Θετική η ανταπόκριση του Ντάισελμπλουμ στο ερώτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και την πορεία των διαπραγματεύσεων

 

Διάλογος Παπαδημούλη-Ντάισελμπλουμ για το Eurogroup και το πρωτογενές πλεόνασμα

Δημ. Παπαδημούλης προς Γ. Ντάισελμπλουμ: 
«Tι έχουμε να περιμένουμε από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου; Τι βήματα είστε διατεθειμένοι να κάνετε ως Eurogroup, προκειμένου να πετύχετε μια συμφωνία με το ΔΝΤ;»

Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Πιστεύω ότι το ΔΝΤ έχει και κάποιο δίκιο όταν λέει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι τεράστιος στόχος και υπερβολικό να το ζητάμε. Θα πρέπει να παραμένουμε ρεαλιστές και αυτό θα έχει να κάνει και με τη βιωσιμότητα του χρέους».

 

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στο Ευρωκοινοβούλιο στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) και στην προγραμματισμένη συζήτηση Οικονομικού Διαλόγου και Ανταλλαγής Απόψεων με τον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:

«Κύριε Ντάισελμπλουμ,

σας καλωσορίζω και σημείωσα με προσοχή τις θετικές σας δηλώσεις για την Ελλάδα. Αναφερθήκατε σε σημαντική πρόοδο από τον Φεβρουάριο, σε εντυπωσιακό κατάλογο μέτρων που έχουν ληφθεί, στην ανάγκη να οικοδομηθεί ακόμη περισσότερο εμπιστοσύνη, ενώ δηλώσατε και αισιόδοξος ότι μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου ελπίζετε να υπάρχει το περίφημοstaff level agreement σε υπηρεσιακό επίπεδο.

 

Οι Έλληνες τηρούν τις δεσμεύσεις τους και περιμένουν και από τους δανειστές να τηρήσουν τις δικές τους. Χθες ο κ. Ντράγκι, εδώ, σε αυτή την αίθουσα, μίλησε για την ανάγκη αυτό το θετικό μομέντουμ, να μη χαθεί, αλλά να αξιοποιηθεί και να μην έχουμε αναβολές και καθυστερήσεις.

Σας ερωτώ λοιπόν: Tι έχουμε να περιμένουμε από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου όσον αφορά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και με τα πρωτογενή πλεονάσματαμετά το 2018;

Υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των δανειστώνΤο ΔΝΤ ζητά δραστικότερα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους καιαποσαφήνιση τους -από τώρα και για τα μεσοπρόθεσμα. Επίσης, ζητά χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για την Ελλάδα μετά το 2018, προκειμένου να έχουμε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη. Η ερώτησή μου είναι: Τι βήματα είστε διατεθειμένοι να κάνετε ως Eurogroup, προκειμένου να πετύχετε μια συμφωνία με το ΔΝΤ σε αυτά τα δυο θέματα;

Ευχαριστώ».

 

 

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε στον Δημ. Παπαδημούλη ως εξής:

 

«Τι μπορούμε να αναμένουμε στις 5 Δεκεμβρίου στο EurogroupΘα ακούσουμε τους θεσμούς και ελπίζουμε να υπάρχει συμφωνία staff level agreement για τη δεύτερη αξιολόγηση. Και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα εργασιακά. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό θέμα στο οποίο πρέπει να έχουμε μια πολύ ισχυρή βάση για να προχωρήσουμε και να γίνει μια καλή συζήτηση.

Δεύτερον, θα πρέπει να συζητήσουμε κάποια από τα στοιχεία που παραμένουν σε εκκρεμότητα, από προηγούμενες συμφωνίες. Ένα, έχει να κάνει με το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2018. Είμαστε σε αυτό το δρόμο.

Σε προηγούμενη συμφωνία αναφέρεται και το μεσοπρόθεσμο – πόσο μακριά είναι το μεσοπρόθεσμο ως στόχος; Αυτό θα συζητηθεί. Το ΔΝΤ λέει “δεν μπορείτε να το ζητάτε αυτό από την Ελλάδα να το διατηρήσει για πολύ μεγάλο διάστημα”, άλλοι λένε ότι θα είναι απαραίτητο, δεδομένου ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό προβλέπει αρκετά σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα. Και δεν μπορούμε να αποφασίσουμε ότι η Ελλάδα απομακρύνεται ή εγκαταλείπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξη – δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Πρέπει να βρούμε ένα ρεαλιστικό δρόμο να προχωρήσουμε. Και λέω “ρεαλιστικό”, διότι πιστεύω ότι το ΔΝΤ έχει και κάποιο δίκιο όταν λέει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για τεράστιο χρονικό διάστημα, είναι τεράστιος στόχος και υπερβολικό να το ζητάμε. Θα πρέπει να παραμένουμε ρεαλιστές σε αυτό το επίπεδο και αυτό θα έχει να κάνει και με τη βιωσιμότητα του χρέους, για μακρύ χρονικό διάστημα.

Θα ακούσουμε τι θα μας πει στις 5 Δεκεμβρίου ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ο ΕSM – τι μπορεί να κάνει βραχυπρόθεσμα για να μειωθεί το κόστος διαφόρων δανείων κλπ. Και είμαι αρκετά αισιόδοξος. Έχουμε απελευθερώσει μέχρι το 2018 επιπλέον μέτρα. Το ΔΝΤ θα ρωτήσει πόσο προσηλωμένοι είστε εσείς σε αυτή την προσπάθεια. Είναι εύλογο το ερώτημα και θα το συζητήσουμε. Το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει από το Μάιο να πάει σε διοικητικό του Συμβούλιο πριν τα τέλη του έτους.

Όπως είπε αι ο Μάριο Ντράγκι, να βασιστούμε σε αυτή την θετική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα που επικρατεί αυτόν τον καιρόνα μη μας ξεφύγει το μομέντουμ, αλλά να κάνουμε βήματα προόδου. Βήμα -βήμα θα γίνει αυτή η προσπάθεια. Έτσι κι αλλιώς αυτό είναι το δικό μου στυλ: βήμα -βήμα. Ορισμένοι θέλουν να προχωρήσουν πιο γρήγορα, άλλοι μπορεί να τα έχουν στυλώσει τελείως… Θα προχωρήσουμε, αλλά βήμα βήμα τη φορά».

 


Νωρίτερα, αναφερόμενος σε ένα σχόλιο για την ποιότητα των ελληνικών δημοσίων στατιστικών που είχε κάνει μια Φιλελεύθερη Ολλανδή Ευρωβουλευτής, ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε:

«Θα ήθελα να ενημερώσω τη συνάδελφο που ρώτησε προηγουμένως, ότι πριν μια ακριβώς εβδομάδα, και το λέω και σε σας κ. Ντάισελμπλουμ, ήταν εδώ ο κ. Ραντερμάχερ, ο Γερμανός επικεφαλής της EurostatΤον ρωτήσαμε για την ποιότητα των δημόσιων στατιστικών σήμερα, στην Ελλάδα. 
Μας είπε ότι έχει σημειωθεί σημαντικότατη πρόοδος, ότι τα μαγειρέματα αφορούν μια περίοδο του παρελθόντος και ότι δεν συμβαίνουν τώρα, καθώς και ότι τώρα, το μόνο που θα μπορούσε κανείς να παρατηρήσει, είναι διοικητικές αδυναμίες -όπως υπάρχουν σε όλες τις Εθνικές Στατιστικές- αλλά όχι πολιτικές παρεμβάσεις. Και νομίζω ότι δεν πρέπει, αυτή την ώρα που χρειάζεται εμπιστοσύνη, να παίζουμε με αυτά τα θέματα». 


Δείτε το βίντεο με τον διάλογο Παπαδημούλη – Ντάισενμπλουμ: