Της Μαρίνας Μάνη 

Ο Αντώνης Σαμαράς θα βρεθεί την Τρίτη στις Βρυξέλλες. Επισήμως, θα παρευρεθεί στην ειδική συζήτηση που διοργανώνουν οι “Φίλοι της Συνοχής” για την μεγαλύτερη συμβολή των πλουσιότερων ευρωπαϊκών χωρών προς όφελος των ασθενέστερων στον νέο ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό (2014-2020).

Πέραν του Έλληνα πρωθυπουργού, το “αίτημα” θα προβάλλουν οι ομόλογοί του της Πορτογαλίας και της Πολωνίας, ωστόσο το στίγμα θα το δώσει η στήριξη που (αναμένεται ότι) θα δώσει στο αίτημα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Στο περιθώριο αυτής της συζήτησης, ωστόσο, ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει την αρνητική τροπή που φαίνεται να παίρνει η εκταμίευση της δόσης, μετά τις χθεσινές δηλώσεις Σόιμπλε και Ντράγκι. 

Ο κ. Σαμαράς φέρεται διατεθειμένος να πει στους ευρωπαίους εταίρους “εμείς εκπληρώσαμε τις δεσμεύσεις μας ψηφίζοντας τα μέτρα, κάντε κι εσείς το ίδιο εγκρίνοντας την εκταμίευση”.

Από χθες το πρωί άλλωστε ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με ευρωπαίους ομολόγους του και με αξιωματούχους αναζητώντας απάντηση στο φλέγον ερώτημα γιατί "φρενάρει" η εκταμίευση της δόσης.

Χαμηλώνει ο πήχης για τα ποσά 

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έπεσε σαν βόμβα η χθεσινή δήλωση Σόιμπλε «δεν βλέπω πώς μπορούμε να πάρουμε απόφαση για την Ελλάδα στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Θα είναι πολύ νωρίς».

Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού τον είχε προλάβει… προχθές, λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία για το «πακέτο» στη Βουλή, λέγοντας σε κατ΄ ιδίαν συζήτηση πως η κυβέρνηση δεν περιμένει απόφαση πριν από τις  19 Νοεμβρίου – και σίγουρα όχι στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Παρ’όλα αυτά, η χρονική στιγμή που επέλεξε ο Β. Σόιμπλε να «χτυπήσει», η δήλωση Ντράγκι πως η ΕΚΤ δεν μπορεί να στηρίξει χρηματοδοτικά την Ελλάδα και οι πληροφορίες που μετέφερε χθες το Capital.gr πως πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι του πολυνομοσχεδίου κύκλοι των δανειστών μιλούν για την ανάγκη… νέων μέτρων για να καλυφθούν κενά του, σήμαναν συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο.

Επιπλέον, δεν πέρασε απαρατήρητη η προσπάθεια του κ. Σαμαρά να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών σε ό,τι αφορά τα ποσά που θα εγκριθούν: «Παλεύω να πάρουμε περισσότερα από 31,5 δισ.» είπε προχθές στη Βουλή, σε αντίθεση με την βεβαιότητα του προηγούμενη διαστήματος ότι έχουμε λαμβάνειν και τις δόσεις του Σεπτεμβρίου (5 δισ.) και του Δεκεμβρίου (7,2 δισ.). 

Φόβοι (και) για τον προϋπολογισμό 

Πέραν των άλλων, εκφράζονται και φόβοι να επιδράσει αυτό το κλίμα επιδράσει αρνητικά στην ψηφοφορία της Κυριακής επί του νέου Προϋπολογισμού και αντί να αυξηθούν θεαματικά τα «ναι» (σε σχέση με την ψηφοφορία για τα μέτρα) και να ξεπεράσουν τις 160 ψήφους, να προκύψει πάλι οριακή πλειοψηφία.

Ενα τέτοιο πλήγμα πολύ δύσκολα θα μπορούσε να το ξεπεράσει η κυβερνητική πλειοψηφία, που ξεκίνησε με 179 βουλευτές τον Ιούνιο, πέρασε στη Βουλή… με μειοψηφία 148 βουλευτών τις αποκρατικοποιήσεις και αγκομάχησε μέχρι να ψηφισθεί οριακά (153 ψήφοι) το πακέτο των μέτρων…

Πηγή:www.capital.gr