζει".

"Μπροστά στην αποφασιστικότητα να οκοκληρώσετε το καταστροφικό σας έργο, δεν λογαριάζετε ούτε το Σύνταγμα, ούτε θεσμούς, ούτε διαδικασίες", είπε επικαλούμενος τις γνωμοδοτήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Αρείου Πάγου.

Αναρωτήθηκε πού είναι οι κόκκινες γραμμές που έθεταν ο Αντώνης Σαραράς και η κυβέρνηση και συμπλήρωσε: "Κόκκινη γραμμή σας είναι να κουκουλώσετε ευθύνες, να μείνετε γαντζωμένοι στην εξουσία και να προστατεύσετε τους πολιτικούς σας φίλους".

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι εφόσον τα μέτρα ψηφιστούν σήμερα, θα φέρουν ύφεση 7% το 2013 και μέχρι τον Φλεβάρη η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να φέρει και νέα μέτρα γιατί τα έσοδα θα έχουν εκτροχιαστεί.

Προέβλεψε ακόμη ότι το χρέος που θα έχει η χώρα το 2016 δεν μπορεί να είναι βιώσιμο, σημειώνοντας πως η μόνη λύση είναι το κούρεμα του επίσημου χρέους.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και δήλωσε ότι αυτό το βλέπει πλέον όλη η Ευρώπη, εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό και την Άγκελα Μέρκελ.

Ανεφερόμενος στην επιμήκυνση, κατήγγειλε τον πρωθυπουργό ότι την παρουσιάζει ως το δωράκι που θα έρθει ως "κερασάκι στην τούρτα των μέτρων" και πρόσθεσε: "Αναρωτιέμαι τι ακριβώς θα επιμηκύνετε μετά το δημοσιονομικό και κοινωνικό κραχ που θα έρθει με τα μέτρα. Μάλλον το σχοινί για να κρεμαστούμε".

Χαρακτήρισε την ανακεφαλαιοποίηση ως δώρο της κυβέρνησης προς τους τραπεζίτες και είπε ότι τα χρήματα θα τα χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες για να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους, ενώ για τις ιδιωτικοποιήσεις σχολίασε μεταξύ άλλων: "Θα ξεπουλήσουμε κερδοφόρους οργανισμούς για να έχουμε κατ' έτος τα επόμενα 4 χρόνια 1,2% του ΑΕΠ;".

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με ανεξάντλητη γεωπολιτική δυναμική, την οποία δεν πρέπει να εξαντλήσουμε παραδίδοντάς την ενέχυρο στους δανειστές.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι "πολύ σύντομα" θα υπάρξει "κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, που θα σταματήσει την καταστροφή και θα ανασυγκροτήσει τη χώρα".

Κλείνοντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εκλογές επειδή αισθάνεται ότι αν συνεχίσει να κυβερνά η τρικομματική κυβέρνηση αυτός ο τόπος κινδυνεύει, αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις έξω από τη Βουλή σχολιάζοντας ότι "ο παλμός του αγνωιζόμενου λαού πανικοβάλλει την κυβέρνηση" και τόνισε: "Θα ζητήσουμε εκλογές και ο λαός θα επιβάλει εκλογές για να σωθεί η χώρα".

Τσίπρας: Τις εκλογές θα τις ζητήσουμε γιατί θα τις επιβάλει ο λαός