Ζωντανή την ελπίδα της ελληνικής κυβέρνησης ότι την Δευτέρα θα υπάρξει στο Eurogroup συμφωνία για το χρέος και τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, δύο θέματα άρρηκτα συνδεδεμένα, κρατά η Γερμανία. 

Είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας τη Δευτέρα λέει η καγκελάριος Α.Μέρκελ προσθέτοντας, ωστόσο, με νόημα «αλλά δεν έχουμε ακόμη φτάσει εκεί» δείχνοντας ότι οι σκληρές διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ συνεχίζονται. 

Δεν παράλειψε δε να υπενθυμίσει για άλλη μια φορά ότι η Γερμανία απορρίπτει κατηγορηματικά την ιδέα κουρέματος του ελληνικού χρέους.


Στην ίδια γραμμή, αισιόδοξος «ότι θα βρούμε λύση» δηλώνει και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β.Σόιμπλε, τονίζοντας όμως πως «δεν είναι εύκολο να κλείσει αυτό το (χρηματοδοτικό) κενό». 

Από την πλευρά της η Αθήνα βλέπει το ΔΝΤ να υποχωρεί ώστε να βρεθεί λύση, ενώ υπολογίζει στα 10 δισ. ευρώ την απόσταση που την χωρίζει από την πολυπόθητη συμφωνία.

Μέρκελ: εφικτή η εύρεση λύσης

Την ελπίδα ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα καταλήξουν τη Δευτέρα σε συμφωνία για την Ελλάδα εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος, Ά.Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. 

Η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι οι πάντες εργάζονται εντατικά για την εξεύρεση συμφωνίας, καθώς η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις που της είχαν ζητηθεί. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ακόμη ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας τη Δευτέρα, «αλλά δεν έχουμε ακόμη φτάσει εκεί».

Η Μέρκελ επανέλαβε την πάγια θέση της Γερμανίας κατά του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εξευρεθούν εναλλακτικές λύσεις. 

Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν επενδύσεις στην Ελλάδα και τόνισε τη σημασία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Β.Σόιμπλε: αισιόδοξος, αλλά … 

Την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί λύση μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για να γεφυρωθεί το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας εξέφρασε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β.Σόιμπλε.

«Δεν είναι εύκολο να κλείσει αυτό το (χρηματοδοτικό) κενό», επισήμανε ο Σόιμπλε σε ομιλία του σε τραπεζικό συνέδριο στην Φρανκφούρτη, όπως αναφέρει το Reuters.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε λύση», πρόσθεσε.

Αθήνα: είμαστε κοντά στη συμφωνία 

Επίκειται συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρα υπονόησε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, λέγοντας ότι το ΔΝΤ αποδέχεται να χαλαρώσει τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί για τη μείωση του ελληνικού χρέους και ότι μόλις δέκα δισ. ευρώ «μας χωρίζουν» από την εξασφάλιση βιώσιμου χρέους το 2020. 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δέχθηκε να θεωρήσει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας εάν μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020, έναντι αρχικού στόχου για 120%, είπε ο υπουργός. 

Πρόσθεσε ότι το Eurogroup έχει ήδη συμφωνήσει σε παρεμβάσεις που μειώνουν το προβλεπόμενο επίπεδο του χρέους στο 130% έως το 2020.

«Απομένει δηλαδή να καλυφθεί ένα 5-6% του ΑΕΠ, περίπου 10 δισ. ευρώ», είπε σε ο κ. Στουρνάρας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, άλλες πηγές που συμμετέχουν στις συνομιλίες προειδοποίησαν ότι το χρηματοδοτικό κενό είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που υπαινίσσεται η Ελλάδα και πως οι δυο πλευρές δεν βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας.

Οι λύσεις που εξετάζονται 

Η ΕΕ και το ΔΝΤ εξετάζουν σειρά μέτρων για την μείωση του ελληνικού χρέους, συμπεριλαμβανομένων της μείωσης των επιτοκίων, της επιμήκυνσης της λήξης των δανείων, της επαναγοράς χρέους και της επιστροφής κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει, είπε στο Reuters πηγή του υπουργείου Οικονομικών. 

Ανώτατη πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις επιβεβαίωσε στο Reuters ότι το ΔΝΤ θα δεχθεί ως νέο στόχο για το ελληνικό χρέος το 124% επί του ΑΕΠ, αλλά απέρριψε την δήλωση Στουρνάρα ότι το χρηματοδοτικό κενό ανέρχεται σε μόνο 10 δισ. ευρώ.

«Υπάρχουν ακόμη πράγματα που λείπουν για να επιτευχθεί συμφωνία», είπε η πηγή.

«Τα 10 δισ. είναι πολύ αισιόδοξη εκτίμηση», πρόσθεσε.

Αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών είπε νωρίτερα ότι η ΕΚΤ εξετάζει την επιστροφή κερδών ύψους 9 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει, στο πλαίσιο ενός πακέτου μέτρων με σκοπό να καταστεί βιώσιμο το χρέος.

Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν την μείωση των επιτοκίων, κίνηση που θα βοηθούσε την Ελλάδα να εξοικονομήσει 8 δισ. ευρώ, την επιμήκυνση της λήξης των δανείων και την επαναγορά χρέους από την κυβέρνηση.

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για επαναγορά του χρέους που θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους εφόσον εγκριθεί από το Eurogroup.

«Εάν εγκριθεί από το Eurogroup και τους δανειστές μας, θα γίνει άμεσα ίσως και έως τα τέλη του χρόνου», είπε ο αξιωματούχος. 

«Θα είναι διαδικασία one-off, θα ανακοινωθεί, θα τους δοθεί λίγος χρόνος και όποιος θέλει θα μπει εκείνη τη στιγμή» πρόσθεσε.

Ο χρόνος πιέζει πολύ…

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα τονίζει ότι ο χρόνος τελειώνει και πως χρειάζεται τις επόμενες δόσεις του δανείου της, ύψους σχεδόν 44 δισ. ευρώ, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την σταθεροποίηση της οικονομίας.

Μάλιστα με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας ορατό, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται ενοχλημένη με τις καθυστερήσεις στην εξεύρεσης λύσης για την εκταμίευση της δόσης, παρά το γεγονός ότι η χώρα υπερψήφισε σκληρά μέτρα λιτότητας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι η δόση θα εκταμιευτεί ολόκληρη, υποβαθμίζοντας τις εικασίες ότι θα δοθεί σταδιακά.

Επίτευξη συμφωνίας πάντως φαίνεται να περιμένουν και οι αγορές με το ευρώ να σημειώνει την Παρασκευή άλμα σε υψηλό τριών εβδομάδων.