Το να νοιώθει κανείς παχύς ή πως το σώμα του δεν είναι ελκυστικό, ενδεχομένως να έχει αρνητικές συνέπειες και στη σεξουαλική του ζωή, αφού όπως διαπιστώνεται, επηρεάζεται η ικανότητα του ατόμου να νοιώθει επιθυμητός, σύμφωνα με τους επιστήμονες. 

Πρέπει πάνω από όλα να είναι ειλικρινής με τον εαυτό του εκείνος που αντιμετωπίζει το πρόβλημα και να εντοπίσει ποια είναι στην ουσία η αιτία της αδιαφορίας του για το σεξ.  

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sexual Medicine, εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν άνδρες και γυναίκες τα κορμιά τους κατά τη διάρκεια του σεξ, με μια μέθοδο που είναι γνωστή στους επιστήμονες ως Γνωστική Απόσταση της Σωματικής Προσοχής κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας.  

Περισσότεροι από 660 συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο είναι ικανοποιημένοι με το σώμα τους στο σεξ, καθώς και για το πόσο ευχαριστημένοι ήταν από το πώς πίστευαν οι ίδιοι ότι οι σεξουαλικοί τους σύντροφοι έβλεπαν το σώμα τους. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως, ακόμα και αν είναι κανείς γενικά ικανοποιημένος με το σώμα του, αλλά νοιώθει δυσάρεστα για συγκεκριμένα σημεία του κορμιού του, οδηγεί τις περισσότερες φορές στην προαναφερθείσα Γνωστική Απόσταση της Προσοχής κατά τη διάρκεια της Σεξουαλικής Δραστηριότητας, ενώ πιο συγκεκριμένα, για τους συντρόφους των γυναικών είναι πολύ εύκολο να καταλάβουν τι είναι εκείνο που σκέφτονται ως αρνητικό επάνω τους κατά τη διάρκεια της συνεύρεσής τους (πχ «Πρέπει να σκεφτόταν ότι έχει πεταχτή κοιλιά», «Μάλλον την απασχολούσε πως έχει μικρό στήθος» κλπ).

Φυσικά και δεν είναι περίεργο να απασχολεί κάποιον το πώς φαίνεται το σώμα του, όμως όταν αυτού του είδους οι ανησυχίες μεταφέρονται στην κρεβατοκάμαρα, είναι πολύ πιθανό να έχουν σημαντικό αντίκτυπο και στη σεξουαλική απόδοση του ατόμου. 

Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε το 2011, το 52% των ανθρώπων λένε πως η έλλειψη εμπιστοσύνης για το σώμα τους, τους κάνει να διστάζουν να αισθανθούν οικία με το σύντροφό τους, μειώνοντας ταυτόχρονα και τη συχνότητα αλλά και την ποιότητα του σεξ που έχουν στη ζωή τους. 

Πως μπορεί όμως κανείς να νοιώσει καλύτερα και να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση;

Το να κρύβεται κάποιος πίσω από κοινές δικαιολογίες όπως της κούρασης ή των πολλών ενασχολήσεων ή του άγχους, δεν έχει αποτέλεσα μια και δεν ξεγελά κανέναν. Από τη στιγμή που θα υπάρξει παραδοχή της κακής σχέσης με το σώμα, έχει γίνει και το πρώτο, αλλά σημαντικότερο, βήμα για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση.

Κατόπιν πρέπει να αφεθεί το άτομο να νοιώσει τα συναισθήματα που προκαλούνται από μια πιο προσωπική επαφή, χωρίς όμως να υπάρχουν παράλληλες δεύτερες σκέψεις που αποσυντονίζουν από το ζητούμενο «στόχο». Αν και στην αρχή κάτι τέτοιο μπορεί να είναι δύσκολο, με την επιμονή και τη υπομονή, υπάρχει σημαντικό αποτέλεσμα. Άλλωστε όλοι έχουν τα «κουμπιά» τους, που αν «πατηθούν» ξεχνούν τα πάντα γύρω τους!

Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει, είναι η μουσική. Αυτό γιατί η μουσική αυξάνει τη διέγερση σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, όπου βρέθηκε πως το 40% των ανθρώπων δήλωσε ότι, η μουσική αποδείχθηκε πολύ σημαντική για τη σεξουαλική τους διέγερση, πιο πολύ ακόμα και από τη σωματική διάπλαση του συντρόφου τους! 

Τέλος, αν και πολλοί άντρες δηλώνουν δυσαρεστημένοι με το μέγεθος του μορίου τους και οι γυναίκες του στήθους τους, η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι δηλώνουν ικανοποιημένοι από τους συντρόφους τους, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα πως πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για την εμφάνισή τους χωρίς κανένα λόγο στην πραγματικότητα. 

Άλλωστε, ο εγκέφαλος του ανθρώπου είναι το μεγαλύτερο σεξουαλικό όργανο!